Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest socant: Aparatul politienesc rus si puterea de a stabili pragul dintre ratiune si nebunie

pavlenski

Controversatul artist plastic rus Piotr Pavlenski a protestat într-un mod inedit duminică la Moscova împotriva utilizării psihiatriei în scopuri politice, informează agenţia ucraineană de presă Unian, citând postul de televiziune rus Dojdi.

Pavlenski s-a urcat complet dezbrăcat pe acoperişul Institutului de psihiatrie Serbski din Moscova, unde şi-a tăiat lobul unei urechi cu un cuţit mare de bucătărie în faţa a sute de trecători îngroziţi.

'Cuţitul separă lobul urechii de corp. Un zid de beton separă societatea persoanelor rezonabile de pacienţii nebuni. Revenind la utilizarea psihiatriei în scopuri politice, aparatul poliţienesc îşi reatribuie puterea de a stabili pragul între raţiune şi nebunie', se afirmă într-o declaraţie difuzată mass-media de către acesta.

Plin de sânge, Pavlenski a fost reţinut de mascaţi şi transportat la spitalul de boli infecţioase Botkin din capitala rusă pentru a i se acorda îngrijiri medicale.

La 13 octombrie, la Institutul Serbski - cunoscut mai ales pentru încarcerarea disidenţilor în perioada sovietică - a fost adusă, în scopul unui examen psihiatric, aviatoarea ucraineană Nadejda Savcenko, răpită de rebeli proruşi în zona de conflict din estul Ucrainei şi predată autorităţilor ruse. Moscova încearcă să o acuze de moartea a doi jurnalişti de la televiziunea de stat rusă la 17 iunie în apropiere de Lugansk. Savcenko a negat categoric orice implicare în moartea jurnaliştilor ruşi şi a denunţat reţinerea sa ilegală.

Avocaţii Nadejdei Savcenko, care a luptat anterior în cadrul contingentului ucrainean din Irak, au calificat condiţiile în care aceasta este deţinută la clinica Serbski drept 'psihiatrie punitivă'. Potrivit acestora, ea este practic privată de somn şi cu ea se poate vorbi doar prin telefon printr-un paravan de sticlă.

Piotr Pavlenski nu este la prima acţiune de protest împotriva autorităţilor ruse. În vara anului 2012, el şi-a cusut gura în faţa catedralei Kazan din Sankt-Petersburg împotriva condamnării la închisoare a membrelor trupei Pussy Riot pentru o 'rugăciune' punk anti-Putin, într-o biserică din centrul Moscovei.

Iar la 10 noiembrie 2013, Pavlenski şi-a bătut în cuie organele genitale între pavelele din apropierea mausoleului lui Lenin din Piaţa Roşie, încercând să protesteze împotriva 'apatiei şi indiferenţei politice şi a fatalismului societăţii ruse'.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.