Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Psiholog: O cultură a fricii este instalată deja în Europa. Trebuie redefinită ideea de libertate

panica frica teama stres

Ideea de libertate trebuie redefinită, în urma atacurilor teroriste din Europa, spune psihologul Aurora Liiceanu, care observă că trăim în "epoca eroizării". Ea crede că nu putem vorbi de un război al religiilor, ci mai degrabă de unul al culturilor şi principiilor.

Şi-au atins teroriştii scopul, acela de a provoca spaima europenilor? "Eu cred că lumea este foarte speriată. Oamenii aşteaptă acţiuni, nu aşteaptă vorbe. Or toate discursurile autorităţilor sunt mai degrabă vorbe, decât acţiuni. Eu mă uit foarte mult şi la comentarii, chiar la francezi şi la alţi oameni. Toată lumea aşteaptă nişte acţiuni, oamenii vor nişte gesturi făcute, nişte schimbări de principii, de valori, adică felul în care am valorizat noi ideea de libertate sau de mă rog, ceea ce se vorbeşte acum, corectitudinea politică (...). Cred că o cultură a fricii deja este instalată în Europa", a declarat, la RFI, Aurora Liiceanu.

Ea crede că "trebuie să renunţăm la nişte libertăţi. Nu se poate merge în continuare cu aceleaşi principii şi în acelaşi timp cu consecinţele pe care le au, faptul că avem foarte multă libertate. În fond, trebuie să redefinim şi ideea de libertate, pentru că nimeni nu este dispus... oricine ar accepta să fie controlat sau ar renunţa la nişte libertăţi, dacă ar şti că acest lucru le-ar aduce siguranţă".

Vorbim despre un război al religiilor? "Cred că este un război al culturii, principiilor şi al modului în care ne definim existenţa. Am citit peste tot că tinerii aceştia nu prea se duc la moschei, că nu prea citesc Coranul toţi şi aşa mai departe. Adică nu ştiu dacă este vorba de religie sau de cultură, cultura în sensul de obişnuinţe, de nivel de educaţie, de valorile pe care ei le îngurgitează din copilărie", spune Aurora Liiceanu.

"Este epoca eroizării, toată lumea vrea să fie erou (...). Sunt şi valorile acestea ale celebrităţii, ale găsirii unui sens al vieţii, să fii nemaipomenit, dar prin rău, nu prin bine. E foarte complicat, din punct de vedere psihologic într-adevăr mi se pare extraordinar de complicat, pentru că pe de o parte este şi partea genetică şi partea educaţională, cum se combină lucrurile acestea", explică psihologul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.