Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD refuză UNPR: Oamenii lui Dragnea nu vor alianță cu cei ai lui Oprea

dragnea oprea

Majoritatea filialelor PSD nu vor o candidatură alături de UNPR în alegerile locale şi parlamentare, un motiv fiind imaginea proastă a UNPR, dar şi rezultatele unor sondaje care arată că PSD poate obţine mai multe voturi candidând singur, potrivit unor surse social-democrate.

Citește și: ALERTĂ Infernul e abia la început! Anunțul teribil al meteorologilor: Cum va fi vremea

Liderul PSD Liviu Dragnea le-a cerut şefilor de organizaţii să prezinte, în şedinţa CExN de la finalul lunii ianuarie, când se va stabili politica de alianţe a partidului, o analiză cu privire la cooperarea cu UNPR. Şefii locali vor trebui să se consulte cu organizaţiile lor, inclusiv cu membrii simpli de partid, pentru a veni peste două săptămâni cu un răspuns clar.

Citește și: Prevederile cultului penticostal, din care face parte familia Bodnariu, față de educația copiilor

Cu toate acestea, potrivit unor surse social-democrate, marea majoritate a şefilor de organizaţii s-au decis deja împotriva unei alianţe cu UNPR la viitoarele alegeri, părerea fiind împărtăşită şi de către conducerea centrală a partidului.

Potrivit surselor citate, liderul UNPR, Gabriel Oprea, insistă cu formarea unei alianţe, existând deja o serie de discuţii directe cu Liviu Dragnea. În schimb, liderul PSD a declarat public că nu va mai discuta cu Gabriel Oprea acest subiect până în momentul în care social-democraţii nu iau o decizie, dând de înţeles că nu poate fi vorba despre o negociere în această privinţă, iar UNPR va trebui să accepte oricare va fi decizia PSD.

Citește și: ȘCOLILE SUNT ÎNCHISE luni în București și Ilfov

În ceea ce priveşte motivele pentru care liderii locali ai PSD se opun candidaturilor comune, principalul ar fi imaginea proastă a UNPR, cu care social-democraţii nu vor să se mai asocieze. Scandalurile în care a fost implicat liderul Uniunii, Gabriel Oprea, în această toamnă au contribuit la scăderea UNPR în sondaje, iar o alianţa nu ar fi avantajoasă din punct de vedere electoral. Mai mult, PSD a comandat şi realizat şi sondaje potrivit cărora scorul partidului la alegerile locale ar fi mai bun în situaţia unei candidaturi independente, faţă de situaţia unei alianţe cu UNPR.

Citește și: LIVE TEXT Situația cu drumurile închise, trenurile anulate, probleme cauzate de ninsoare

Un alt motiv pentru ca liderii PSD înclină către respingerea unei candidaturi comune la alegerile locale, dar şi la cele parlamentare, este atitudinea liderilor UNPR din această toamnă, pornind de la cazul poliţistului Bogdan Gigină, care a murit în timp ce se afla în misiune în coloana vicepremierului de atunci Gabriel Oprea, cât şi refuzul lui Oprea să demisioneze la acel moment. Sunt lideri PSD care îl văd pe Oprea principalul vinovat pentru pierderea guvernării de către PSD, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse social-democrate.

Citește și: PRĂPĂD în București: Aproape 200 de copaci căzuți, zeci de mașini distruse

Mai mult, UNPR este criticat din interiorul PSD pentru susţinerea necondiţionată a variantelor de formare a noului Guvern propuse de Klaus Iohannis după demisia lui Victor Ponta, care au blocat formarea unei noi majorităţi tot în jurul social-democraţilor. După acel moment, relaţiile dintre PSD şi UNPR s-au deteriorat la nivelul conducerii centrale ale celor două partide, situaţia fiind oglindită şi în teritoriu.

Citește și: Astăzi este Ziua internaţională a zăpezii

Astfel, social-democraţii nu consideră că există avantaje pentru o candidatură comună în alegeri, existând însă rezerve cu privire la situaţia de la alegerile parlamentare, când PSD va avea dificultăţi în a obţine 50%+1 dintre mandate, pentru a numi un nou premier, şi va depinde tot de alianţe cu alte partide.

Citește și: ATENTAT sinucigaș: 11 morți, 13 persoane rănite

Cu toate acestea, majoritatea filialelor vor veni la şedinţa CExN de la finalul lunii ianuarie cu propunerea unor candidaturi separate, fiind, de altfel, şi poziţia unor lideri naţionali ai partidului, astfel încât şansele pentru o alianţă cu UNPR sunt foarte reduse în acest moment.

Pe de altă parte, liderii PSD nu resping posibilitatea formării unor alianţe post-electorale la alegerile locale, cum ar fi în consiliile locale şi judeţene, atât pentru numirea şefilor de CJ, cât şi pentru susţinerea unor proiecte şi formarea unor majorităţi.

Citește și: HALUCINANT Cum reacționează poliția în fața chirurgului care i-a tăiat gâtul unui coleg / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.