Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radiografie: primăvara conflictelor interne

După un an cu două rânduri de alegeri, în care pe primul loc a fost pusă lupta pe voturi pentru puterea administrativă, primăvara anului 2017 îi găsește pe politicienii noștri angrenați în diferite conflicte interne.

PSD

După ce au câștigat atât alegerile locale cât și pe cele parlamentare, ai fi zis că în PSD va urma o perioadă de liniște, în care membrii partidului să se concentreze pe administrația locală și centrală. Poate că ambiția prea mare, sau încrederea prea multă i-a făcut pe social-democrați să treacă rapid de la cea mai mare victorie în alegeri la cele mai mari proteste de stradă îndreptate împotriva unui partid politic.

Conflictul intern de după OUG 13 a escaladat  până la demisia unui ministru și a unor membri care și-au lăsat amprenta pe scorul mare obținut de PSD în București. De asemenea, alții au ales să facă opoziție în interiorul partidului, primarul din Iași, Mihai Chirica, fiind cel care a ieșit cel mai mult în evidență în acest sens. Rămas un simplu deputat, Victor Ponta nu a ratat nici el șansa să exploateze gafele actualei conduceri, dându-și cu părerea de pe margine, dar în emisiuni TV la ore de maximă audiență.

Cu toate acestea, Liviu Dragnea rămâne cu o poziție puternică în partid. Cu un guvern aflat încă la început, cu posturi libere în aparatul central și în deconcentrate, președintele PSD este în continuare cel care are pâinea și cuțitul iar majoritatea social-democraților sunt dornici mai degrabă  să primească recompensele după un an electoral greu, decât să încerce lovituri cu bătaie lungă prin care să riște marginalizarea în partid.

ALDE

În ultima perioadă, Tăriceanu i-a luat complet fața lui Daniel Constantin. Funcția de președinte al Senatului și relația strânsă pe care o are cu Liviu Dragnea l-au făcut pe acesta să fie vârful de lance al partidului. Urmează și pentru ei un congres în care se va renunța la conducerea bicefală și ambii copreședinți au pretenții la funcția de lider suprem.

Tăriceanu pleacă din pole position așa că își dorește un congres rapid la care nu ar avea emoții. Pe partea cealaltă, Daniel Constantin și-ar dori ca înainte de conducerea centrală să fie alese conducerile locale, singura lui speranță pentru a-l putea depăși pe turnantă pe contracandidatul său.

Tăriceanu știe că nu are de ce să-și asume acest risc, astfel că negocierile au intrat în impas. Pe post de arbitru a intervenit Liviu Dragnea, cerându-le celor doi o rezolvare rapidă a situației, ceea ce reprezintă un ajutor dat cu manta lui Tăriceanu.

Se tulbură apele în coaliția de guvernare. Liviu Dragnea intervine

PNL

Deși pare greu de crezut, dar la momentul actual PNL este partidul în care situația este cea mai apropiată de normalitate. Sigur, există contre, se caută aliați, fiecare își numără organizațiile prietene. Însă toate acestea sunt normale într-un partid care a dezamăgit în anul 2016 și care se pregătește de alegeri. Însă liberalii reușesc cumva să păstreze divergențele în cadru intern. În aparițiile publice nu au loc atacuri la persoană ci mai degrabă expunerea de idei și variante care să aducă viitorilor lideri o reprezentativitate cât mai mare. Sigur, fiecare susține varianta care îl avantajează mai tare, dar la nivel de percepție publică, mai bine o dezbatere pe idei și planuri, decât atacuri directe între tabere.

Cu un congres care bate la ușă, liberalii au înțeles totuși că oamenii așteaptă de la ei să facă opoziție. Nu le iese întotdeauna perfect dar au propriile poziționări aplicate și critici documentate la proiectele puterii.

USR

Surpriza neplăcută în această radiografie este USR. Partidul lui Nicușor Dan se comportă ca oricare dintre dinozaurii scenei politice. După o excludere pe repede înainte a lui Sergiu Moroianu, a venit rândul Clotildei Armand să fie luată în colimator. Manuela Mureșan, consilier local în Secotrul 1, a cerut demisia din Consiliu a colegei sale, Clotilde Armand, din cauza deselor absențe nemotivate ale acesteia din urmă.

Deși Nicușor Dan spune că ar fi preferat ca problema să rămână internă, nu este nimeni mai avantajat decât el de apariția publică a acestui scandal. De la alegerile locale și până azi, Clotilde și-a câștigat pe merit titulatura de liderul numărul 2 al USR. Un politician incisiv care a demonstrat că ține la trântă, cu o prezență scenică și un discurs net superioare președintelui formațiunii, aceasta poate fi principalul contracandidat al lui Nicușor Dan la șefia partidului.

Toate acestea, mai ales pe fondul gafelor din ultima perioadă ale actualului președinte. Liderul suprem al unui partid trebuie să fie ori o mână de fier, ori un excelent comunicator, iar Nicușor Dan nu pare să bifeze niciuna dintre cele două variante. Meritele sale în apariția acestui partid sunt extraordinare, dar acesta își va simți poziția amenințată când membrii partidului vor înceta să judece prin prisma performanțelor din trecut și vor începe să-și dorească mai mult. Dacă Clotilde Armand va fi exclusă în aceeași manieră ca soțul ei, va fi limpede că Nicușor Dan se teme de o confruntare reală iar acest lucru va ridica destule semne de întrebare printre membrii partidului.

În ceea ce privește activitate de partid de opoziție, USR punctează în acțiuni de imagine dar fără urmări. Membrii săi se comportă în continuare ca niște ong-iști care vor să atragă atenția asupra unui subiect, însă din Parlament trebuie să încerci să rezolvi o problemă, nu să atragi atenția că ea există.

PMP

Traian Băsescu pare depășit de situație. După ce a refuzat să candideze la primăria Capitalei, scopul său a rămas să bage partidul în Parlament. A reușit acest lucru dar de acum înainte e greu pentru un președinte de țară cu două mandate să-și mai găsească noi obiective și provocări. Într-una dintre ultimele sale postări de pe Facebook, Băsescu vorbește despre respectul pe care îl are pentru membrii formației ABBA, pentru că au știut când să se oprească:

„...îi şi respect enorm ca artişti, ca oameni, pentru că au ştiut când să se oprească. Nu mai aveau nimic de dat lumii. Dăduseră tot şi au plecat. Cei şase (4+2) suedezi de la ABBA ne-au dat tuturor o lecţie de viaţă.”

Pare să fie o lecție la care meditează și el. După ce a declarat în noaptea cu OUG 13 că își dă demisia de la funcția partidului și a revenit ulterior pentru a asigura o tranziție lină, fostul președinte este surprins într-un conflict cu numărul 2 din partid, Robert Turcescu. Diferențele pe tema justiției dintre cei doi sunt vizibile chiar și în modul în care votează parlamentarii PMP. Într-un fel la Cameră (conduși de Turcescu) și altfel la Senat (conduși de Băsescu).  Conflictul dintre cei doi a escaladat și pe alte teme, precum cea a manierei în care votează consilierii generali ai PMP.

Întrebat pe Facebook de un utilizator de ce nu demisionează din partid, Turcescu a răspuns scurt: „răbdare”.  Astfel, disensiunile dintre numărul 1 și numărul 2 din partid poate duce la pierderea amândurora și este greu de anticipat o altă persoană mai potrivită să conducă partidul.

OUG 13: Turcescu și Băsescu

Contre dure în PMP. Turcescu ar putea demisiona

Vedem astfel cum acest început de primăvară găsește mai toate partidele parlamentare angrenate în diverse conflicte interne. Fie că este vorba de meciuri mai vechi, fie că se cere un schimb de generații, perioada următoare nu pare să fie deloc una liniștită pentru scena politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.