Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Purtătorul de cuvânt al BOR, despre certificatul verde în biserică: 'Accesul într-un spațiu sacru nu poate fi condiționat!'

vasile banescu bor

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, susține că accesul în biserică nu poate fi condiționat de certificatul verde.

„Certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.

Accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta.

Cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală.

Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecție sanitară și incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte, ci se și autodiscreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate și sancționate de Biserică, ale acestor persoane au fost și vor rămâne, din fericire, minoritare.

Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înțelept în considerare toate precauțiile care sunt cuprinse în legislația națională și internațională cu privire la restricționarea libertății religioase, cultivând și promovând astfel, în dialog și parteneriat cu cultele religioase, esențiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, a spus Vasile Bănescu.

Context

Declarația lui Bănescu a fost făcută după întâlnirea premierului României cu reprezentanții cultelor religioase. Guvernul susţine şi promovează libertatea religioasă prin participarea la activităţile religioase în condiţii de siguranţă sanitară şi respect reciproc, a transmis, joi, Executivul într-un comunicat, după întâlnirea premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanţii cultelor religioase din România, arată Agerpres.

Prim-ministrul a făcut un apel la unitate şi coeziune pentru protejarea sănătăţii şi vieţii cetăţenilor şi a transmis că la nivelul Executivului vor fi preluate mesajele şi propunerile reprezentanţilor cultelor religioase, inclusiv cele privind sprijinirea financiară legată de construirea şi repararea lăcaşurilor de cult şi a salarizării personalului de cult, precizează sursa citată. "Autorităţile guvernamentale şi societatea civilă, în care cultele religioase reprezintă un pilon de stabilitate, urmăresc binele oamenilor. Guvernul susţine şi promovează libertatea religioasă, prin participarea la activităţile religioase în condiţii de siguranţă sanitară şi respect reciproc. Aplicarea măsurilor de protecţie sanitară şi vaccinarea sunt soluţii sigure şi eficiente pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor şi combaterea crizei COVID-19. Fac apel la unitate şi coeziune şi vă rog să vă alăturaţi eforturilor guvernamentale care au în centru protejarea sănătăţii şi vieţii cetăţenilor. Oamenii au nevoie de încredere şi speranţă, iar contribuţia cultelor religioase este esenţială în această perioadă", a afirmat prim-ministrul Ciucă, conform sursei citate.

Grecia a impus certificat în biserică

Grecia a introdus noi restricţii, printre care și obligarea credincioşilor de a prezenta un test COVID negativ pentru a putea participa la slujbe în biserici, după o creştere a numărului de cazuri de coronavirus în ultimele săptămâni.

Statul elen a introdus noi restricții persoanelor nevaccinate interzicându-li-se accesul în spaţii interioare, inclusiv în restaurante, cinematografe, muzee şi săli de sport, chiar dacă prezintă un test negativ pentru coronavirus.

În cazul bisericilor  credincioşii care participă la slujbe trebuie să prezinte un test negativ.

„(Această măsură este) pentru a ne proteja pe noi înşine şi pe oameni”, a declarat părintele Christos, preot la Biserica Sfântul Spiridon din oraşul Pireu, potrivit Reuters.

Preoții, obligați să aibă certificat verde? Explicația unui avocat

Avocatul Toni Neacșu vorbește implicațiile certificatului verde, asta în cazul în care el devine obligatoriu pentru toate categoriile de cetățeni (fie că lucrează la stat, fie la privat). Avocatul atrage atenția că preoții nu mai pot oficia slujbe în biserică.

„Dacă se păstrează obligația prezentării certificatului verde la toate entitățile juridice din amendamentele PNL-USR de la Senat, deși pare că PSD le va extinde, atunci nici preoții nu mai pot intra în propriile biserici nevaccinați, cultele fiind persoane juridice de drept privat de utilitate publică, finanțate parțial din bugetul de stat.

Referitor la desfacerea contractului de muncă în situația refuzării prezentarii certificatului verde (vaccinare+boală+testare) am următoarele nedumeriri:

1. Ce facem cu persoanele care nu au un contract de muncă, adică cu demnitarii aleși (parlamentari, primari șa.) sau numiți (judecători, procurori, Guvern, prefecți șa.). Nu le poți afecta mandatul și din start va fi o situație de inegalitate cu restul cetățenilor. În cel mai rău caz un parlamentar nu va putea fi lăsat să intre fizic în Casa Poporului, dar drepturile lui salariale vor merge mai departe și își va exercita mandatul de la distanță, în timp ce ție cetățean obișnuit ți se ia locul de muncă. Egalitate, dar între căței.

2. Ce facem cu personalul Bisericii Ortodoxe Române dar și al celorlalte culte? Sunt persoane juridice de drept privat de utilitate publică, primind inclusiv subvenții din fonduri publice, așa că nu pot fi excluși. Ca să facă o slujbă creștinească de înmormântare preotul trebuie să aibă certificat verde, pentru că este la locul de muncă?”, a spus Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.