Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul legii prevenirii a fost aprobat de comisia de buget din Camera Deputaţilor

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, proiectul de lege privind prevenirea săvârşirii de contravenţii, secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri Adrian Dobre afirmând că prevederile acestuia reformează relaţia dintre stat şi mediul de afaceri într-o relaţie de parteneriat. "Este un proiect de lege important, care reformează relaţia dintre stat şi mediul de afaceri, o aşază într-o relaţie de parteneriat echitabilă, echilibrată. Ne-am dorit acest lucru de foarte mult timp, este un fel de portdrapel în programul de guvernare", a spus Dobre, conform Agerpres.

Deputaţii din comisie au păstrat, cu mici excepţii, varianta Senatului. Potrivit prevederilor adoptate, toate autorităţile, instituţiile cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor vor avea obligaţia ca, în trei luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, să elaboreze şi difuzeze materiale documentare şi ghiduri şi să aloce pe pagina de internet secţiuni speciale dedicate informării publice privind legislaţia în vigoare, drepturile şi obligaţiile în desfăşurarea activităţilor de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor.

Aceste autorităţi cu atribuţii de control vor avea obligaţia să îndrume persoanele interesate în vederea aplicării corecte şi unitare a prevederilor legale, urmând să afişeze pe site-urile proprii speţele cu frecvenţă ridicată şi soluţiile de îndrumare în aceste cazuri. De asemenea, autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii de coordonare la nivel naţional a domeniului mediului de afaceri va avea obligaţia ca, în termen de şase luni, să creeze un portal dedicat informării.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege are ca scop intensificarea funcţiei preventive a controlului, precum şi asigurarea securităţii juridice, în condiţiile creşterii cantitative a legislaţiei şi apariţiei unei noi domenii de reglementare. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privind instituirea unor instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii. Astfel, autorităţile sau instituţiile publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au stabilite ca atribuţii informarea, instruirea şi îndrumarea publicului, precum şi obligaţia de a aplica, în cazul săvârşirii anumitor fapte contravenţionale, sancţiunea de avertisment împreună cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acordă contravenientului o perioadă de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor legale.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea comisiei juridice şi apoi în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.