Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

R. Moldova EXECUTĂ ordinul lui Dodon şi nu mai trimite militari la pregătire în România

Ministerul Apărării din Republica Moldova a renunţat la ideea participării la exerciţiul militar internaţional "Platinum Eagle' în România, după ce preşedintele Igor Dodon a refuzat să semneze un decret privind detaşarea unui contingent militar moldovean la aceste aplicaţii, a relatat la sfârşitul săptămânii trecute portalul Deschide.md, conform agerpres.

O purtătoare de cuvânt a comandantului armatei moldovene, Ala Diaconu, a specificat pentru portalul citat că militarii care urmau să participe la aplicaţii în perioada 20 februarie - 1 martie nu au primit permisiunea preşedintelui Igor Dodon. "Ministerul Apărării se conformează acestei decizii. Pe viitor, armata naţională va acţiona la fel, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova', a spus ea.

Citeşte şi: Mesajul care dă fiori reci Europei: Noile rachete ruseşti vor STRĂPUNGE orice scut antirachetă

Republica Moldova a participat la exerciţiile militare "Platinum Eagle' din România pe parcursul ultimelor doi ani. Anul acesta la aplicaţii vor participa militari din Albania, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Ucraina.

Potrivit Legii cu privire la apărarea naţională, participarea unor unităţi (subunităţi) ale armatei naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către comandantul suprem al forţelor armate, adică de către preşedintele Republicii Moldova.

Totuşi, potrivit Deschide.md, Igor Dodon nu ar avea competenţe în acest caz, deoarece la 24 noiembrie 2016, fostul preşedinte Nicolae Timofti a aprobat Planul de activitate externă al Ministerului Apărării şi armatei naţionale pentru anul 2017, care prevedea participarea la acest exerciţiu.

Întrebat de jurnalişti la începutul lunii februarie după întrevederea cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, despre refuzul său de a semna decretul privind detaşarea unui contingent militar în România, Dodon a răspuns: "Trebuie să ne clarificăm, să numim un ministru profesionist şi apoi să vedem cum procedăm. O astfel de solicitare (privind detaşarea contingentului militar) este pe masa preşedintelui. Am cerut argumente suplimentare. (... ) Nu am semnat. Ne vom clarifica, semnăm sau nu. Să vedem pentru ce să meargă acolo".

Citeşte şi: Sute de migranţi SAR GARDUL în Europa

Până acum militarii moldoveni au participat activ la exerciţii în statele vecine România şi Ucraina.

La ora actuală, Ministerul Apărării al Republicii Moldova nu are un titular după ce Igor Dodon l-a demis la 27 decembrie 2016 pe liberalul Anatol Şalaru, la iniţiativa preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Liberalii au solicitat ca funcţia vacantă la şefia instituţiei să-i revină ministrului mediului, Valeriu Munteanu, însă Dodon a declarat că la conducerea ministerului trebuie să vină un "profesionist şi patriot".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.