Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CULISELE RĂZBOIULUI DIN PSD: Scaunul lui Victor Ponta, capcana fatală

victor_ponta_premier_91157200

Sebastian Ghiță nu s-a autosuspendat din PSD, ci a fost SANCȚIONAT de către Victor Ponta, cu sau fără voia sa. Între cei doi a început un război de guerillă la vedere. Posesor al unei averi fabuloase, de zeci de milioane de euro, pana în acest moment Sebastian Ghita era unul din cei mai ferventi sustinatori ai lui Victor Ponta. Presa a relatat ca cei doi si-ar fi facut si concediile impreuna, in Dubai. Surse din PSD au declarat pentru stiripesurse.ro ca Ghita nu s-a asteptat la gestul lui Victor Ponta si ca marea lupta intre tabere va incepe dupa alegerile prezidentiale. In partid se asteapta mutarea lui Victor Ponta, in timp ce tensiunea crește pe zi ce trece. Patronul RTV ignora total mesajul de "ordine si disciplina" al lui Victor Ponta. Sanctiunea se poate transforma in retragerea sprijinului politic sau chiar excludere din PSD pentru Sebastian Ghita.

In hora, spun surse din PSD, a intrat si Liviu Dragnea, care nu s-a sfiit sa gireze actiunile lui Sebastian Ghita, lucru care l-a deranjat pe Victor Ponta.

Surse din partid au mai declarat pentru stiripesurse.ro ca in ultimele doua zile s-a incercat pe cat posibil stoparea intrarii partidului intr-un veritabil razboi intern distrugator inainte de alegerile prezidentiale. In partid se da in acest moment o lupta pe doua fronturi, manata de orgolii uriase, ne-au mai explicat surse din PSD: pe de-o parte, liderii partidului trebuie sa castige alegerile prezidentiale, pe de alta parte, trebuie sa se asigure ca nu vor pierde competitia interna din partid.

Pentru a intelege mai bine ruptura totala care a apărut între Ghita si Ponta, o scurta trecere in revista a evenimentelor, in ordine cronologica:

1 - Dan Sova si Viorel Hrebenciuc cad pe inregistrarile DNA cand negociaza sefia PSD (20 octombrie)

2 - Sebastian Ghita iese pe piata si anunta PRIMUL din PSD, in mass-media, ca cei doi trebuie suspendati din partid (21 octombrie)

3 - Aflat intr-o vizita la Turnu Magurele, Victor Ponta, l-a acuzat direct pe Sebastian Ghita: ”Domnul Sebastian Ghita vorbeste in numele lui, nu in numele PSD si nici al meu. Nu are nicio calitate sa vorbeasca in numele meu sau al PSD” (21 octombrie)

Un detaliu interesant este ca Ponta a mai spus ca prin demisia din Parlament a lui Viorel Hrebenciuc, deputatul PSD il apara pe el: „(...) a facut un gest prin care ma protejeaza si pe mine, si PSD, si Parlamentul de atacurile electorale”.

Reiese indirect ca Sebastian Ghita a atacat un membru PSD care-l apara pe Victor Ponta si PSD-ul.

4 - In urma BPN al PSD, Dan Sova, Sebastian Ghita si Marian Vanghelie s-au autosuspendat din PSD (21 octombrie). Aici toata lumea a evitat o pozitie transanta. Cei trei au decis sa se autosuspende sau au fost obligati de conducerea partidului? Intrebat cine a facut propunerea, Victor Ponta a declarat ca “Este rezultatul discuţiilor din BPN” si ca “I-am autosuspendat”.

Intrebat in particular de ce a trebuit sa se autosuspende Sebastian Ghita, Victor Ponta a declarat: “Victor Ponta: Pentru că aseară a făcut declaraţii fără a avea niciun fel de mandat din partea conducerii şi orice fel de coleg care îşi dă cu părerea în public în această perioadă trebuie sancţionat. E o perioadă în care trebuie disciplină. Atât!”

“(…) sunt convins că va respecta disciplina de partid. Dacă nu, pleacă din partid!”, a mai spus Victor Ponta despre Sebastian Ghita.

5 - Sebastian Ghita, autosuspendat din PSD, si cu interdictie de a mai discuta despre sefia PSD, anunta ca va candida la functia de presedinte executiv al PSD, in tandem cu Liviu Dragnea, care va candida la functia de presedinte al PSD. Liviu Dragnea confirm cele spuse de Sebastian Ghita (22 octombrie)

6 - Victor Ponta nu reactioneaza timp de 24 de ore. Spune abia joi, la pranz: "Deocamdată eu sunt şeful PSD-ului” (23 octombrie)

7 - Sebastian Ghiță s-a dus la sediul central al PSD (23 octombrie)

Una dintre cheile intregii afaceri interne din PSD o reprezinta tragerea pe linie moarta a celor trei: Sova, Ghita si Vanghelie. Dintre ei, doar Dan Sova putea sa se autosuspende, potrivit Statutului PSD. Ceilalti doi au fost SANCTIONATI. Statutul PSD face trei referiri la “autosuspendare”:

Primul caz. Art.28, alin 1: “Calitatea de membru al Partidului Social Democrat încetează prin autosuspendare, decizie personală luată în situaţia în care calitatea de membru de partid a acestuia devine incompatibilă cu o funcţie sau cu o demnitate publică pe care urmează să o ocupe”

Nu este cazul niciunuia din cei trei. Acest articol i se poate aplica lui Victor Ponta,de exemplu, daca ajunge președintele Romaniei.

Al doilea caz. Art. 29, litera k.: “Membrii Partidului Social Democrat au următoarele drepturi: k) să se autosuspende din partid sau din funcţia deţinută în cadrul acestuia ori din funcţiile politice sau administrative obţinute prin susţinere politică, în următoarele situaţii principale: funcţia publică obţinută este incompatibilă cu calitatea de membru; este cercetat pentru comiterea unei infracţiuni pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa”

Din cei trei, doar Dan Sova se incadreaza aici. Sova ar fi putut sa se autosuspende statutar in baza mentiunii “este cercetat pentru comiterea unei infracţiuni pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa”.

Marian Vanghelie si Sebastian Ghita nu se incadreaza in niciuna dintre situatiile enumerate.

Al treilea caz. Art 31, litera b):Sancţiuni şi recompense. Membrilor Partidului Social Democrat care au săvârşit abateri de la prevederile Statutului ori care prin activitatea sau comportamentul lor aduc prejudicii partidului li se aplică, în funcţie de gravitatea acestora, una din următoarele sancţiuni: b) suspendare pe timp limitat din funcţia pe care o deţine în cadrul unui organ de conducere a partidului, sancţiune propusă de organul de conducere din care face parte şi aprobată prin hotărâre a conducerii ierarhic superioară;"

Este singurul articol din Statutul PSD care se poate aplica in cazul lui Sebastian Ghita si Marian Vanghelie. Statutar vorbind, doar Dan Sova avea dreptul sa se autosuspende din partid prin "decizie personala". Ceilalti doi, Marian Vanghelie si Sebastian Ghita, au fost SANCTIONATI. Victor Ponta a declarat, la finalul sedintei PSD: "(...) a fost, ştiţi cum, ca un tată de familie care n-are destul timp pentru familie, constată că uneori e nevoie de un pic mai multă disciplină şi ordine"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.