Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puturoșilor, schimbaţi legea, dacă este proastă!

bodea eco

Un Minister al Mediului condus de oameni cu bun simț ar avea obligaţia să modifice urgent legile atunci când cetăţenii sunt afectaţi de scăpările normelor în vigoare. La noi, însă, acest minister pare a exista doar pentru a da ”cui trebuie” fondurile colectate din timbrul de mediu. Dovadă cazul milioanelor de români lăsați să sufere din cauza alergiilor agravate an de an de polenul ambroziei sau al celor forțați să ”înghită” chimicalele dejecţiilor porcine de la fermele din apropierea orașelor.

Am interpelat, săptămâna aceasta, ministrul Mediului în legătură cu modificarea legislaţiei în privinţa ambroziei – eradicată în Europa, dar lăsată să crească peste tot în România – cea mai alergenică plantă care s-a aclimatizat la noi. Anual apar noi şi noi cazuri de alergii severe, până la urgenţe medicale, produse de polenul ambroziei. Motiv pentru care ţările vecine au reglementat acest aspect, declarând-o plantă de carantină, in timp ce la noi miniștrii aleargă după fluturi pe câmpiile cu maci.

”Se cunosc toate aceste detalii la nivelul ministerului pe care îl conduceți, dar există convingerea eronată că rezolvarea nu este la dvs, ci la autoritățile locale. Ei bine, iată că nu rezolvă cu nimic că Bihorul are reglementări la nivel local prin care aplică amenzi proprietarilor de terenuri agricole care nu distrug planta și nu curăță terenurile. Dacă județul vecin nu are aceeași politică locală, efortul este inutil. Este nevoie urgentă, așadar, de un un plan de măsuri speciale pentru eradicarea ambroziei la nivel național, așa cum se întâmplă în mai multe țări din Europa, și de combaterea ei mecanic și chimic. Și dacă în alte țări se poate și dacă efectul dăunător al acestei plante este atât de evident, vin și întreb de ce nu declarați ambrozia plantă interzisă sau de carantină?”

content-image

Printr-o altă interpelare, am cerut modificarea normelor în vigoare și în privinţa mirosurilor degajate de fermele de animale, care fac viaţa un calvar românilor care au ghinionul de a locui aproape de acestea. Populația din Oradea este otrăvită tot la trei zile de norii chimici care vin de la haldele unei astfel de ferme. Are și Bucureștiul, de asemenea, ”porcii” lui. Timp în care cei de la Agențiile de Mediu dau inocenți din umeri că ”mirosul nu este considerat poluare după lege”.

”Înțeleg că mirosul dejecțiilor miilor de animale nu este poluare, conform legislației în vigoare. Dar atentat la sănătatea noastră poate fi? Și dacă mirosul acesta care provoacă greață este produs de fecale,  de agenții de neutralizare și întreg procesul acesta ajunge, iată, la nasul nostru, înseamnă până la urmă că niște compuși chimici dăunători ajung peste oraș. Eu numesc asta poluare și cred că populația este otrăvită încet în toată această poveste care se simte în aerul respirat. Oradea nu este caz unic în țară. Chiar și capitala se confruntă cu o problemă asemănătoare, pe lângă alte localități. Este nevoie, așadar, de modificarea legislației. Iar aici interveniți dvs, care trebuie să amendați legea ce reglementează acest domeniu, pentru că aveți dreptul și obligația, dar și specialiștii capabili să stabilească norme  și pentru miros. Nu lăsați această datorie în seama noastră, a parlamentarilor, pentru că statul plătește mii de specialiști, care se află la dispoziția Ministerului Mediului, și care pot furniza datele tehnice. Așadar, dacă reprezentanții dumneavoastră în teritoriu nu pot face mai mult decât să dea vina pe lege, vă cer să îmi spuneți când veți modifica normele în domeniu astfel încât populația expusă acum și pe viitor unei astfel de probleme să poată fi protejată prin lege?”

content-image

Logica acestor demersuri este pe înțelesul oricărui ministru cu inteligență ”medie”... Ministerul are mii de specialişti plătiţi de stat, care ar trebui să găsească rapid soluţii problemelor din sistem, fie că sunt cazuri izolate, fie că sunt extinse la nivel național. Nu poate fi tolerată ideea că aceste probleme pot fi rezolvate pe plan local şi că nu este cazul să deranjăm ”domnii” de la Bucureşti. Şi este la fel de inacceptabil să aştepţi, ca Minister al Mediului, să îţi vină din Parlament modificarea legilor din domeniul pe care tu ești plătit să veghezi.

Aştept cât mai repede răspunsul ministrului Mediului! Și scuzele publice către cei lăsați să sufere ani de zile din cauza nepăsării nesimțite.

content-image

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.