Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunerea care va revoluționa șoferia în România: Ce vor să facă niște parlamentari

soferi

Parlamentarii români le-au pus gând rău şoferilor care claxonează - vor să îi lase fără permis. Nu este singura modificare a Codului Rutier pe care vor să o facă. În vizor au ajuns şi bicicliştii, care sunt acuzaţi că nu prea folosesc soneria. Şi dacă tot vor să schimbe Codul Rutier, aleşii au idei şi pentru cum ar trebui să parcheze şoferii. Problema este că nu i-au întrebat şi pe polițişti dacă ideile lor sunt de bun augur sau nu.

În trafic ar putea fi mult mai linişte, dacă iniţiativa celor 40 de deputaţi şi senatori va fi aprobată. Aleşii vor schimbarea Codului Rutier, astfel încât şoferii care sunt prinşi claxonând să fie lăsaţi pe loc fără permis. Nu toţi semnatarii ştiu însă cum vor putea fi aplicate sancţiunile.

Citește și: 2015, cel mai negru an pentru creștinism

Oana Manolescu, deputat spune: ”Una este să îi dai un claxon scurt, şi alta este să claxonezi până îl scoţi pe cel din faţă din sărite.”

Deşi iniţiatorii acestei propuneri legislative susţin că toate ideile lor vor duce la dispariţia şoferilor agresivi, senatorii nu au cerut până acum opinia Ministerului de Interne sau a Poliţiei Române.

„Un poliţist nu poate demonstra că ce a auzit este claxonul meu şi nu claxonul celui din dreapta sau stânga. Claxonul nu a fost inventat la maşină ca un gadget. Inclusiv acest claxonat este util întrucât dacă nu ne defulăm o să luăm parul ca să spargem parbrizul celui din faţă”, spune Ana Bulai, psiholog.

Citește și: DEMISII importante în partidul lui Traian Băsescu

Nu doar claxonatul va fi pedepsit. O altă propunere e ca şoferii care parchează pe trotuar să fie nevoiţi să lase cel puţin doi metri liberi pentru pietoni. În Bucureşti, de abia se lasă un metru liber, cât prevede actuala lege. Dacă iniţiativa va fi votată, locurile de parcare din Capitală se vor înjumătăţi.

„Faptul că administraţia municipiului Bucureşti nu se preocupă de asigurarea locurilor de parcare nu înseamnă că noi nu putem să supunem dezbaterii un proiect de lege”, a declarat Ion Stan, senator PSD.

Citește și: Iată cum va arăta cel mai scump stadion din lume / FOTO

O altă propunere e ca şoferii care parchează pe prima bandă să fie, de asemenea, sancţionaţi cu amendă şi între șase şi opt puncte de penalizare. Mai mult, aleşii vor să îi pedepsească şi pe bicicliştii care nu au sonerie. Sancţiunea, de 250 de lei, ar urma să crească de patru ori.

„Un biciclist dacă nu are clopoţel pe ghidon este pedepsit mult mai aspru decât un şofer agresiv. Un pieton sau un biciclist nu te poate accidenta la fel de grav ca o maşină. Bicicliştii sunt cei care ajută la decongestionarea traficului, la calmarea traficului”, spune Marian Ivan, membru fondator al OPTAR.

Citește și: A fost descoperit un nou număr prim: Vezi dacă poți să îl citești

Proiectul de lege urmează să intre în dezbatere publică începând cu data de 1 februarie, după ce deputaţii şi aleşii se vor întoarce din vacanţa parlamentară, anunță Digi24.

Citește și: Vestea cea mare a venit pentru Victor Ponta: Decizia judecătorilor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.