Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puerto Rico, devastat de uraganul Maria, se confruntă cu un risc sporit de inundații

twitter.com
uragan maria

Amploarea distrugerilor începe să se facă văzută vineri în Puerto Rico, un teritoriu american devastat de trecerea uraganului Maria, care a făcut 21 de morţi în Marea Caraibilor şi care a adus în urma sa inundaţii potenţial catastrofale, informează AFP, conform agerpres.ro

Uraganul Maria, de acum inclus în categoria 3 (pe o scară de 5), a trecut joi seară la o distanţă de aproximativ 130 de kilometri faţă de partea nordică a Republicii Dominicane, îndreptându-se spre insulele britanice Tuks şi Caicos. 

Trei persoane au fost ucise joi în Haiti, potrivit unui prim bilanţ întocmit de Ministerul de Interne din această ţară. 

Dominica, lovită din plin de uragan, plăteşte un tribut greu, cu un bilanţ care a urcat de la şapte la 15 victime, potrivit prim-ministrului din această insulă, Roosevelt Skerrit. 

"Puerto Rico a fost complet distrus", a declarat la rândul lui preşedintele american Donald Trump în Adunarea Generală a ONU de la New York. Insula "se află într-o situaţie extrem de delicată. Reţeaua electrică a fost distrusă", a adăugat Donald Trump, confirmând că va efectua o vizită în viitorul apropiat în acest teritoriu american din Marea Caraibilor. 

Miercuri, preşedintele SUA a decretat stare de catastrofă naturală, eliberând fonduri federale pentru ajutor de urgenţă şi reconstrucţie în Puerto Rico, unde cele mai multe dintre infrastructuri au fost distruse. 

Uraganul Maria a avut un impact "catastrofal" asupra reţelei de telefonie mobilă, a precizat Agenţia americană de reglementare a telecomunicaţiilor, estimând că "peste 95% din terminalele" sale nu mai funcţionează. 

Ploi diluviene 

Potrivit Centrului american pentru uragane (NHC), apele pluviale ar putea ajunge la 50-75 cm până sâmbătă sau chiar 90 cm în anumite zone. 

"Dacă puteţi, urcaţi ACUM spre zone înalte", a anunţat joi, într-un mesaj pe Twitter, Serviciul naţional de meteorologie, care vorbeşte despre "inundaţii catastrofale". 

Maria, oscilând între categoriile 4 şi 5 atunci când a devastat Puerto Rico, a cauzat pagube uriaşe şi zeci de mii de persoane s-au adăpostit în refugii. În pofida jafurilor, locuitorii încearcă să cureţe străzile, în prezent blocate de moloz. 

Ricardo Rossello, guvernatorul acestui mic teritoriu american cu o populaţie de 3,5 milioane de locuitori, reputat pentru plajele sale cu nisip fin şi apele sale turcoaz, a cerut locuitorilor să rămână în locuinţele lor şi să permită echipele de salvare să îşi exercite profesia. 

"În perioada imediată, oamenii nu pot să facă nimic în afara caselor lor sau în afara refugiilor. Aproape toate străzile sunt blocate", a declarat el, avertizând populaţia în faţa riscului de producere a unor ploi diluviene. "Ceea ce este mai rău se află încă în faţa noastră", a prevenit el. 

În jurul capitalei San Juan, mai multe zeci de familii au fost nevoite să fugă şi să îşi abandoneze casele pe timpul nopţii din cauza creşterii nivelului apelor. 

Un videoclip difuzat pe reţelele de socializare de o rezidentă din cartierul Toa Baja arată creşterea nivelului apei, care a ajuns până la al doilea etaj al casei sale. 

Maria este "furtuna cea mai devastatoare" a acestui secol, potrivit autorităţilor din insulă. În 1928, uraganul Okeechobee a făcut 300 de morţi. 

"San Juan pe care îl cunoşteam ieri a dispărut", a declarat la rândul ei primarul capitalei, Carmen Yulin Cruz. 

Insula ar putea rămâne privată de electricitate "timp de 4-6 luni", a avertizat ea, citată de postul de televiziune NBC. 

Dominica, practic devastată 

Un bărbat a murit în Bayamon, o localitate din nord-estul insulei, lovit de o scândură pe care o folosise pentru a bloca o fereastră şi pe care vântul a smuls-o, a anunţat guvernul local. 

La fel ca Puerto Rico, mai multe insule din Caraibe au fost devastate de Maria, la două săptămâni după uraganul Irma. 

În Guadelupa, măturată marţi de acest ciclon tropical, cel puţin două persoane au murit. Alte două au fost date dispărute pe mare. 

Mai la sud, Dominica "arată mai rău decât o zonă de război" după trecerea de marţi a uraganului Maria, a declarat guvernatorul Skerrit. "Până în prezent, am înmormântat cel puţin 15 persoane", a dezvăluit el pentru televiziunea din Antigua şi Barbuda, o ţară vecină. "Va fi un miracol dacă nu vom avea şi alţi morţi", în contextul în care cel puţin alte 20 de persoane au fost date dispărute şi o parte a insulei continuă să fie complet izolată. 

Imagini realizate din aer de jurnaliştii de la AFP arată o parte a insulei Dominica fiind complet acoperită de moloz şi diverse fragmente de materiale, provenind în special din acoperişurile smulse de vânt ale caselor. Centrul pentru situaţii de urgenţă din Caraibe (CDEMA) estimează că pagube au fost înregistrate la "70-80% dintre construcţii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.