Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat, dezvăluiri senzaționale la revenirea în orașul natal: 'Secretul este să începi să te pregăteşti înainte de dezastre, nu după acestea'

Inquam Photos / Octav Ganea
Raed Arafat

Secretul pentru a face faţă dezastrelor este ''să începi să te pregăteşti înainte, şi nu după acestea, altfel este prea târziu'', a declarat sâmbătă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne din România, la întâlnirea pe care a avut-o cu primarul oraşului Nablus, Adly R. Yaish, în cadrul vizitei sale în Palestina.

Edilul din Nablus, localitate în care Raed Arafat a copilărit, a vorbit despre dezvoltarea din ultimii ani a localităţii, dar şi despre nevoile stringente pe care le are această aşezare cu o medie de 5.400 de locuitori pe kilometru pătrat - a doua ca densitate după Gaza - şi chiar de 7.000 de locuitori pe kilometru pătrat dacă sunt luate în calcul taberele de refugiaţi.

Pe lângă traficul intens, pentru fluidizarea căruia municipalitatea intenţionează să construiască un tunel, primarul a enumerat şi alte nevoi stringente, inclusiv îmbunătăţirea sistemului de intervenţie de urgenţă pentru a face faţă atât provocărilor de zi cu zi cât şi în caz de dezastre, ţinând cont că Nablus este o zonă predispusă la cutremure, dar în care pot oricând izbucni şi incendii greu de stins din cauza infrastructurii existente.

Citește și: Dezvăluiri BOMBĂ ale avocatului fostului principe Nicolae: 'În spatele ieşirii din succesiune se află două persoane importante din familia regală'

Oficialul român i-a împărtăşit edilului din Nablus detalii despre sistemul de intervenţie de urgenţă din România, dar şi despre programul de pregătire în ţara noastră a unor ofiţeri şi, în viitor, a unor subofiţeri palestinieni.

Raed Arafat s-a declarat foarte încântat de vizita în oraşul în care a copilărit. ''Pentru mine este o bucurie să mă întorc şi mai ales să văd dezvoltarea din Nablus. Ultima oară am fost aici acum cinci sau şase ani şi am stat o oră'', a mărturisit Arafat, conform Agerpres.

În ultimii ani, străvechea aşezare din Cisiordania, situată la circa 35 de kilometri de Ramallah şi la aproximativ 50 de kilometri de Ierusalim, a cunoscut un ritm rapid de dezvoltare, dar întâmpină şi dificultăţi. Astfel, creşterea numărului de locuitori influenţată, printre altele, de dezvoltarea continuă a sistemelor sanitar şi de educaţie, infrastructura sufocată de străzile înguste şi numărul în creştere al autovehiculelor, dar şi fondurile insuficiente pentru a răspunde cerinţelor din ce în ce mai mari reprezintă o provocare importantă pentru autorităţile locale, inclusiv pentru serviciul intervenţiilor de urgenţă.

Citește și: Petre Daea cere ÎMPUȘCAREA urșilor, atacatorii oilor și ai oamenilor: 'Nu am ajuns în situaţia să alegem între om şi animal'

Ţinând cont de această situaţie, coroborată cu împrejurările dificile din această zonă a lumii unde viaţa locuitorilor este marcată de conflicte, partea română şi-a oferit sprijinul şi pentru instruirea personalului palestinian în intervenţii de urgenţă în cadrul unor programe de scurtă durată, desfăşurate fie prin trimiterea unor specialişti în Palestina, fie prin cursuri desfăşurate în România, propunere primită cu încântare de gazdele din Nablus.

În cadrul întâlnirii cu Raed Arafat, viceguvernatorul din Nablus, dna Anan Atteereh, a lăudat dezvoltarea oraşului, cu o populaţie de circa 250.000 de persoane şi care administrează şi 58 de sate şi trei centre de refugiaţi, menţionând construcţia a opt noi şcoli în acest an, în mare parte cu resurse locale, dar menţionând şi faptul că localitatea beneficiază şi de ajutoare din partea Uniunii Europene. Cu toate acestea, ea a spus că resursele financiare sunt insuficiente pentru rezolvarea tuturor problemelor reprezentate de intensificarea traficului, de infrastructura insuficientă, de lipsa unui sistem centralizat pentru intervenţii de urgenţă care poate duce, în cazul unor situaţii dezastruoase - precum incendiile de amploare care au marcat istoria recentă a urbei sau eventuale cutremure - la importante pagube materiale şi umane.

De asemenea, Raed Arafat şi Anan Atteereh au discutat despre sistemul medical din Nablus unde locuitorii care nu au asigurări medicale nu beneficiază de ajutor medical gratuit şi unde sistemul de intervenţii de urgenţă necesită îmbunătăţiri, în special în ceea ce priveşte dotările, numărul de echipe şi pregătirea acestora. Raed Arafat i-a adresat viceguvernatorului o invitaţie în ţara noastră pentru a putea observa, la faţa locului, modul în care funcţionează în România sistemul de intervenţie de urgenţă.

Citește și: Protecția Consumatorilor, atenționare URIAȘĂ către români: 'Aceste produse pot fi tratate cu o substanţă care atacă ficatul şi rinichii'

Raed Arafat a avut sâmbătă la Nablus întâlniri şi cu alte oficialităţi din acest centru comercial şi cultural palestinian, la care a participat şi şeful Oficiului de Reprezentare al României în Palestina, Cătălin-Mihai Ţîrlea.

Secretarul de Stat s-a aflat începând de miercuri seară în Palestina pentru a participa la cel de-al doilea Congres medical internaţional palestiniano-român organizat de Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Palestinieni din România (AMFPR), în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Palestina, Ambasada Statului Palestina şi Departamentul de Situaţii de Urgenţă (DSU) din România, cu sprijinul Oficiului de Reprezentare al României în Palestina şi sub egida preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

La Ramallah, Raed Arafat şi Cătălin-Mihai Ţîrlea au avut întrevederi cu ministrul Sănătăţii din Palestina, doctor Jawad Awaad, comandantul Forţelor Naţionale de Securitate din Palestina, Nidal Abu Dukhan şi directorul general al Departamentului de Apărare Civilă din Palestina, Yousef Nassar. De asemenea, doctor Raed Arafat şi Cătălin-Mihai Ţîrlea au vizitat două centre medicale din Ramallah.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.