Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Qatar: Va fi nevoie mult timp pentru restabilirea încrederii în Golful Persic

Al-Arabya
Qatar

Qatarul a apreciat marţi că "va fi nevoie de mult timp" pentru a restabili încrederea între micul emirat şi cele patru ţări arabe care au tăiat orice legătură cu acesta, transmite AFP. La 5 iunie, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahreinul şi Egiptul au întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatarul acuzându-l că are legături cu organizaţii extremiste şi se apropie de Iran, marele rival al Riadului.

De asemenea, aceste ţări au impus o serie de sancţiuni micului emirat de la Golful Persic care a respins toate acuzaţiile, afirmând că adversarii săi caută să îi pună "sub tutelă" politica sa externă. În timp ce criza de la Golful Persic a intrat în a 11-a săptămână, ministrul de externe de la Doha, sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a afirmat că relaţiile regionale au fost transformate brutal de actuala criză.

Qatarul face parte, alături de Arabia Saudită, EAU şi Bahrain, din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), o organizaţie regională înfiinţată în 1981 şi care mai include Kuweitul şi Omanul. "Qatarul a fost unul dintre fondatorii CCG şi considerăm în continuare că el este foarte important pentru noi toţi în regiune", a declarat ministrul în cursul unei întâlniri cu jurnaliştii francofoni la Doha. "Această organizaţie a fost clădită pe o securitate strategică şi pe încredere. Din păcate, cu tot ce s-a întâmplat în ultima vreme, acest factor lipseşte în prezent şi va fi nevoie de mult timp pentru a restabili încrederea", a declarat şeful diplomaţiei. "Ne exprimăm încrederea că aceasta va fi restabilită", a adăugat el, conform Agerpres.

"Nu avem nevoie de o astfel de criză în regiune, avem destule probleme şi suficiente conflicte", a mai afirmat demnitarul qatariot. "O regiune cum este cea de la Golf, considerată odinioară ca fiind cea mai stabilă din lumea arabă, este în prezent destabilizată din cauza (...) unde crize nefondate", a continuat ministrul. Cu toate acestea, el a subliniat că eforturile diplomatice depuse de Kuweit, care joacă rolul de mediator, continuă. "Am primit în urmă cu câteva zile o scrisoare din partea emirului Kuweitului (...) pentru a încuraja părţile să angajeze dialogul", a spus sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Şeful diplomaţiei de la Doha şi-a mai făcut cunoscută dorinţa de a primi veşti din partea fraţilor inamici. "Exprimaţi-vă revendicările şi arătaţi dovezile. Le-am spus (celor patru ţări conduse de Arabia Saudită): oricare ar fi dovezile de care dispuneţi, puneţi-le pe masă", a spus el. "Au trecut 72 de zile de când ne-au impus măsurile lor şi nu am primit niciun document", a adăugat ministrul de externe al Qatarului. Potrivit AFP, unii experţi şi-au exprimat temerea că actuala situaţie tensionată din regiune va duce la dispariţia CCG.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.