Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport ÎNGRIJORĂTOR: Mii de copii deținuți și torturați în țările afectate de conflicte

transilvaniareporter.ro
trafic copii

Mii de copii au fost deţinuţi şi adesea torturaţi în cadrul operaţiunilor desfăşurate împotriva unor grupări extremiste precum Boko Haram în Nigeria sau Stat Islamic în Siria şi Irak, informează joi un raport al Human Rights Watch (HRW) preluat de AFP şi DPA, citează agerpres.ro

În raportul său, HRW semnalează o creştere a numărului de copii deţinuţi în cele şase ţări afectate de conflicte: Afganistan, Republica Democrată Congo, Irak, Israel şi teritoriile palestiniene, Nigeria şi Siria.

Avertizare METEO: Valul de caniculă se extinde


'Este o tendinţă foarte îngrijorătoare într-un moment în care guvernele încearcă să răspundă conflictelor armate şi creşterii puterii grupurilor extremiste armate precum Stat Islamic şi Boko Haram', a afirmat Jo Becker, însărcinată cu promovarea drepturilor copiilor la HRW. 

'Guvernele deţin mii de copii, fără a-i inculpa, adesea timp de luni sau ani, supunându-i adesea la tortură şi la rele tratamente', a adăugat el. 

În Siria, în cinci ani şi jumătate de război, cel puţin 1.433 de copii au fost închişi, dar numai 436 au fost eliberaţi, potrivit HRW. O sută dintre miile de deţinuţi torturaţi fotografiaţi de 'Cesar', un fotograf anonim refugiat în străinătate cu clişeele sale, erau băieţi de mai puţin de 18 ani. 

Este şi cazul lui Ahmed al-Musalmani, în vârstă de 14 ani, arestat în 2012, când soldaţii sirieni au găsit pe telefonul său mobil un cântec care critica regimul preşedintelui Bashar al-Assad. El a murit în închisoare. 

În Irak, cel puţin 314 copii, dintre care 58 de fete, au fost inculpaţi sau condamnaţi pentru delicte asociate terorismului, potrivit HRW. 

Femeile şi copiii sunt adesea arestaţi şi torturaţi pentru presupuse acte de terorism comise de bărbaţii din familiile lor, subliniază HRW.

SECHESTRU pe conturile Facebook. Ce ţară a luat decizia


Un copil de 10 ani a povestit HRW cum în 2012 forţele de securitate irakiene au ameninţat să-l ucidă dacă nu spune unde au ascuns arme părinţii săi. 

Potrivit statisticilor ONU citate de HRW, copiii deţinuţi în Afganistan au fost torturaţi mai frecvent decât adulţii, întrucât autorităţile estimau că se pot obţine mai uşor informaţii de la ei. 

În Israel, între 500 şi 700 de copii palestinieni sunt judecaţi în tribunale militare în fiecare an pentru infracţiuni precum aruncatul cu pietre în soldaţii israelieni. În 2015, o medie de 220 de copii palestinieni sunt ţinuţi în custodie în fiecare lună. 

Cele şase ţări menţionate în raportul HRW au semnat Convenţia ONU pentru drepturile copilului, care acordă o protecţie specială persoanelor cu vârste sub 18 ani. 

Raportul a fost publicat cu câteva zile înainte de o dezbatere prevăzută să aibă loc marţi în Consiliul de securitate al ONU privind copiii implicaţi în conflicte armate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.