Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD și goana după bani

playtech.ro

În timp ce USR vrea abrogarea indemnizațiilor viagere pentru parlamentari, guvernul Grindeanu anunță înghețarea tuturor pensiilor speciale, „până la o abordare foarte corectă și serioasă a Legii pensiilor în general,” după cum a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

În principiu, o asemenea măsură vine pe de-o parte în asentimentul opiniei publice, în mijlocul căreia s-a realizat o adevărată demonizare a acestor pensii speciale. Pe de cealaltă parte, măsura lovește în foștii militari, procurori, judecători, parlamentari sau personalul diplomatic.

Tocmai pentru că înghețarea pensiilor speciale este o măsură care își găsește cu ușurință suport în opinia publică, este poate mai greu de analizat la rece motivele care au stat în spatele acestei măsuri. După cum știm, implementarea promisiunilor populiste ale actualei majorități au făcut ca prin vistieria statului să sufle vântul. În primă fază s-au tăiat bani de la investiții. Ulterior, s-a încercat modificarea anumitor promisiuni din campanie (vezi gratuitatea totală a studenților pe CFR transformată în gratuitate doar între localitatea de domiciliu și cea de studiu).

Acum se trece la măsuri și mai severe precum blocarea pensiilor. Speciale sau nu, acestea reprezintă un drept câștigat iar argumentul blocării lor până la realizarea Legii pensiilor nu stă în picioare. Dacă nu era nicio problemă în vistierie, decizia normală a guvernului ar fi fost să continue plata acestor pensii până ce noile modificări în lege vor fi implementate.

Realitatea este că situația devine din ce în ce mai complicată pentru actualul guvern. Fondurile europene nu intră nici pe departe atât de multe în țară pe cât se spera iar încasările la buget nu sunt mulțumitoare. Pentru a amâna inevitabilul, se încearcă reducerea cheltuielilor. Trebuie să recunosc, într-o manieră ingenioasă. Până la urmă, să reușești să mai ții la distanță pentru o perioadă momentul în care pușculița va fi goală și în același timp să fii și aplaudat de formatorii de opinie (pentru că pensii speciale pentru opinia publică = aghiazmă pentru draci) merită o laudă cinică.

Ne putem aștepta în continuare la alte asemenea măsuri. Mai îngheți aici, te mai împrumuți dincolo, și așa reușești tu, dit-ai guvernul, să trăiești de pe o zi pe alta. Ca majoritatea românilor, de altfel. Deci să mai spună cineva că guvernarea PSD-ALDE nu este în asentimentul românilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.