Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste antiguvernamentale la Chişinău. Majoritatea parlamentară refuză alegerile anticipate

protest moldova chisinau

După trei zile de protest, manifestanţii au primit un răspuns cu privire la solicitările lor. Noua majoritate nu este de acord cu organizarea alegerilor anticipate. Potrivit celor 57 de deputați, anticipatele pot fi cel mai organizate cel mai devreme atunci când, în eventualitate, nu va putea fi ales noul președinte al țării. Decizia a fost transmisă prin intermediul speakerului, Andrian Candu care susține în aceste momente un briefing de presă, informează presa din Republica Moldova.

În schimb, majoritatea a decis să ceară de la protestatari un document scris cu posibilitățile tehnice și juridice care în viziunea lor permit declanșarea anticipatelor.

Deasemenea, majoritatea parlamentară a constatat că Guvernul a fost investit fără abateri legale, deși recunoaște, că procedura a avut loc în condiții extreme.

Andrian Candu anunță că luni va avea o altă întâlnire cu Andrei Năstase, Renato Usatîi și Igor Dodon, scrie deschide.md.

Reamintim că protestele împotriva noului guvern au fost reluate vineri la Chișinău, după ce președintele democrat al Parlamentului, Andrian Candu, și-a exprimat dubii față de revendicarea de a se ține alegeri anticipate. „E o solicitare a protestatarilor de a se ține alegeri anticipate, considerăm că sunt puține motive pentru asemenea alegeri”, a spus acesta. Mii de oameni au ieșit în centrul Capitalei pentru a protesta față de ceea ce ei numesc "regimul oligarhic al lui Plahotniuc" și pentru a cere alegeri anticipate.

Noi proteste vor avea loc şi duminică, după ce Andrei Năstase, Renato Usatîi și Igor Dodon, au anunțat o nouă acțiune de protest pentru ziua de 24 ianuarie, relatează deschide.md.

UPDATE  Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care este instituită o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Președinte al CSS este Nicolae Timofti, președinte al Republicii Moldova, comandant suprem al Forțelor Armate, iar secretarul Consiliului este Alexei Barbăneagră, consilierul prezidențial în domeniul Apărării și al Securității Naționale.

UPDATE 17.15 Apariţii surprinzătoare la proteste. Maia Sandu şi câţiva membri ai echipei ei se află printre protestatarii care-i au în frunte pe Igor Dodon, Renato Usatîi şi Andrei Năstase. Informaţia a fost confirmată pentru Deschide.MD de Igor Grossu, fost viceministru al educaţiei, membru din echipa Maiei Sandu. "Suntem cu doamna Maia Sandu, aici la televiziune. Suntem cu cetăţenii RM care-s sătui de mizeria care-i în această ţară", a declarat sursa citată.

UPDATE: Președintele rus, Vladimir Putin a discutat cu membrii Consiliului de Securitate situația politică din Republica Moldova, anunță rbc.ru citândul pe Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt a lui Vladimir Putin.

La ședință au participat premierul rus, Dmitrii Medvedev, șefii celor două camere ale Parlamentului de la Moscova, miniștri ai instituțiilor de forță, notează Unimedia.md.

UPDATE: Mii de oameni s-au adunat în centrul capitalei, mobilizați de Platforma DA, Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru. Aceştia scandează „Unire!”, „Jos Plahotniuc!” şi „Anticipate!”, potrivit Moldova.org.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.