Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport ÎNGRIJORĂTOR: 92% din populația mondială respiră aer poluat

poluare

Aproximativ 92% din locuitorii globului trăiesc în zone în care nivelul calităţii aerului exterior nu respectă limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unui raport dat publicităţii marţi şi citat de AFP şi EFE, scrie agerpres.ro

"O acţiune rapidă pentru a face faţă poluării atmosferice este necesară urgent", a declarat dr. Maria Neira, directoare a departamentului pentru sănătate publică al OMS.

Atenție: Poliția pregătește o nouă 'armă' împotriva șoferilor vitezomani


Raportul se sprijină pe datele provenite din 3.000 de zone, mai ales oraşe, din întreaga lume. Studiul a fost realizat în colaborare cu Universitatea Bath din Marea Britanie. 

Potrivit acestuia 92% din populaţia mondială trăieşte în zone unde nivelul calităţii aerului nu corespunde nivelurilor fixate de OMS privind calitatea aerului ambiant pentru particule fine al căror diametru este de sub 2,5 microni (PM2.5).

Ipoteze EXPLOZIVE privind demisia lui MRU

LIVE STIRIPESURSE.RO Dezbaterea prezidențială din SUA. Trump vs. Clinton/ VIDEO


Limitele stabilite de OMS pentru aceste particule sunt în medie anuală de 10 ľg/m3 (micrograme pe metri cub). PM2.5 cuprind poluanţi precum sulfaţi, nitraţi de cărbune ce pătrund adânc în plămâni şi în sistemul cardiovascular şi care reprezintă un risc grav pentru sănătatea omului. 

OMS numără printre principalele surse de poluare a aerului "mijloacele de transport ineficiente, combustibilii menajeri, arderea deşeurilor, centralele electrice alimentate cu cărbune şi activităţile industriale". 

Aproximativ trei milioane de decese pe an sunt legate de expunerea la poluarea aerului exterior, potrivit OMS. 

Potrivit estimărilor din 2012, 6,5 milioane de decese (11,6 % din decesele în lume) sunt asociate poluării aerului exterior şi poluării aerului din interior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.