Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Putem să ne aşteptăm în alegeri la gesturi excesive, gesturi pe care nici nu ni le putem închipui'

stanford.com
analiza

Alegerile parlamentare din 11 decembrie par a fi cu totul diferit de ceea ce se știa până acum. Marile partide se află în transformări profunde, iar celălalte forțe politice încearcă cum pot să facă față actualelor circumstanțe și să forțeze intrarea în Parlament.

Vezi și: Klaus Iohannis SFIDAT pe față de liberali. Joc perfid, prostie sau aranjament politic?/ SURSE

Cozmin Guşă a făcut o analiză a taberelor electorale care se configurează în vederea alegerilor din 11 decembrie. Cele două mari tabere care se separă acum tot mai tranşant nu sunt despărţite de doctrine politice, ci de lupta anti-justiţie şi anti-DNA.

El a observat că mesajul clar transmis de Klaus Iohannis că nu va susține un premier cu probleme penale a "despărţit apele" în pre-campania electorală.

Din cauza refuzului lui Iohannis de a-i nominaliza pe Dragnea sau Ponta, PSD funcționează astăzi gripat şi asta se va vedea în scurt timp, crede consultanul politic. "La începutul pre-campaniei, dacă motorul se gripează, decolarea politică nu mai are loc și reculul poate să apară", a precizat Cozmin Guşă.

De partea cealaltă, în zona care beneficiază de suportul implicit al lui Iohannis, vedem un PNL care are o sansă de a porni reîncărcat în această campanie, după retragerea lui Vasile Blaga. "Şansa este racordarea la ceea ce spunea Iohannis: liste curate în oraşele importante, fără corupţi. Exemplul lui Blaga ar putea fi urmat de toţi cei învechiţi în rele şi în politică, cu dosare în spate şi în dispreţ faţă de cetăţeni. Atunci decolarea PNL ar putea veni pentru un partid care beneficiază implicit de sprijinul public al lui Klaus Iohannis", a explicat Guşă. Principalele declaraţii făcute de Guşă la Realitatea TV:

Vezi și: Fost ministru al Finanţelor, declaraţie şoc despre Denise Rifai

"Ca să dau o imagine de ansamblu, în România se joacă două partide politice astăzi, nu în sens de partid politic, ci de "partidă" politică. Va fi foarte vizibil în zilele următoare, mai ales după ce se vor linişti cu listele impuse de semnături, va fi evident că aceste două tabere se vor cristaliza nu după doctrină, ci după sentimente anti-DNA, anti-justiție, anti-Kovesi.

Mai important decât aceste lucruri este ceea ce a zis Klaus Iohannis, care a despărţit apele într-un gest prezidenţial de data asta, legat de nesusținerea pentru funcția de prim-ministru a unui condamnat sau inculpat. Este un lucru banal, de altfel, dar spus cu tărie într-o Românie politică culpabilă a aranjat într-un fel lucrurile și mă aștept la gesturi în continuare ale lui Klaus Iohannis, chiar formale care să vizeze chiar și listele.

Vorbeam de două partide politice, care nu vor fi stânga și dreapta, ci aliniate după alte azimuturi. Este partida condusă de PSD și cei trei sateliți - ALDE și PRU, ajutați direct de PMP, cuplat la această luptă antijustiție şi anti-DNA din cauza problemelor pe care Traian Băsescu le resimte nu numai la nivel personal sau de familie, ci şi la nivelul apropiaţilor.

Cu un PSD care pare puțin "gripat", un motor care mergea foarte bine, despre care spuneam că se pregătește ușor să decoleze. După anunțul ferm al lui Klaus Iohannis că în niciun caz nu-l va desemna pe Liviu Dragnea pentru funcția de prim-ministru, acolo mecanismul s-a gripat şi din cauza competiţiei interne cu un alt posibil penal, Victor Ponta, care vizează și el la funcția de prim-ministru şi se tot propune prin tot felul de intermediari.

Din pricina refuzului lui Iohannis de a-i nominaliza pe Dragnea sau Ponta, PSD funcționează astăzi gripat şi asta se va vedea. La începutul pre-campaniei, în momentul de faţă, dacă motorul se gripează, decolarea politică nu mai are loc și reculul poate să apară.

Ne uităm și la satelitul din dreapta PSD-ului, la ALDE, în care Daniel Constantin are mari probleme cu politicienii care îl contestă pe Tăriceanu tot din acest motiv al corupţiei şi vedem că asta este un element care conectează o parte din ALDE la cealaltă tabără, ceea ce la începutul pre-campaniei este fatal, pentru că ALDE nu este un partid cu multe organizaţii şi acoperă doar mediul urban, în timp ce mediul rural îl lasă în seama PSD-ului.

Vezi și: RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în dosarul lui Kovesi de la DIICOT cu Black Cube: Ghiță e DENUNȚĂTOR

PRU are voce, are trompetă, însă nu are oganizare, are foarte mulți bani, dar asta nu va fi suficient, pentru că nu sunt autenticiPatriotismul nu e la ei, îl clamează, dar cu oamenii care sunt în distribuţie acolo nu pot să fie credibili. Românii patrioţi sunt exigenţi atunci când analizează cine le clamează lor idealurile şi nu cred că PRU se va identifica cu acest lucru.

În fine, Traian Băsescu, care ne-a şi pregătit pentru candidatură, n-are ce să facă, e un moment greu pentru el pentru că trebuie să candideze din nou, după două mandate ratate. A devenit ultimul satelit al PSD-ului, dar ştim bine că nu are de asemenea structură în judeţe, decât a UNPR-ului, care a fost forjată tot de PSD. Traian Băsescu se aliază și el la această partidă anti-DNA, o partidă clar anti-Iohannis, care nu o să-și propună altceva după alegeri, dacă vor câştiga, decât decapitarea DNA, schimbarea lui Kovesi, propunerea unui prim-ministru care probabil nu va respecta criteriile de euro-atlantism, precum şi forţarea lucrurilor până la un atac coroziv mergând până la suspendare în cazul preşedintelui Iohannis.

Asta este partida care se joacă pe această parte și doar dacă vizualizați gândurile, ambiţiile și pericolele care îi pândesc pe Dragnea, Ponta, Tăriceanu, Băsescu, Ghiță și așa mai departe, o să vă dați seama că, atunci când vor avea şi decizie şi o super-majoritate în Parlament, nimic nu le va mai sta în cale. Pentru că atunci când îţi trece glonţul pe lângă ureche, cum se întâmplă în ultimele luni în privinţa lor, nu mai stai să greşeşti încă o dată, ci întorci nu numai o ţară, ci un continent pe dos, numai ca să scapi de o condamnare.

Putem să ne aşteptăm în alegeri la gesturi excesive, gesturi pe care nici nu ni le putem închipui, pentru că oamenii sunt sub o presiune extraordinară, mulţi nu suportă fizic acest tip de presiune. Frica de puşcărie, de a intra în oprobiul public, de a le fi confiscate averile sau de a nu avea acces la ele - pentru că multe dintre averile acestor oameni sunt ascunse adânc, uneori în străinătate - asta le guvernează un comportament care nu mai ţine cont de agenda cetăţeanului, nu mai ţine cont de nimic. Este instinctul de conservare a libertăţii personale.

De partea cealaltă, în zona sectorizată de Iohannis, vedem un PNL care a fost amendat mult prea drastic cu Vasile Blaga, pentru un dosar vechi şi o incidenţă ciudată cu anumite denunţuri ale unor persoane care după aceea au intrat în puşcărie. Cu Vasile Blaga s-a întâmplat ceva ciudat, care a pus PNL-ul în genunchi, datorită atitudinii lui Blaga care soldăţeşte, rapid, a demisionat. Totuşi, PNL-ul are o sansă de a porni reîncărcat în această campanie. De la această stare de a fi în genunchi, s-ar putea ridica. Şansa este racordarea faptică la ceea ce vorbea Iohannis: liste curate în oraşele importante, fără corupţi. Exemplul lui Blaga ar putea fi urmat de toţi cei învechiţi în rele şi în politică, cu dosare în spate şi în dispreţ faţă de cetăţeni. Atunci decolarea PNL ar putea veni pentru un PNL care beneficiază implicit de sprijinul public al lui Klaus Iohannis.

Vezi și: Fiul unui fost mare politician și academician, ex-ministru, găsit MORT în condiţii suspecte

Despre USR am mai spus că este un partid nou, ambiţios, au fost destul de civici în Bucureşti şi nu sunt deloc civici în ţară, dar lucrurile rele care îi animă sunt cele legate de un anumit sectarism, de tipul "noi suntem cu totul altceva, nu discutăm cu nimeni", plus un politicianism pe care l-am vazut la anumiti oameni de acolo, care nu se potriveste cu modestia unor oameni care vin din societatea civilă", a spus Cozmin Guşă în emisiunea "Realitatea Românească".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.