Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Tudor, în ajunul vizitei lui Emmanuel Macron la București: 'În garaj sunt trei Dacii și un Peugeot'

radu tudor

În ajunul sosirii la București a președintelui francez Emmanuel Macron, Radu Tudor susţine, pe blogul său, că nivelul relațiilor diplomatice, economice și militare dintre România și Franța este mult sub potențial.

"Relatia privilegiata a Romaniei cu Franta se confunda cu istoria moderna a tarii noastre. In ultimii 150 de ani, multe evenimente esentiale pentru evolutia statalitatii Romaniei au avut la baza negocieri ample si sprijin masiv din partea Marelui Paris pentru Micul Paris.

Citeşte şi: SINTEZA modificărilor prevăzute la Legile Justiţiei. DOCUMENTUL oficial prezentat de ministrul Toader

Astazi, nivelul relatiilor diplomatice, economice si militare dintre Romania si Franta este mult sub potential. Personal cred ca parteneriatul strategic dintre tarile noastre e mai degraba pe hartie.

Un personaj cheie al administratiei Macron, asa cum este Philippe Etienne, consilierul diplomatic al presedintelui si fost ambasador la Bucuresti, ar putea face o radiografie completa.", scrie Radu Tudor.

Jurnalistul amintește cu această ocazie de un moment de criza majoră, gestionat împreună de România și Franța.

"Aceasta vizita a unui mare lider european imi aduce aminte si de un moment de criza majora, gestionat impreuna de Romania si Franta. In anul 2005, 4 jurnalisti europeni (3 romani si unul francez) erau rapiti in Irak de grupari specializate in astfel de operatiuni, pentru recompense uriase.

Citeşte şi: Tudorel Toader, anunţ BOMBĂ: Inspecţia Judiciară TRECE la Ministerul Justiţiei

Citeşte şi: Inspecţia Judiciară, reacţie de ULTIMĂ ORĂ la anunţul ministrului Justiţiei

Celula de criza organizata in 2005 la Palatul Cotroceni s-a bazat in proportie de 99% pe actiunea serviciilor secrete romanesti, in primul rand SRI, in al doilea rand SIE, un pic si DGIA.

Atunci cand ofiterii operativi ai serviciilor secrete romanesti au reusit, dupa eforturi majore si riscante, sa afle locatia in care sunt detinuti cei 3 jurnalisti romani (Marie Jean Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci), au transmis intr-o convorbire cu toata celula de criza reunita la Cotroceni (generali de servicii si presedinte) : "In garaj sunt 3 Dacii si un Peugeot".

In primele secunde n-a fost inteles mesajul criptat transmis de ofiterii operativi romani, dar imediat specialistii au inteles ca in grota irakiana, alaturi de cei 3 jurnalisti romani, mai este si un jurnalist francez.

Era Florence Aubenas. S-a stabilit imediat legatura cu serviciile secrete franceze, care au participat si ele ulterior la operatiunea de eliberare, mai mult din punct de vedere informativ.", mai scrie Radu Tudor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.