Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROPUNERE Revolutie in privinta finantarii partidelor politice

Europarlamentarul Victor Negrescu și deputatul PSD Cosmin Necula, reprezentanți ai organizației PES activists România, vor modifica Legea privind finanțarea activității partidelor politice și campaniilor electorale nr. 334/2006 și normele de aplicare, astfel încât partidele să poată achiziționa în campanie doar materiale informative și afișe.

„Obiectivul nostru este ca partidele să poată achiziționa doar materiale informative și afișe pe spatiile special amenajate, conform unei norme stabilite la nivel național. În ultimii ani, mediul privat, ghidat de interese financiare, a avut o influență negativă asupra actului politic” au declarat reprezentanții PES activists România.

Victor Negrescu și Cosmin Necula au afirmat că legea finanțării partidelor politice, în forma actuală, este produsul dreptei din politica românească. Stânga, în contrapondere, trebuie să vină acum cu măsuri clare pentru a corecta relaţiile antidemocratice dintre politic şi privat.

„Normele în baza cărora are loc astăzi finanțarea partidelor politice au fost inițiate de politicieni care se autodefinesc ca fiind de dreapta. Noi, ca politicieni care reprezintă stânga din România, ne considerăm obligați să venim în fața românilor cu măsuri pentru a le combate legăturile imorale dintre privat și politic.

„Propunem o modificare legislativă serioasă în domeniul finanțării partidelor politice. Câteva exemple: finanțarea mass-media de către partide, direct sau indirect, va fi considerată infracțiune. Vrem să limităm practica materialelor promoționale politice în presă și între campaniile electorale. Partidele și candidații nu vor mai putea achiziționa sau închiria materiale promoționale, pungi, panouri publicitare sau reclama de presă.

Decizia politică trebuie să fie delimitată de lobby-ul privat și viceversa. Prin acest demers dorim limitarea oricăror influențe din partea partidelor politice în mass-media dar și dispariția rolului jucat de finanțatori în deciziile politice” au declarat cei doi reprezentanţi ai PES activists România.

PES activists România intenționează să schimbe și sistemul de finanțare a partidelor prin impunerea unor limite de finanțare: un salariu mediu brut pentru persoanele fizice și maxim 10% din impozitul pe profit la persoane juridice.

„Nu în ultimul rând ne propunem ca toate cheltuielile cu donații către politicieni sau partide să fie transparente, și disponibile publicului. De aceea se dorește publicarea, într-un registru de donații, a tuturor sponsorizărilor primite de la persoane fizice sau juridice”

Prin toate aceste măsuri, PES activists România își propune să democratizeze viața politică din România și să crească transparența în tot ceea ce înseamnă actul politic.

„Dacă vrem să facem politică aproape de oameni, atunci este firesc să le dăm oamenilor puterea și dreptul să știe câți bani cheltuiesc partidele și pe ce. Dacă vrem o democrație puternică și o reinventare a întregii clase politice din România trebuie să încurajăm transparența decizională și să facem tot ceea ce putem pentru a aduce decizia politică cât mai aproape de oameni” au mai afirmat Victor Negrescu şi Cosmin Necula.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.