Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD și UNPR vor să schimbe regimul sancțiunilor pentru deputați

parlament

Cinci deputați PSD-UNPR vor să scoată una dintre sancțiunile prevăzute pentru chiulangii și să schimbe regulile votului secret cu bile.

Liderul deputaților PSD, Marian Neacșu, foștii miniștrii Eugen Nicolicea (UNPR) si Mircea Dușa (PSD) și deputații Florin Iordache (PSD) și Gheorghe Emacu (UNPR) au depus un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților.

Sancțiuni

Propunerea de modificare a Regulamentului prevede eliminarea alineatelor (2) si (3) si art 143 referitor la ședințele Camerei Deputaților. În prezent, textul prevede că deputaţii sunt obligaţi să fie prezenţi la lucrările Camerei şi să se înscrie pe lista de prezenţă, ţinută de unul dintre secretari.

În varianta propusă de PSD-UNPR, se elimină următoarea sancțiune: "Deputatul care nu poate lua parte la şedinţă din motive obiective va trebui să informeze printr-o motivaţie scrisă, avizată de liderul de grup, Biroul permanent, menţionând cauzele care îl împiedică să participe. Deputatului care nu îşi poate motiva absenţa i se reţine din indemnizaţia lunară, pentru fiecare zi de absenţă, o sumă de bani ce reprezintă a 21-a parte din indemnizaţia lunară, la care se adaugă diurna de deplasare"

Rămân în picioare, potrivit proiectului PSD, sancțiunile:

- art 241, alineat 8: "Deputaţii care nu au participat la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei, în cadrul programului şi ordinii de zi aprobate pentru ziua respectivă, şi nu au obţinut o motivare a absenţei sunt consideraţi absenţi nemotivaţi şi li se reţine 1% din indemnizaţia brută"

si

- art 248 (alineat 2), care  face trimitere la 243 (alineat 1, litera f): "Diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni pentru încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese"

Procedura de vot cu bile

În cazul art.123 din Regulamentul Camerei Deputaților, alineatul 6 prevede că "În cazul votului secret exprimat prin buletine de vot sau bile, se constituie o comisie de numărare şi validare a voturilor, formată din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar, asistată de cei 2 secretari de şedinţă". În varianta propusă de PSD-UNPR, comisia de numărare a voturilor va fi formată exclusiv din membrii Biroului Permanent.

La art.126, privind votul cu bile, noutățile propuse de PSD-UNPR sunt următoarele: urnele nu mai trebuie așezate în fața președintelui Camerei Deputaților, deputații primesc bilele doar după ce li se citește numele, iar ambele bile introduse în urma neagră înseamnă 'abținere' și dispare astfel votul 'nul'. De asemenea, înainte de a incepe votarea, presedintele Camerei Deputatilor are obligatia sa explice procedura si semnificatia votului.

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.