Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat ştia despre sponsorizările pompierilor: Are legătură cu dezastrul Colectiv

raed arafat

Dezvăluiri incredibile ale jurnalistului Cătălin Tolontan. Raed Arafat ştia de sponsorizările pompierilor. Într-o anchetă publicată pe propriul blog, jurnalistul scoate la iveală adevăruri incredibile.

"Cine a comis, cine a încurajat, cine a știut și cine a tăcut în privința carențelor de integritate?

Eu nu am tăcut și nu am tolerat ce se întamplă la ISU Bucuresti”, a scris Raed Arafat, în 7 noiembrie 2015, pe facebook.

Reacția venea în fața dezvăluirilor Gazetei, care a descris, chiar de la pompieri, sistemul sponsorizărilor cerute de inspectori.

Sponsorizări cerute celor care pe care îi controlau.

Citeşte şi: Temuta grupare Anonymous: 'Am lansat mii de atacuri asupra Statului Islamic'

Secretarul de stat din MI a spus atunci pe facebook: ”Sunt total de acord că solicitarea de sponsorizari de la firme și agenți economici pe care îi controlează ISU București este un conflict de interese foarte serios și este de natură de a afecta corectitudinea și echidistanța celor care efectuează controalele și inspecția la diferite firme”.

A avut Raed Arafat aceeași opinie despre sponsorizări și înainte de catastrofa de la ”Colectiv”?", întreabă Tolontan.

Jurnalistul nu se opreşte aici. "Pe 8 decembrie 2014, un pompier din Bacău, adjunctul inspectorului șef ISU local, cere în scris superiorilor săi să iasă la raport în fața ministrului Gabriel Oprea, superiorul lui Raed Arafat, ca să reclame sistemul sponsorizărilor. (Raportul nr. 1228416/RP din 8.12.2014)

Pe 20 februarie 2015, IGSU îi comunică pompierului decizia textuală a lui Raed Arafat: ”Nu este necesară audiența avînd în vedere cele constatate și recomandate de controlul IGSU”. (Adresa 19722 din 20.02.2015)

Să punem una după alta cele două afirmații ale lui Raed Arafat.

”Solicitarea de sponsorizări e un conflict de interese foarte serios și este de natură a afecta corectitudinea celor care efectuează controale”

Citeşte şi: Klaus Iohannis, mesaj de ULTIMĂ ORĂ pentru noii miniștri

Raed Arafat, 7.11.2015, după catastrofa de la ”Colectiv”

”Nu este necesară audiența avînd în vedere cele constatate de controlul IGSU”

Raed Arafat, 20.02.2015

Ce reclamase adjunctul ISU Bacău către conducerea IGSU și, mai apoi, către DNA:

”În spatele contractelor de sponsorizare se ascund în realitate neexecutarea sau executarea superficială a controalelor de către inspectori”

Ce scrie în raportul Serviciului de Control al IGSU, care i-a fost dat lui Raed Arafat, cînd secretarul de stat a refuzat ca pompierul din Bacău să-l informeze direct pe ministrul de interne?

”Comisia IGSU a analizat un număr de 36 de contracte de sponsorizare, fără a fi indentificate elemente care să ducă la concluzia că s-ar fi săvîrșit abuzuri în vederea obținerii unor sponsorizări”

”Personalul intervievat nu a confirmat că s-ar fi recomandat omiterea trecerii unor nereguli în documentele întocmite”

Citeşte şi: Dacian Cioloș spune cum a renunțat, în miezul nopții, la Cristina Gușeth

Ce s-a întîmplat în continuare?

IGSU spune că totul e în regulă cu sponsorizările, ultima comunicare fiind semnată de colonelul Nicolae Cornea, șeful IGSU.

DNA are aceeași opinie despre sponsorizări cu IGSU și clasează de două ori cazul denunțului de la Bacău.

Ministerul de Interne le comunicase celor de la IGSU, prin adresa nr. 37194/SRP din 17.02.2015, că ”întregul material a fost prezentat domnului Secretar de Stat dr. Raed Arafat”.

”Practic, prin această decizie a IGSU și a DNA s-a întărit puterea baronilor locali, căci unii dintre șefii ISU din județe așa se comportă: ca niște baroni locali”, descrie unul dintre pompieri sistemul", spune Tolontan.

"În țară, lucrurile stau altfel. Pentru că sponsorizările primiseră ”verde”, ele au continuat netulburate. În Bacău, numai banii erau peste 50.000 de euro pe an. Plus cadouri în obiecte de la firme.

Șeful ISU Bacău i-a strîns pe oamenii săi în iulie 2015, la Clubul ISU, de la etajul doi al clădirii din cartierul Milcov. Inspectorul șef le-a arătat concluziile controlului IGSU și Ordonanțele de clasare și le-a spus: ”Vedeți, totul e legal și în regulă cu sponsorizările! Mergem înainte”.

Sponsorizările s-au perpetuat nu doar în Bacău.

La ISU Dolj comandantul are un caiet în care își notează sponsorizările ”în natură” și cine le aduce. Gazeta a intrat în posesia unei filmări cu acest caiet din Craiova, pe care inspectorul șef al ISU îl păstrează în mașina de la inspectorat, potrivit unei surse.

Arafat: ”N-am văzut raportul Corpului de Control despre sponsorizări”

Bună ziua, domnule secretar de stat. Ne-am însușit critica de pe facebook că nu v-am sunat înainte să publicăm.

Vă mulțumesc!

Stați să auziți întrebarea. Acum cîteva zile ați descris, pe facebook, sponsorizările drept ”un conflict de interese foarte serios”.

Da, așa e!

Dar nu știați de sponsorizări de dinainte de catastrofa de la ”Colectiv”?

La ce vă referiți? În ce sens să știu? Chiar acum există controale în țară ca să vadă ce se întîmplă.

Nu e cam tîrziu?

Sponsorizările erau un obicei vechi la pompieri. Ce li s-a atras atenția e să nu-l lege de control. Căci atunci nu e în regulă. În februarie 2015 i-ați refuzat raportul la ministru inspectorului șef adjunct de la Bacău care dorea să-i vorbească despre sponsorizări domnului Oprea.

Stați un pic! Mulți ofițeri vor raport la ministru.

Sigur, dar acesta era legat de sponsorizări. Vă amintiți?

Nu, absolut deloc.

Păi n-ați văzut raportul Corpului de Control?

Despre faptul că sponsorizările erau în regulă? Nu, absolut! Nu l-am văzut.

Dar MAI susține că v-au fost înaintate toate! Atît raportul pompierului de la Bacău, cît și raportul Corpului de Control.

Nu-mi amintesc, însă e posibil. Dar, sigur, raportul nu l-am văzut.

Totuși i-ați dat aviz negativ. Omul se dusese și la DNA. I-au clasat denunțul.

Aaaa, stați puțin, dacă era în cercetările DNA noi ce puteam face? Era normal să așteptăm să se pronunțe procurorii că, peste ei, nimeni nu se poate pronunța.

Cu tot respectul, vă contrazicem! Nu DNA conduce ISU. E ca și cum ne-ați spune că orice nu e penal e bun pentru ISU. Dacă un om întîrzie la o intervenție asta nu e penal, dar dumneavoastră îl puteți da afară.

Nu prea putem, să știți…

Bine, scuze, am exagerat. Dar ideea e că una e penalul și alta e decizia profesională a conducerii ISU și a dumneavoastră față de reguli interne, de sponsorizări în cazul ăsta.

De acord. Încă o dată: consider sponsorizările un conflict de interese. Și nu am știut niciodată că ele se fac așa. Au fost mai multe discuții despre acest subiect. Dacă nu greșesc, cuvîntul sponsorizări apare și în legea pompierilor. Dar depinde cum se fac. De pildă, nu cred că e vreun conflict de intrese dacă fundația SMURD face sponsorizări la pompieri.

De discutat, dar să nu vorbim acum despre fundația SMURD, că n-are legătură cu acest caz.

Bine, nu vorbim. Îmi trimiteți și mie, vă rog, numărul acelui raport de control? Eu sînt acum la Bruxelles, la reuniunea NATO.

Da, l-am cerut și la MAI să ni-l dea pentru că noi credem că e document de interes public. Ca să vedem exact care au fost toate concluziile Corpului de Control.

Da, sigur, categoric și eu îl consider de interes public. O să-l primiți", descrie Tolontan dialogul cu secretarul de stat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.