Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD, impotent in fata UNPR. Iohannis, joc de sah pe nervii coalitiei

sah

Nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu pentru functia de director SIE a surprins intreaga scena politica si a schimbat instantaneu agenda zilei. Desi in Parlament sa dadea 'un vot istoric' pe noul Cod Fiscal si pe noua lege electorala, atentia publica a fost acaparata de butoiul cu pulbere aruncat de presedintele Klaus Iohannis in coalitia de guvernare si de noile acuzatii aduse lui Sebastian Ghita, ce au determinat chiar interzicerea de a-si exercita mandatul de deputat.

Nominalizarea lui MRU la SIE a infuriat PSD-ul, iar incercarile lor de a amana votul din Parlament pana la toamna si declaratiile facute de liderii PSD arata in mod evident ca nu il vor sustine pe MRU la sefia SIE. Ce se va intampla in aceste conditii? Va trece propunerea lui Iohannis de Parlament?

Raspunsul este DA! Directorul SIE are nevoie de aprobarea a jumatate plus unu din parlamentarii prezenti la sedinta plenului reunit, cu conditia ca numarul celor prezenti sa fie de minim 278 pentru a asigura cvorumul de sedinta.

In acest moment calculele arata in felul urmator - PNL are 174 de parlamentari, UDMR  - 25, UNPR - 56, independenti - 26 (printre care 12 PSRO), PND - 14. Astfel MRU ar putea beneficia de sustinerea a aproximativ 295 de parlamentari. UNPR si UDMR anuntand clar ca nu se vor opune presedintelui, ar ajuta PNL-ul si partenerii lor sa asigure atat cvorumul de sedinta (278), dar si voturile necesare pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu in fruntea SIE.

Astfel PSD si ALDE raman izolati si impotenti cu cele 244 de voturi ale lor.

De altfel putem privi votul pe Strategia de Aparare 'o repetitie', o testare a fortei parlamentare inainte de nominalizarea directorului SIE.

Si astfel ajungem la momentul ales de presedintele Klaus Iohannis pentru a face aceasta nominalizare si de modul in care a facut-o. Totul pare a fi o strategie pentru a destabiliza 'pas cu pas' coalitia de guvernare.

- desi de 9 luni SIE are o conducere interimar, Iohannis a ales sa il propuna pe MRU la sfarsitul sesiunii parlamentare.

- Iohannis nu s-a consultat cu premierul Victor Ponta privind nominalizarea la SIE, asa cum facuse pentru nominalizarea lui Hellvig la SRI. Ponta s-a declarat pacalit.

- Iohannis nu s-a consultat nici cu noul premier interimar Gabriel Oprea, insa a avut confirmarea acestuia ca va sustine o nominalizare in fruntea SIE si pe orice probleme de securitate.

Mutarile presedintelui Klaus Iohannis au creat tensiuni fara precedent in coalitie, intre PSD si UNPR. Singurul aliat al PSD-ului in acest moment pare sa fi ramas ALDE.

Ce ar putea urma?

In mod evident o schimbare a majoritatii parlamentare, care sa atraga dupa sine o schimbare a Guvernului. Insa potrivit lui Sebastian Ghita nu este exclusa nici ideea unui guvern minoritar dupa inlaturarea lui Victor Ponta, un guvern minoritar la care s-ar  ajunge sub amenintarea alegerilor anticipate.

PNL mizeaza pe faptul ca va ajunge la guvernare din toamna, in urma unei noi motiuni de cenzura. Daca se va intampla acest lucru mai devreme ramane de vazut.

Trebuie mentionat totusi ca generalul Oprea a anuntat ca nu intentioneaza sa il tradeze pe Victor Ponta pe probleme legate de guvernare, atat timp cat el este in fruntea Guvernului si a PSD. Ponta la randul sau si-a exprimat increderea totala in Gabriel Oprea, care in aceste conditii ar putea fi nu doar cel care il ajuta sa ramana la guvernare, dar si in fruntea propriului partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.