Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunere legislativă: Cel puțin o creșă la 15.000 de locuitori

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Partidul Social Românesc propune, printr-o initiativa legislativa, instituirea obligatiei autoritatilor locale de a înfiinta cel putin o cresa la 15.000 de locuitori.

'Proiectul de lege prevede atât construirea de unitati noi, cât si construirea unor anexe la gradinitele existente, astfel încât acestea sa poata prelua si copii de la vârsta de un an. Cheltuielile privind înfiintarea creselor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum si din alte surse de finantare legal constituite', se arata într-un comunicat al Partidului Social Românesc, transmis  AGERPRES.

Potrivit sursei citate, faptul ca cei aproximativ 650.000 de copii cu vârste mai mici de 3 ani beneficiaza de mai putin de 15.000 de locuri în crese reprezinta un serios impediment de angajare în munca pentru parinti sau reprezentantii legali ai copiilor. Oferta privata de servicii de îngrijire si educare a copiilor ramâne limitata, inegala în calitate, inaccesibila prin cost pentru o larga majoritate a familiilor. De asemenea, oferta de servicii de îngrijire si educare a copiilor cu vârste mai mici de 3 ani este masiv discrepanta din punctul de vedere al distributiei.

Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru cresterea copilului, PSRO considera ca statul trebuie sa îsi dezvolte politicile în ceea ce priveste înfiintarea, organizarea si functionarea creselor, pentru ca una dintre problemele cu care se confrunta tinerele familii este aceea privind îngrijirea si educatia timpurie a copilului.

Conform sursei citate, scaderea natalitatii, corelata cu exodul românilor în strainatate, în cautarea unui loc de munca si a unui trai decent pun România în pericolul de a avea, în câtiva ani, o populatie îmbatrânita, incapabila sa faca fata competitiei pe plan mondial.

Potrivit studiului Roland Berger 'Trend Compendium 2030', România va fi în 2030 în primele 15 cele mai îmbatrânite populatii ale planetei, daca trendul actual se mentine. Aceasta situatie va conduce la un deficit pe piata fortei de munca, ce va afecta starea economiei, dimensiunea pietei interne de desfacere, competitivitatea la nivel international, sistemul de pensii, capacitatea de inovare si adaptare a economiei la viitoarele dezvoltari tehnologice, se arata în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.