Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

R.Cehă/alegeri:Curtea Constituţională slovacă relansează acuzaţiile de colaborare cu fosta poliţie secretă împotriva liderului formaţiunii favorite

cehia harta

Curtea Constituţională a Slovaciei a anunţat joi că a anulat o decizie a instanţelor inferioare care au stabilit că politicianul ceh Andrej Babis nu a colaborat cu poliţia secretă comunistă a fostei Cehoslovacii, StB, înainte de 1989, relatează Reuters şi AFP. Babis, prosper om de afaceri de origine slovacă, este liderul mişcării populiste ANO, cotată cu mari şanse să câştige alegerile legislative care au loc săptămâna viitoare în Republica Cehă.

În urma deciziei Curţii Constituţionale, acuzaţia formulată împotriva lui Babis de Institutul pentru memoria naţională slovacă (UPN) de colaborare cu StB va fi reanalizată de justiţie. În iunie 2014, un tribunal din Bratislava a respins acuzaţiile în acest sens la adresa lui Babis, decizie confirmată în februarie a.c. de Curtea Supremă slovacă. "Ce coincidenţă! Curtea Constituţională respinge brusc şi cu câteva zile înainte de alegeri toate deciziile precedente şi provoacă un haos total şi incertitudine în sistemul juridic slovac", a reacţionat Babis, în opinia căruia această situaţie va fi "exploatată în mod abuziv" de concurenţii săi politici.

Numele lui Andrej Babis, care acum are 63 de ani, apare în dosarele StB de dinainte de căderea comunismului sub numele de cod "Bures". Politicianul susţine că a fost înscris fără ştirea sa, într-o perioadă în care lucra în comerţul exterior al fostei Cehoslovacii. El a recunoscut că s-a întâlnit cu ofiţeri ai StB, insistând însă că a discutat doar despre interesele economice ale ţării. "Nu am semnat nicio colaborare cu StB şi nu am colaborat niciodată cu StB", a declarat Babis, potrivit unui purtător de cuvânt.

Decizia primei instanţe a avut la bază îndeosebi mărturia a doi foşti ofiţeri ai poliţiei secrete, conform cărora Babis nu a colaborat cu aceasta. Curtea Constituţională a dat însă câştig de cauză plângerii UPN, punând la îndoială credibilitatea acestor mărturii şi subliniind că foştii agenţi StB continuă să aibă datoria de confidenţialitate, conform Agerpres.

Partidul lui Babis, ANO, marele favorit al alegerilor de la 20-21 octombrie, este creditat cu 30,9% din intenţiile de vot, conform institutului praghez CVVM, cu mult înaintea Partidului social-democrat CSSD al actualului premier ceh Bohuslav Sobotka (doar 13,1%). Andrej Babis ocupă locul doi în clasamentul Forbes al celor mai bogaţi oameni din Cehia. Afacerile sale se întind din domeniul agroalimentar şi chimic (Agrofert) până la media (grupul MAFRA, care publică marile cotidiane Dnes şi Lidove Noviny). El a fost acuzat frecvent de detractorii săi de tranzacţii dubioase, recent fiind inculpat într-un caz de presupusă fraudă cu fonduri europene legat de o fermă ultramodernă ce cuprinde şi un complex hotelier, la sud de Praga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.