Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Punctul în care Klaus Iohannis îl contrazice pe Donald Trump: Decizia luată de UE

Klaus Iohannis Donald Trump

Klaus Iohannis a fost la Washington, unde s-a văzut cu Donald Trump, însă pe cei doi îi despart destule puncte de vedere. Unul a fost exprimat de România în cadrul reuniunii miniştrilor de externe din ţările Uniunii Europene. Aceștia s-au reuniţi luni la Luxemburg şi au reafirmat sprijinul pentru acordul nuclear cu Iranul, în ciuda criticilor preşedintelui american Donald Trump, şi au cerut Congresului Statelor Unite să nu impună din nou sancţiuni împotriva Teheranului, informează Reuters.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat vineri că nu certifică respectarea de către Iran a Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) semnat în 2015 de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa) şi de Germania. El a anunţat o strategie americană mai dură faţă de Teheran. El nu a retras SUA din acordul care prevede îngheţarea programului nuclear militar al Iranului în schimbul ridicării unor sancţiuni internaţionale, dar a susţinut că poate decide retragerea în orice moment, dacă eforturile de a remedia punctele slabe din acord nu dau rezultate. Preşedintele a acordat Congresului 60 de zile pentru a decide eventuala reintroducere a sancţiunilor respective.

Citește și: Ipoteză interesantă! Cine ar putea fi viitorul președinte al României, pe modelul Macron în Franța

Miniştrii europeni de externe au afirmat că nerespectarea acordului ar putea avea consecinţe grave pentru pacea în regiune şi ar submina eforturile de a ţine sub control programul de înarmare al Coreii de Nord, scrie agerpres.ro.

"Ca europeni, cu toţii suntem foarte îngrijoraţi că decizia preşedintelui SUA ar putea să ne readucă la o confruntare militară cu Iranul", a declarat reporterilor şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel.

Citește și: Anunț important din partea Cabinetului Tudose! Pe ce a fost bătaie luni – mii de persoane au profitat de un program foarte căutat

După o şedinţă cu uşile închise cu Federica Mogherini, înalt reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate, miniştrii au dat publicităţii o declaraţie comună în care arată că Uniunea Europeană "se angajează să continue implementarea completă şi eficace a JCPOA". Eu au arătat că acordul este vital pentru deschiderea pieţei iraniene pentru investitorii europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.