Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD, prin el însuși

ziaruldevalcea.ro
sigla PSD

PSD are premier acceptat de Iohannis și, într-un final, social-democrații par să fi depășit momentul de criză. De altfel, cuvântul „criză” este laitmotivul actualei majorități de după alegerile din decembrie.

Incapacitatea social-democraților de a manageria o victorie atât de importantă i-a făcut ca în primele șase luni ale anului ei să fie cei mai importanți adversari ai lor. Cu o opoziție care nu a dus lipsă de propriile probleme, actuala majoritate avea drumul deschis spre o guvernare lină și fără evenimente neașteptate.

OUG 13 a însemnat primul moment de cotitură. Capturarea guvernării de către Grindeanu, al doilea. Dacă în primul caz, adversarii identificați au fost ong-urile și multinaționalele, într-un cuvânt Soros, iată că în cea de-a doua criză, adversarul a fost unul interior.

Criza provocată de Grindeanu a avut efecte importante atât la nivel de electorat PSD cât și față de propriul partid. La nivel de electorat, social-democrații au găsit greu de explicat cum un premier șters, care părea să reprezinte doar o extensie a planurilor și ideilor lui Dragnea, a devenit deodată un rebel cu gânduri periculoase.

În al doilea rând, linia de discurs adoptată de Grindeanu, după ruptura cu Dragnea, a produs și ea efecte în rândul electoratului. Una e să spună Nicușor Dan că Dragnea e avid după putere, alta e să o spună tocmai unul dintre cei promovați de președintele Camerei Deputaților.

PSD a mai pierdut puncte importante și prin „evaluarea” realizată de Darius Vâlcov. Nu e puțin lucru să arăți public cât de neperformant a fost guvernul tău, asta la distanță de zile față de momentul în care spuneai că totul merge conform planului. Realitatea acelui bilanț ne-a arătat nu doar un premier neperformant ci o întreagă echipă. Faptul că este de presupus ca o mare parte dintre miniștrii cabinetului Grindeanu să se regăsească și în cabinetul Tudose ne demonstrează cât de mare a fost gafa cu respectivul bilanț. Practic, prin această mișcare, Dragnea a reușit să-și pună în cap atât electoratul cât și miniștrii respectivi, nevoiți să încaseze gloanțe doar pentru ca președintele partidului să iasă victorios în meciul cu premierul, ajuns în funcție tocmai la propunerea lui Dragnea.

Bilanțul a fost făcut public tocmai pentru a argumenta decizia de schimbare din funcție a lui Grindeanu. Lucru nereușit într-o oarecare măsură, percepția publică fiind aceea că tragerea lui Grindeanu pe linie moartă a reprezentat un meci personal între liderul partidului și cel al guvernului. Ce s-a reușit însă a fost să se ofere publicului o imagine dezastruoasă asupra unora dintre cei mai importanți oameni din PSD. Unul dintre aceștia este chiar Mihai Tudose, pe care bilanțul lui Vâlcov l-a găsit cu zero măsuri îndeplinite, două îndeplinite parțial și nu mai puțin de 17 măsuri neîndeplinite.

Ultimul moment în care PSD a reușit să piardă la capitolul imagine a fost reprezentat de negocierile purtate de Dragnea cu UDMR, pentru susținerea în Parlament a moțiunii împotriva lui Grindeanu. Informațiile care au apărut public, concesiile pe care liderul social-democrat era pregătit să le facă, doar pentru a fi ajutat să scape de propriul om, nu au dat deloc bine „în poză”. Până la urmă, Dragnea a mers cu Grindeanu pe principiu „Eu te-am făcut, eu te omor”. Doar că nu a prea reușit „să-l omoare” singur așa că a început să caute ajutor în stânga și-n dreapta, dispus pentru aproximativ 24 de ore la concesii de necrezut pentru electoratul naționalist al PSD. În toată această goană după ajutor pentru a scăpa de Grindeanu, Dragnea a părut oricum numai puternic nu.

În fine, fără un Iohannis care să încerce un joc dur în negocierile cu PSD-ALDE, actuala majoritate pare să fi depășit și această criză, însă fără să i se aplice sloganul „ce nu te distruge te face mai puternic.” PSD este astăzi mult mai slab, cu o majoritate parlamentară ținută în viață de minorități și cu o imagine publică care a avut suficient de pierdut. Dacă era un mit pozitiv de care PSD să se bucure, acela era al seriozității guvernelor sale. În doar șase luni, și acest mit s-a spulberat. Ironia face ca nu strada, nu opoziția sau ong-urile să fi reușit să demoleze acest mit, ci întocmai social-democrații. „Prin ei înșiși”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.