Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puerto Rico a fost 'complet distrus' de uragan, afirmă Donald Trump

Operation World
Puerto Rico

Uraganul Maria a ''distrus complet'' Puerto Rico, a afirmat, joi, preşedintele american, Donald Trump, după ce a declarat stare de catastrofă naturală pe această insulă din Caraibe, care se pregăteşte să facă faţă unor inundaţiilor potenţial "catastrofale", transmite France Presse, citată de Agerpres.

"Puerto Rico este absolut anihilat. Insula se află într-o stare foarte, foarte delicată... Reţeaua electrică este distrusă", a adăugat preşedintele Statelor Unite în marja Adunării Generale a ONU de la New York. 

Anterior, liderul american a declarat stare de catastrofă naturală în Puerto Rico, procedură ce va permite deblocarea de fonduri federale pentru a ajuta acest stat insular din Marea Caraibilor asociat SUA. 

Primarul capitalei portoricane, Carmen Yulin Cruz, a fost în consens cu preşedintele Trump în ceea ce priveşte amploarea daunelor provocate de uragan. "San Juan pe care îl ştiam ieri a dispărut". Devastarea este "practic absolută", a spus ea în lacrimi, într-un refugiu, adăugând că "multe părţi ale oraşului San Juan sunt complet inundate". 

"Viaţa noastră, aşa cum o ştim, s-a schimbat", a adăugat Carmen Yulin Cruz, care se aşteaptă ca Puerto Rico şi cei 3,5 milioane de locuitori ai săi să nu aibă energie electrică timp de patru până la şase luni. 

Uraganul Maria era clasificat între categoria 4 şi 5 (nivelul maxim) când a lovit miercuri dimineaţă insula Puerto Rico, unde furnizarea electricităţii este de atunci sistată complet. Zeci de mii de oameni rămaşi fără locuinţe s-au refugiat în centrele de primire, unde fiecare îşi împărtăşeşte experienţa despre trecerea furtunii. 

Maria este "furtuna cea mai devastatoare" a secolului, a declarat guvernatorul Puerto Rico, Ricardo Rossello. 

"Sunt inundaţii masive, mare parte din infrastructură deteriorată, sistemul de telecomunicaţii este distrus parţial şi infrastructura energetică nu funcţionează deloc", a declarat guvernatorul pentru CNN. 

Agenţia meteo din Puerto Rico a avertizat populaţia joi în zori în legătură cu producerea de ''inundaţii catastrofale'' şi cu riscul unor alunecări de teren, îndemnând oamenii să plece în zone înalte. 

O interdicţie de circulaţie a fost introdusă între orele locale 18.00 şi 06.00, atât din motive de securitate, cât şi pentru a evita jefuirea caselor abandonate de proprietarii lor. 

Ultimul uragan care a lovit insula a fost Okeechobee, cunoscut şi sub numele de San Felipe Segundo, în 1928, care a ucis 300 de persoane. 

Clasificat în prezent la categoria 3 (pe o scară de 5), uraganul Maria se îndreaptă spre insulele britanice Turks şi Caicos, după ce a produs pagube şi victime şi în insulele Guadelupa şi Dominica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.