Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul Dragnea-Grindeanu: stabilitate pentru România, modernizare pentru Stânga politică

Andrei Sava

Prin nominalizarea lui Sorin Grindeanu ca nou premier al României, agreată astăzi într-un final și de către președintele Iohannis, PSD și Liviu Dragnea au transmis deja semnalul identității viitoarei guvernări social-democrate: ancoră pentru stabilitatea și dezvoltarea României într-un context internațional tot mai îngrijorător și pivot pentru o recalibrare doctrinară care ar putea servi model pentru foarte multe partide ale Stângii europene, multe dintre ele aflată momentan în derivă.

Am explicat încă din toamna lui 2014 în câteva articole publicate pe acest site faptul că asumarea conducerii PSD de către Liviu Dragnea trebuie să însemne și o redefinire ideologică într-un tablou european tot mai fluid. Mulți au trecut cu vederea aceste preocupări ale președintelui Dragnea, deși ele au fost făcute publice atât în discursul său de la congresul PSD din octombrie 2014, cât și cu alte prilejuri. Garanția supremă a noii strategii PSD a fost componenta programului de guvernare care a contat atât de mult la aceste alegeri parlamentare câștigate zdrobitor de singurul partid care a tratat serios tema programatică. Din nou mulți comentatori au privit cu mirare preocuparea PSD pentru scăderea  fiscalității pentru mediul privat, pentru profesiile liberale și mai ales pentru ”clasa de mijloc”. La fel de mulți observatori au fost nedumeriți de focusul PSD pe măsuri precum stimularea înființării de start-up-uri sau scăderea taxelor pe proprietățile tranzacționate. Această mirare este de neînțeles numai dacă avem în vedere că și la guvernare PSD a operat măsuri liberale din punct de vedere economic, cel mai bun exemplu fiind Codul Fiscal din 2015 ale cărui efecte benefice se văd și acum. Explicația este în fapt una mult mai simplă decât și-o imaginează unii, și anume că PSD este marele partid din România care a înțeles că ocupând Centrul politic poate reprezenta interesele a cât mai multor români în această perioadă dificilă de după Marea Criză Economică care a zdruncinat întreaga lume capitalistă și nu numai.

Discuția despre Centrul politic este una veche dar prinde nou contur în vremurile noastre marcate de ascensiunea populismelor de stânga și de dreapta (Syriza, Podemos, UKIP, FN, 5stelle, AFD). În noiembrie 1999, deci acum 17 ani, premierul britanic Tony Blair și cancelarul german Gerhard Schroeder vorbeau public despre nevoia consolidării Uniunii Europene prin intermediul noii mișcări politice A Treia Cale/ Noul Centru (Third Way/Neue Mitte) care punea în paranteză vechile abordări dogmatice ale clivajului stânga-dreapta în beneficiul unei poziționări pragmatice, care reunea atât valorile clasice ale Stângii (egalitate de șanse, solidaritate, justiție socială), cât și principiile Dreptei care își dovediseră eficacitatea (economia de piață, stimularea inovațiilor, dinamism economic). Schroeder a aplicat chiar cu prețul pierderii alegerilor unele principii care contraveneau ortodoxiei Stângii, mai ales în domeniul legislației muncii, iar ironia a fost ca de aceste măsuri să profite chiar partidul rival CDU, care la rândul său se declară ca fiind ”Centrul ” politicii la Berlin.

Sigur că de la vremurile începutului anilor 2000 multe s-au schimbat în politica europeană, iar social-democrații au fost principalii perdanți ai valului populist care mătură continentul nostru. Așa au apărut inițiative europene de remodelare doctrinară a Stângii politice prin care este vizată mai degrabă distanțarea de Centrul politic și revenirea la baza tradițională din perioada post-belică. Din punctul meu de vedere, această direcție este una greșită pentru că lasă conservatorilor din familia Populară Europeană cvasi-monopolul manistreamului în lupta cu noul populism. Soluția este mai degrabă cea operată de PSD în România și anume asumarea curajoasă a Centrului politic prin programe credibile și figuri nepătate și de viitor, așa cum este Sorin Grindeanu.

Am fost aproape patru ani de zile coleg în Parlament cu premierul nominalizat de PSD și pot afirma fără echivoc că decizia președintelui Dragnea și a colegilor din conducerea centrală este una extrem de rațională. Sorn Grindeanu are toate calitățile necesare pentru a îndeplini cu brio mandatul de prim-ministru într-o guvernare social-democrată responsabilă și modernă, care poate asigura dezvoltarea accelerată a țării într-un climat de stabilitate invidiat de multe alte state. În toată activitatea sa Sorin Grindeanu a demonstrat respect pentru misiunea sa în serviciul public, atașament pentru valorile europene și un management pragmatic orientat spre rezultate. Am încredere că Sorin Grindeanu va reuși să pună în operă un program de guvernare extrem de ambițios, dar imperios necesar pentru o țară care își dorește cu disperare să își fructifice în sfârșit imensul său potențial. Dacă Schroeder a lăsat în urmă un program Agenda 2010- esența redresării economice a Germaniei- , sunt convins că echipa PSD din jurul lui Liviu Dragnea și al lui Sorin Grindeanu va reda României dinamismul și prosperitatea atât de meritate! Mult succes, Sorin Grindeanu!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.