Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD îi cere ministrului Justiției să-și ceară scuze

Ministerul Justitiei
Raluca Pruna

Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din România, îi solicita ministrului Justitiei, Raluca Pruna, sa-si ceara scuze public pentru afirmatiile potrivit carora nu ar exista nicaieri în Europa 'o reglementare a regimului avocatilor similara cu cea propusa în proiectul de modificare a Legii 51/95 privind exercitarea si organizarea profesiei de avocat'.

'Am aflat ca doamna avocat cu 20 de ani vechime Raluca Pruna, devenita ministrul Justitiei, la un post de televiziune, a facut o serie de afirmatii din... cultura ei juridica generala. Nicaieri în Europa, zice dumneaei, nu exista o reglementare a regimului avocatilor similara cu cea propusa în proiectul de modificare a Legii nr. 51/95 privind exercitarea si organizarea profesiei de avocat. Daca exista si nu stie, îsi va cere scuze public. La ce ar mai folosi acest lucru avocatilor, dupa ce a aruncat cu atâta minciuna si dezinformare? Totusi, o anunt pe doamna Pruna ca este cu adevarat datoare cu scuze publice informând-o ca: 'decanul Baroului din Paris participa la perchezitiile facute la un avocat apartinând Baroului din Paris'. Pentru a-i usura documentarea, îi recomand sa citeasca art. 56-1 din Codul de procedura penala francez, unde se spune exact cum e cu prezenta decanului la perchezitii si care este scopul acestei reglementari', afirma Chelaru potrivit unui comunicat de presa.

El îi recomanda ministrului 'sa citeasca si art. 90 aliniatul 8 din codul de instructie penala belgian'.

'Dumneaei accepta ca ministerul n-a facut analize de drept comparat, dar face declaratii ca nicaieri în Europa nu s-a mai pomenit o 'asemenea imunitate sau ca n-a auzit de prezenta decanului la perchezitiile facute la sediul avocatului. Dar daca pentru dânsa 'drepturile omului sunt un lux!', poate sa arunce o privire si pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din România, unde va gasi nenumarate studii si analize de drept comparat cu privire la legislatia profesiei. Si daca tot declara ca i-ar fi placut sa aiba oportunitatea sa vorbeasca cu avocatii ca sa le arate ce a gasit în lege, îi amintim ca a fost invitata si la sedintele congresului, si ale consiliului avocatilor, când s-a discutat proiectul pe articole, însa domnia sa a declinat invitatiile. Oricum, o asteptam în continuare!', a adaugat Chelaru.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, luni seara, ca exista anumite 'tuse' în legea avocatilor care pot fi discutate, punctând ca nu a gasit legislatia altor state membre ale Uniunii Europene prevederi similare.

'Nu am venit noi cu acest proiect de modificare a legii avocaturii. (...) Initiativa nu apartine MJ (...). Nu spun ca este rau ca se modifica aceasta lege, eu spun ca sunt anumite tuse în aceasta lege care pot fi discutate. (...) Voi merge sa discut cu avocatii si o sa le spun: ce e de drept comparat am facut. Nu am gasit în legislatia altor state membre dispozitii similare. În situatia în care as fi gresit si domniile lor ma conving ca este normal sa fie asa (...), eu voi iesi public si îmi voi cere scuze. (...) Nu am gasit în legislatia altor state membre (...) asemenea dispozitii, dar accept ca ma pot însela. (...) Mi-am facut temele bine înainte, cred, si nu am iesit chiar nepregatita în spatiul public. Voi merge în Parlament, dar înainte de asta (...) îi voi vizita pe cei de la Baroul Bucuresti si o sa am o discutie cu ei pe acest proiect de lege, daca ma vor primi', a spus Raluca Pruna la Realitatea TV.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.