Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD a depus legea înfiinţării Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii: Ce companii vor fi alocate

Inquam Photos / George Calin
senat parlament gol

O propunere legislativă privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSIDI) SA a fost înregistrată la Biroul permanent al Senatului, iniţiatori fiind 185 de parlamentari PSD şi ALDE, printre care şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Lista operatorilor economici propuşi a face parte din portofoliul FSIDI conţine 89 de nume. Conform expunerii de motive, ei au fost aleşi în funcţie de următoarele criterii: neclasificarea în sectorul administraţiei publice, conform European System of Accounts 2010; companii profitabile cu capitaluri proprii suficiente şi cifră de afaceri semnificativă; o parte din societăţile incluse în listă sunt tranzacţionate pe piaţa bursieră, în timp ce pentru altele există premize în vederea listării lor şi a tranzacţionării ulterior preluării, scrie agerpres.ro.

Citește și: Transfer istoric la FCSB: Ce sumă uriașă i-a intrat în cont patronului Gigi Becali

Printre aceşti operatori economici se numără: Hidroelectrica SA, Romgaz SA, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva RA, SN Nuclearelectrica SA, Loteria Român, Registrul Auto Român, CFR Călători SA, Compania Naţională a Uraniului SA, Poşta Română SA, Compania Naţională Unifarm SA, Editura Didactică şi Pedagogică, Metrorex SA, CEC Bank, OMV Petrom, Rompetrol Rafinare SA.

"Fondul Suveran pentru Dezvoltare şi Investiţii SA îşi propune ca obiectiv direct susţinerea dezvoltării economice prin investiţii în sectoare competitive, care antrenează un efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital şi surse din piaţa financiară", se arată în expunerea de motive.

Citește și: EXCLUSIV! Statul paralel există! Vezi cine face parte de fapt din el – detalii interesante

Se menţionează că programul de guvernare 2017-2020 prevede implementarea unei strategii economice de dezvoltare pe termen mediu şi lung, inclusiv prin crearea unor noi instrumente de investiţii, scrie agerpres.ro.

"Astfel, crearea unui fond suveran de investiţii reprezintă o măsură necesară de stimulare economică prin care, în urma tragerii de capital din piaţa financiară internă şi internaţională, vor putea fi constituite surse de finanţare pentru proiecte de investiţii profitabile şi sustenabile ce vor antrena un efect de multiplicare în economie, conducând la dezvoltare, în paralel cu creşterea veniturilor bugetare", menţionează iniţiatorii.

Citește și: Revoluție în comerțul online: Ce profit uriaș le-a adus cel mai mare eveniment de shopping din an celor de la eMAG

Finanţarea FSIDI se va face din venituri obţinute din dividendele încasate de la societăţile aflate în portofoliul acestuia, din cele rezultate din operaţiuni cu instrumente financiare proprii şi din cele emise de alte entităţi, din venituri din vânzarea de pachete de acţiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligaţiuni, dar şi din alte surse prevăzute de lege.

FSIDI va avea forma unei societăţi pe acţiuni, al cărei unic acţionar este statul român, pe întreaga durată de funcţionare.

Citește și: Detalii mai puțin știute despre procurorul care l-a „EXECUTAT” pe Dragnea! Colaborarea care va naște sute de controverse

"Funcţionarea şi activitatea FSIDI se vor supune regulilor cu privire la deficitul bugetar şi datoria publică, conform metodologiei UE pentru a menţine clasificarea FSIDI în afara sectorului public, pe toată durata existenţei sale. Capitalul social al FSIDI va fi format din aport în natură reprezentat de pachete de acţiuni deţinute de stat la societăţile care se vor afla în portofoliul FSIDI prevăzute în anexa prezentului proiect de lege, precum şi din aport în numerar. Pachetele de acţiuni se transferă în proprietatea FSIDI, iar acesta va dispune liber de ele, în calitate de bunuri proprii. În cazul societăţilor în care la data preluării, statul este acţionar integral sau majoritar, FSIDI nu va putea înstrăina, sub orice formă aceste acţiuni, dacă acest fapt va duce la pierderea poziţiei de acţionar majoritar a FSIDI la societăţile în cauză", prevede expunerea de motive.

Citește și: Premierul le-a tăiat ”leafa”: Cine va primi mai puțin odată cu rectificarea bugetară și cui a hotărât Mihai Tudose să dea mai mulți bani

Potrivit aceleiaşi surse, administrarea FSIDI se va face în sistem dualist, de către un consiliu de supraveghere şi un directorat. Primii membri ai consiliului de supraveghere vor fi numiţi prin hotărâre a Parlamentului, la propunerea acţionariatului, având ca mandat angajarea directoratului şi organizarea activităţii FSIDI. Iniţiatorii menţionează că propunerea legislativă va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat începând cu anul 2018, în sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor încasate de FSIDI în contul acţiunilor transferate în portofoliul FSIDI.

"Această influenţă va fi recuperată în anii următori primului an de funcţionare prin încasarea dividendelor pe care FSIDI le va plăti statului, în calitate de acţionar unic, potrivit hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor de repartizare a profitului şi stabilire a dividendelor. (...) Propunerea legislativă prevede şi asigurarea unui capital vărsat în numerar din veniturile din privatizare în sumă de 9 miliarde lei, din care 50 de milioane de lei vor fi vărsate la constituire (în anul 2017), restul urmând să fie vărsat în termen de doi ani de la constituire", se mai arată în expunerea de motive.

Citește și: Decizie finală în procesul dintre Loredana Groza și Gabi Luncă: Cine a avut câștig de cauză

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.