Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD a pierdut cel mai important atu

ziaruldevalcea.ro
sigla PSD

stiripesurse.ro vă prezintă principalele subiecte ale zilei, printre care si o analiză a jurnalistului Dan Vasile Mihale pe tema efectelor conflictului dintre premierul Mihai Tudose și Liviu Dragnea asupra partidului.

realitatea.net:

12 octombrie va rămâne, cu siguranță cea mai neagră zi din istoria PSD. În urma meciului dintre Tudose și Dragnea, meci câștigat, la mustață, de Tudose, PSD și-a pierdut și cel mai important atu: disciplina de partid.
Victoria lui Tudose este tristă. Nu salvează și nici nu întărește PSD. Marchează doar știrbirea autorității lui Dragnea și asigură rămânerea la putere a coaliției majoritare, o coaliție în care se vorbește pe două voci. PSD își sacrifică miniștrii cu probleme, inclusiv unul ineficient, ALDE, însă, nu o face, pentru că Tăriceanu are propriului său meci cu DNA și Laura Codruța Kovesi. Cu alte cuvinte, nu vorbim doar despre o criză în interiorul PSD, ci și de una majoră, în coaliție.
În urma înfrângerii lui Dragnea, PSD nu câștigă un lider providențial, ci doar un alt lider, în jurul căruia se vor poziționa, probabil, cei nemulțumiți, înșelați și marginalizați de Dragnea. Tudose, până mai ieri un ilustru necunoscut, care a reușit totuși să însumeze patru mandate de parlamentar, nu este un lider de anvergură, este doar un lider conjunctural. De la Geoană încoace, și chiar și aici am unele dubii, PSD nu a mai avut niciun lider de calibru.
Criza de leadership este, însă, generală în politica românească. Nici dreapta nu stă mai bine. PNL se zbate în haos, de la Crin Antonescu încoace. Ludovic Orban, eternul candidat la Primăria Capitalei, nu are capacitatea să reformeze partidul și nici să-l urce în sondaje. Situația este similară și în proaspătul USR, revelația alegerilor din 2016. Rămas fără lider, la doar câteva luni după intrarea în Parlament, din motive principiale, USR va avea, probabil, soarta PPDD, partidul juranalistului penal Dan Diaconescu.
În privința PMP, nu se pot spune foare multe. Va fi o mare revelație, dacă va reintra în Parlament peste alți patru ani. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Ar fi multe de spus despre ziua de joi, 12 octombrie, şi despre discuţiile din sediul PSD. Chiar şi doar din informaţiile pe surse, mai mult sau mai putin pe bune, putem trage concluzii.
O întâlnire care a început în jurul orei 17:00 s-a terminat abia în miez de noapte, cu declaraţiile aferente făcute înainte de ora 24:00. Asta înseamnă undeva la şase ore de discuţii şi scandal, fără să mai luăm în considerare „conversaţiile” purtate în mediul public, din ultimele două zile.
Ca ştire pentru străinătate, undeva la coada Uniunii Europene, un partid politic a discutat ce să facă cu mai mulţi membri, miniştri ai Guvernului, acuzaţi de corupţie. Repet, un partid politic a discutat ce să facă cu nişte membri de partid, dacă să-i dea sau nu afară din Guvernul pe care îl conduce. Nu vorbim aici despre întâietatea funcţiei, a instituţiei, ci de faptul că partidul este mai important decât absolut orice altceva.
În bună măsură, lucrurile erau tranşate încă de la vizita doamnei Shhaideh la DNA, cu o zi în urmă.
„Eu sunt acelaşi om. Am respectat întotdeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de ministru este CEx-ul şi decizia mea, care este luată, va fi comunicată mâine în CEx.” - Sevil Shhaideh
Declaraţia spune tot ce trebuie ştiut despre viziunea unui membru de partid faţă de PSD şi de România. Constituţia României este o glumă, la Articolul 85, deci, unde spune că „preşedintele (...) numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Instituţiile statului sunt unelte în mâna partidului, singurului partid din România: PSD. Şi nu vreau s-o acuz singular pe doamna Shhaideh de această viziune, dar se leagă foarte bine de ceea ce spuneam şi într-un articol anterior, că partidul dânsei nu are comunicatori.
Aparenţele sunt aruncate pe fereastră în dialogul dintre PSD şi o societate pe care a divizat-o, împreună cu alte partide mari. Pesediştii comunică nu pentru electoratul larg, ci pentru membrii lor, pentru cine ar asculta din partid, cei care ar înţelege despre ce e vorba. Nicăieri nu există măcar aparenţa că, în afara campaniilor electorale, cel mai mare partid din România, aparent de stânga, deci cu idealuri de viaţă bună pentru toată lumea, ar comunica pentru toţi românii. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Ziua de vineri, 13 octombrie, marcheaza inceputul declinului pentru Liviu Dragnea in fruntea PSD, dar razboiul pentru putere este inca departe de a fi transat. Premierul Mihai Tudose inregistreaza o victorie de etapa, mica dar importanta, in timp ce Dragnea pierde ceva din autoritatea de lider. Presedintele Klaus Iohannis, implicat la vedere in sustinerea lui Tudose, castiga si el un punct valoros de jucator politic eficient, chiar daca foarte tacut si cam incet. Guvernarea pe ansamblu si PSD pierd masiv la capitolul imagine. In locul a doi soldatei de partid – Shhaideh si Plumb – vin doi baroni de rit vechi. Cele doua CV-uri anunta orice altceva numai competenta si seriozitate nu.
Mai jos, cateva observatii despre deznodamantul razboiului pentru putere din interiorul partidului de guvernamant.
Oricum am privi lucrurile, Dragnea a pierdut, Tudose a castigat. De aici incep nuantele si interpretarile, dar sa ne amintim cum a izbucnit noua criza politica? A provocat-o dorinta premierului, exprimata luni intr-un interviu la Antena 3, de a schimba cativa ministri, printre care si pe Sevil Shhaideh, cel mai important ministru din ecuatia de putere. In cele din urma, dupa zile de lupte intestine, schimbarile s-au intamplat impotriva vointei PSD si a liderului sau.
Sa nu uitam apoi ca totul a inceput de la dosarul Belina, de la doi ministri suspectati de DNA ca au semnat doua hotarari de guvern ilegale prin care o suprafata imensa de apa, peste 300 de hectare, a trecut in 2014 de la Apele Romane la Consiliu Judetean Teleorman. Belina a devenit astfel un fel de domeniu personal al liderului PSD administrat o vreme de Tel Drum si apoi de o firma ajunsa intre timp in proprietatea lui Dragnea jr. Pentru prima data in istoria recenta a partidului, doi soldati loiali pana mai ieri liderului suprem refuza sa mearga pana in panzele albe pentru a-l apara si demisioneaza. Asa apare o prima fisura majora in statuia de lider maxim, legea omertei risca sa fie incalcata, in scutul de protectie apar crapaturi. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Liderul de la Casa Albă a decis să transmită Congresului american un aviz negativ, altfel spus Donald Trump consideră că Teheranul nu îşi respectă angajamentele legate de acord şi că acest acord trebuie "ameliorat". In Franţa unii comentatori arată că în felul acesta Donald Trump riscă să devină "cel mai bun aliat al ultra-conservatorilor de la Teheran".
Donald Trump nu contestă faptul că Iranul şi-a sistat programul nuclear militar.
Ceea ce vrea el să denunţe, şi să oprească, sunt experienţele balistice ale Iranului, angajamentul iranian în Siria şi în Irak, precum şi o anumită dinamică a lumii şiite faţă de cea sunită.
Intr-un sens mai larg, Donald Trump vrea să îngrădească influenţa Iranului în regiune şi tendinţa sa de a deveni o putere regională. Problema este că toate aceste elemente nu figurau în acord, decît sub forma unei fraze extrem de vagi care poate fi interpretată în toate sensurile. Semnatarii acordului (Iranul pe de o parte şi, pe de altă parte China, Rusia, Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania) îşi exprimau convingerea că respectiva înţelegere va fi profitabilă păcii în regiune. Donald Trump consideră deci că Iranul nu a respectat "spiritul" acordului, întrucît este prezent cu trupe pe mai multe fronturi, influenţa sa creşte în Irak şi în Siria, îi sprijină pe Heţbolahii din Liban şi conservă o atitudine duşmănoasă faţă de Israel.
Analiza lui Donald Trump conţine fără îndoială şi o mare doză de adevăr. Decît că, în prezent, lumea nu are nevoie de o nouă criză în regiune, poziţie pe care se aliniază Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia, China, Organizaţia Naţiunilor Unite, inclusiv Agenţia Internaţională pentru energie atomică. Atitudine împărtăşită de mulţi responsabili din anturajul lui Donald Trump, de exemplu de generalul James Matis, secretar de stat la Apărare. Generalul Matis a declarat de altfe public că Iranului i se pot reproşa multe lucruri în alte privinţe, dar nimic în ce priveşte aspectul nuclear.
Mai mulţi membri importanţi ai Partidului Republican cred şi ei că Donald Trump adoptă o atitudine greşită şi aventuristă. Este cazul cu preşedintele grupului republican din Senat, Addison Michel McConnell, sau cu senatorul Bob Corker despre care nu se poate spune că ar avrea vreo simpatie pro-iraniană, dimpotrivă. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.