Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Tudor: 'Pe Cioloș îl doare-n Prună de CSM'

www.agerpres.ro
radu tudor

Jurnalistul Radu Tudor vorbește despre OUG prin care deținuții care scriu cărți în pușcărie vor beneficia de doar 20 de zile de reducere a pedepsei, indiferent de numărul cărților publicate sau a numărului de invenții făcute după gratii. Dacian Cioloș nu a ținut cont de recomandarea CSM, care a cerut ca cele 20 de zile să fie aplicate pentru fiecare carte sau invenție în parte. Premierul a acceptat propunerea ministrului Justiției, Raluca Prună, care a promovat această idee.

”Guvernul condus de Dacian Cioloș a aprobat ordonanta facuta de ministrul Justitiei, Raluca Prună, pentru limitarea drepturilor prevazute de lege la eliberarea conditionata a celor ce executa pedepse privative de libertate.

Citește și: Mai tari decât Einstein: Ei sunt cei mai deștepți actori și artiști din lume

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că acordarea a 20 de zile considerate ca efectuate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau al invenţiilor realizate, poate conduce la situaţia în care acest beneficiu devine nesemnificativ în raport de valoarea ştiinţifică pe care o pot avea unele lucrări elaborate sau invenţii brevetate.

Potrivit unui comunicat al CSM remis marţi AGERPRES, plenul a avizat favorabil proiectul de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Justiţiei, cu propunerea ca soluţia acordării unui beneficiu de 20 de zile considerate ca executate să fie avută în vedere pentru fiecare lucrare ştiinţifică elaborată sau invenţie brevetată, fără însă a depăşi limita care rezultă din aplicarea art. 96 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 254/2013.

Citește și: Doamne, mare Ți-e grădina! I-a dat ca surdu’n clopot: Au fost filmați când făceau sex în clopotniță / VIDEO

Alineatul 1 al articolului 96 prevede că ‘pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmează: în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă’.

De asemenea, plenul CSM a avut în vedere că o abordare restrictivă în ceea ce priveşte acordarea zilelor considerate ca executate pentru elaborarea mai multor lucrări sau invenţii brevetate nu se impune, în condiţiile în care, spre deosebire de reglementarea actuală, proiectul de act normativ instituie mecanisme clare şi eficiente de verificare şi stabilire a caracterului ştiinţific al lucrărilor elaborate de persoanele private de libertate, mecanisme ce vor fi dezvoltate şi la nivelul reglementării secundare, conform prevederilor art. II alin. (2) din proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Citește și: Acestea sunt cele mai tari glume cu și despre Brexit

O altă propunere formulată de CSM asupra textului ordonanţei de urgenţă în cauză vizează prevederea, în mod expres, că beneficiul liberării condiţionate, în cazul lucrărilor ştiinţifice sau invenţiilor brevetate multiple, nu se poate acorda decât după executarea efectivă a unei părţi din pedeapsă.

‘În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani. În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani’, se arată în comunicatul CSM.”, a scris Radu Tudor pe blogul său.

Citește și: VIDEO Ejacularea feminină a fost INTERZISĂ: Ce conține, de fapt, lichidul eliberat de femei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.