Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protectia Consumatorilor acuza bancile de practici ilicite

banci la scara blocului

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania cere Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sa dispuna  masuri care sa stopeze practicile ilicite ale bancilor fata de debitori.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor Romania este, in prezent, singura organizatie desemnata de Comisia Europeana sa solicite – inainte de sesizarea unei autoritati in domeniu – incetarea unei practici ilicite. Presedintele APC, Costel Stanciu, a inaintat o cerere catre ANPC in care solicita institutiei sa dispuna masuri in vederea incetarii practicii comerciale ilicite care afecteaza interesul colectiv al consumatorilor de servicii financiar-bancare. Stanciu a precizat ca este vorba de incalcari ale dispozitiilor Legii 193/2000 si ale Legii 363/2007, iar institutiile financiar-bancare reclamate sunt urmatoarele:

-         OTP Bank Romania,

-         Bancpost,

-         Raiffeisen Bank Romania,

-         Credit Europe Ipotecar IFN,

-         Volksbank Romania,

-         Banca Romaneasca,

-         Banca Comerciala Romana.

Debitorii reclama clauze abuzive

Incepand cu iulie 2015, APC Romania a fost sesizata de peste 100 de consumatori, in vederea aplicarii HG 1553/2004 pivind unele modalitati de incetare a practicilor ilicite in domeniul protectiei intereselor colective ale consumatorilor. Sesizarile debitorilor au vizat:

-         eliminarea din contractele de credit incheiate cu institutiile bancare reclamate a clauzelor abuzive privind comisioanele,

-         rata dobanzii si formula de calcul a ratei dobanzii, dupa caz.

Reclamantii au invocat in acest sens dispozitiile instantelor de judecata de eliminare a clauzelor abuzive din contractele de credit care fac obiectul unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Este vorba de deciziile pronuntate in dosarele constituite in mod individual ori colectiv sau de catre Comisariatele Judetene pentru Protectia Consumatorilor.

Bancherii dau raspunsuri evazive

APC Romania a primit de la Credit Europe Ipotecar IFN un raspuns referitor la incetarea practicilor ilicite. Conform pozitiei acestui creditor, hotararile definitive si irevocabile pronuntate de instantele de judecata in dosarele individuale sau colective initiate de clientii bancii sunt aplicabile doar in cazurile respectivilor clienti, acestea nefiind de aplicare generala. La randul sau, Raiffeisen Bank a comunicat ca nu are solutionat litigiul cu ANPC care sa vizeze intreg portofoliul de credite. Costel Stanciu sustine ca, desi legislatia impune aplicarea masurilor stabilite de instante, bancile reclamate nu s-au conformat solicitarilor privind incetarea practicilor ilicite. Drept urmare, APC Romania cere ANPC sa ia masurile care se impun in vederea incetarii, limitarii ori inlaturarii efectelor practicilor ilicite constand in incalcarea de catre bancile reclamate a dispozitiilor Legii 193/2000 si ale Legii 363/2007, date fiind hotararile judecatoresti definitive si irevocabile cu privire la constatarea si eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.