Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rămășițele pământești ale lui Salvador Dalí vor fi exhumate pentru teste ADN

Salvador Dali

Rămășițele pământești ale lui Salvador Dalí vor fi exhumate joi seara, pentru realizarea de teste ADN în cadrul cererii de paternitate depusă de o femeie din Figueres (provincia Girona, Catalonia). Operațiunea se va realiza începând cu ora locală 20:00 (18:00 GMT), după închiderea pentru public a Teatrului-Muzeu, unde este îngropat celebrul pictor spaniol, relatează EFE, citat de AGERPRES.

Curtea Supremă din Catalonia, care a acceptat cererea de stabilire a paternității și realizarea de teste pentru confirmare, a transferat responsabilitatea procedurii judecătoriei din Figueres (Girona), care va demara operațiunile de exhumare după ce se va încheia programul cu publicul al muzeului.

Administratorii muzeului au organizat un dispozitiv special pentru a facilita procedurile complexe de exhumare a pictorului ale cărui rămășițe se odihnesc sub o lespede cu o greutate de peste o tonă. Fundația Gala-Dalí, care nu știe cât timp vor dura operațiunile, a anunțat că este interzisă intrarea în incintă a altor persoane decât cele ale corpului medicilor legiști.

Citeşte şi: Lumea culturală franceză, în doliu. Un mare academician a murit la 85 de ani

Obiectivul exhumării rămășițelor pământești ale lui Salvador Dalí, autorizată de o judecătoare din Madrid, este cel de a extrage probe de ADN solicitate de o femeie, Pilar Abel, care pretinde că este fiica pictorului.

În vârstă de 61 de ani, Pilar Abel, ghicitoare în cărți de tarot, locuiește în Figueres și încearcă de mulți ani să dovedească în instanță că este fiica unică a celebrului artist. Potrivit declarațiilor sale, care prezintă și zone "de umbră", mama ei l-a cunoscut pe Dali atunci când lucra ca slujnică în casa unor prieteni ai pictorului, în stațiunea balneară Port-Lligat. Bunica ei i-ar fi dezvăluit identitatea reală a tatălui ei biologic. Mama ei i-ar fi confirmat apoi informația, în 2007 și, potrivit spuselor sale, la acea confesiune au asistat câțiva martori.

Judecătoarea din Madrid a considerat că exhumarea este "necesară", deoarece "nu există alte rămășițe biologice, nici personale, pentru a efectua o comparație". Dacă paternitatea va fi dovedită, Pilar Abel Martinez va putea să demareze proceduri judiciare pentru a revendica partea ei de moștenire.

Salvador Dali, un celebru artist suprarealist, a murit pe 24 ianuarie 1989 într-un spital din Figueres din Catalonia, la vârsta de 84 de ani, după o viață intensă și trepidantă, alimentată de creațiile sale artistice și de numeroase extravaganțe. Extrem de bogat, dar cuprins de disperare, artistul și-a petrecut ultimii șapte ani din viață trăind izolat în castelul său din Pubol, aflat la câțiva kilometri de Girona, înconjurat de surori medicale și secretare. A fost înmormântat în orașul său natal, Figueres.

Citeşte şi: Două cărți inspirate din universul Harry Potter vor fi lansate în octombrie .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.