Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protestele din România au intrat în atenția presei internaționale

pixabay.com
diverse, stiri

Protestele de miercuri seară din România nu au trecut neobservate de în presa internațională. Cel puțin 3.000 de persoane au protestat, miercuri seară, în București față de proiectul de ordonanță privind grațierea și modificarea Codului Penal.

THE ASSOCIATED PRESS scrie că premierul Sorin Grindeanu vrea să implementeze aceste măsuri prin ordonanţă de urgenţă şi să evite astfel aprobarea Parlamentului şi preşedintelui, transmite news.ro.

Gestul a provocat critici dure, iar Raluca Turcan, şefa Partidului Liberal (PL, opoziţie) a acuzat Guvernul că încearcă să ascundă această măsură.

”Acesta este un abuz de încredere, un act care favorizează infractorul, un act împotriva publicului”, a declarat ea.

Înfruntând frigul, protestatarii s-au adunat la sediul Guvernului din Bucureşti. ”Demisia!”, au strigat ei şi au denunţat Partidul Social Democrat (PSD) drept ”ciuma roşie”.

Procurorii DNA, descindere în forță la o instituție publică din județul Botoșani

Proteste mai mici au avut loc şi la Cluj, Sibiu, Iaşi şi Craiova, scrie AP.

Ministerul Justiţiei a publicat un proiect de ordonanţă miercuri, care i-a luat prin surprindere pe procurorul-şef şi pe politicieni.

Proiectul poate viza 2.500 de deţinuţi - cu pedepse de până la cinci ani de închisoare, cu excepţia celor condamnaţi pentru fapte de natură sexuală, violenţă şi corpuţie.

De asemenea, pedepsele deţinuţilor în vârstă de peste 60 de ani, femeilor însărcinate şi cu copii mici urmează să fie reduse la jumătate, indiferent de condamnare, potrivit proiectului.

Modificarea Codurilor penale şi graţierea, sub lupa CSM. Ce termen a fost stabilit pentru verdict

Printre cei care ar putea să beneficieze de aceste măsuri se află preşedintele PSD Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în 2016, pentru fraudă electorală, scrie AP, care precizează că acesta nu poate fi premier din cauza acestei condamnări, pe care a denunţat-o ca nedreaptă.

Mogulul media Dan Voiculescu, un susţinător al Guvernului, este alt posibil beneficiar, scrie AP, care precizează că Voiculescu, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani.

Procurorul general Augustin Lazăr a criticat şi el iniţiativa, despre care a spus că nu a fost transparentă şi nu a fost supusă dezbaterii publice.

Reuters scrie că mii de români au protestat în București și în Cluj, miercuri seară, împotriva planurilor guvernului privind grațierea și dezincriminarea unor infracțiuni printr-o ordonanță de urgență, care are putea slăbi lupta anticorupție. În București, circa 3000 de oameni cu pancarte pe care scria „Suntem cu ochii pe voi” și care scandau „În democrație, hoții stau la pușcărie”au pornit într-un marș până la Palatul Victoria. De asemenea, agenția de presă arată că România este monitorizată printr-un mecanism special. Comisia Europeană a lăudat magistrații români pentru eforturile lor în lupta anticorupție, dar a atras atenția că politicienii români și-au făcut un obicei, de-a lungul istoriei, de a încerca să treacă legi prin care să slăbească puterea judecătorească.

România TV, în pericol. ANUNȚUL venit de la CNA

Euronews relatează că mii de oameni au protestat împotriva proiectului de grațiere și modificare a Codurilor Penale propus de guvern. Guvernul, care a fost învestit în decembrie, susține că trebuie să armonizeze Codul Penal cu cele mai recente hotărâri judecătorești și argumentează că grațierile ar rezolva problema supraaglomerării închisorilor. Însă, magistrații au criticat planul de a schimba legea fără consultarea puterii judecătorești și fără să treacă prin Parlament. Euronews mai notează că abuzul în serviciu reprezintă o treime din investigațiile anticorupție din România.

ABC News notează că, în ciuda frigului, mii de români au ieșit în stradă în București pentru a protesta împotriva planurilor guvernului. Proteste mai mici au fost și în Cluj, Sibu, Iași și Craiova. Protestatarii au scandal „Demisia” și au numit partidul la putere, PSD, „ciuma roșie”. ABC News precizează că printre cei care ar beneficia de pe urma proiectului de grațiere se numără și liderul PSD, Liviu Dragnea, care are o condamnare cu suspendare definitivă pentru fraudarea coturilor. În acest moment, lui îi este interzis să exercite funcția de premier din cauza condamnării sale penale, ceea ce, spune el, este incorect. Un alt beneficiar al proiectului Guvernului este mogulul media Dan Voiculescu.

Alina Gorghiu, întâlnire de taină cu trei foști subalterni

Al Jazeera relatează că mii de români au protestat împotriva planului guvernului privind grațierea și dezincriminarea unor infracțiuni, proiect care ar putea să slăbi lupta anticorupție. Premierul Sorin Grindeanu vrea să implementeze măsura printr-o ordonanță de urgență, ceea ce înseamnă că nu ar trece prin Parlament și nu ar avea nevoie de semnătura președintelui. De asemenea, Al Jazeera atrage atenția că deși criticii și-au exprimat îngrijorările privind emiterea de ordonanțe de urgență în loc de scrierea unui proiect de lege care să treacă prin Parlament, și în Parlamentul Guvernul are o majoritate solidă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.