Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD vrea să pună ACCIZĂ pe ciocolată şi suc

Acciza pe alimentele cu zahăr poate fi direcţionată spre educaţie, sănătate sau către subvenţionarea producţiei de legume şi fructe, afirmă deputatul PSD Costel Lupaşcu. Lupaşcu, membru în Comisia pentru sănătate şi familie, s-a întâlnit miercuri, 17 mai, cu reprezentanţii Asociaţiei Colegiul Pacienţilor din România, cu care a discutat despre proiectul de lege privind supraimpozitarea alimentelor cu un conţinut ridicat de zahăr.

Citește și: STUDIU Poluarea ne provoacă sinuzită cronică

În urma discuţiilor, s-a ajuns la concluzia că introducerea unei accize pe acest tip de alimente ar reprezenta calea cea mai potrivită pentru reducerea consumului de către categoriile sociale cele mai expuse la problema obezităţii, respectiv copiii, adolescenţii şi persoanele cu venituri mici. "Am discutat cu reprezentanţii asociaţiei despre modele fiscale din alte state în ceea ce priveşte supraimpozitarea alimentelor cu un conţinut ridicat de zahăr. În principiu, sunt trei variante, respectiv cotă diferenţiată de TVA, impozit forfetar pe cifra de afaceri şi o acciză pentru produsele cu conţinut ridicat de zahăr. Concluzia noastră a fost că acciza ar fi modelul cel mai potrivit, urmând să vedem care e pragul optim care poate descuraja în mod real consumul acestor alimente. Din studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rezultă că o creştere a preţurilor între 20% şi 50% la aceste produse nesănătoase ar conduce la scăderea cererii şi implicit la reducerea incidenţei obezităţii la copii şi adolescenţi", a explicat deputatul, potrivit unui comunicat transmis joi Agerpres.

Citește și: STUDIU Simpla atingere a unor obiecte contaminate cu fum de țigară e DĂUNĂTOARE pentru copii

Reprezentanţii Asociaţiei Colegiul Pacienţilor din România au subliniat că viitorul proiect de lege ar trebui să conţină o prevedere explicită privind destinaţia banilor care se vor colecta din această acciză, adaugă sursa citată.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.