Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport îngrijorător: Tinerii români, sub media europeană privind nivelul de cunoștințe

tineri

România se situeaza în perioada 2011-2014 sub media europeana în privinta nivelului de cunostinte la citit, matematica si stiinte dobândit de tinerii cu vârsta de 15 ani, conform datelor prezentate în Monitorul educatiei si formarii 2015, lansat marti de Reprezentanta Comisiei Europene în România.

Astfel, datele arata ca elevii la aceasta categorie de vârsta au un nivel inferior la citit - 37, 3% comparativ cu cei din tarile UE -17,8% , cât si la matematica - 40, 8% fata de 22,1 % în UE sau stiinte de 37,3 % fata de media europeana - 16,6%.

De asemenea, rata abandonului scolar timpuriu în sistemele de educatie si formare profesionala (vârsta 18-24 ani) este superioara mediei europene în 2014, de 18,1% fata de 11,1 %.

Cu aceasta ocazie, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a evidentiat necesitatea aparitia Monitorului educatiei 2015, aratând ca trebuie reduse decalajele, iar una dintre solutii ar fi inovarea-cercetarea.

'Noi suntem în dezbaterea între emotii si date. Când dezvoltam strategii suntem în confruntarea 'ce ne spun datele, acele politici bazate pe evidente, dar si pe ce ne spun emotiile noastre', pentru ca din interiorul nostru stim ca exista un dar natural teribil, o resursa umana pe care trebuie sa o distilam pentru a actiona în favoarea lor. (...) Eu cred într-un dar natural de exceptie. (...) Ideea de a reduce decalaje este extraordinara, vine din perseverenta de a face pas cu pas . Eu vin din inovare-cercetare si as vrea inovarea sa ma ajute sa fac acel salt. Sunt convins ca avem capacitate suficienta, dar pentru asta trebuie sa avem si o disponibilitate majora, disponibilitatea de a experimenta', a argumentat ministrul Educatiei.

Adrian Curaj, care considera ca exista totusi 'enorm de multa inteligenta colectiva în România', s-a pronuntat pentru competitivitate si pentru o 'dinamica transformationala'.

'Daca vorbim de date, am spus ca sunt multe interventii de facut. Datele conteaza foarte mult si datele curate, deoarece cu ele poti sa identifici modele de comportament. Nu cred ca trebuie sa ne fie frica de date, ele sa fie un mijloc de a comunica. Avem de unde porni. Acest raport este o privire de ansamblu, poti sa te compari', a spus Adrian Curaj, precizând ca nu e suficienta strategia daca nu exista transparenta comunicationala.

Potrivit Ligiei Deca, consilier de stat al Administratiei Prezidentiale, sansa României este sustinerea educatiei si colaborarea între factorii responsabili.

'Este esential ca scolile sa puna în practica metodele educationale si sa coopereze si sa îsi asume rolul existent. Este nevoie sa se puna în practica descentralizarea, criterii si sa adâncim parteneriatul cu Ministerul Educatiei', a subliniat Ligia Deca.

Michael Teutsch, seful de unitate pe tara al Directiei generale de educatie si cultura a Comisiei Europene, a subliniat ca lansarea Monitorului educatiei 2015 pune în prim-plan situatia educationala din România din prisma monitorizarii ca un proces interesant si încearca sa evidentieze conceptul de 'învatare reciproca' între statele membre UE.

'Dezvoltarea trebuie facuta pe baza evidentelor, trebuie sa stabilim domeniile de colaborarea, consiliere între state. Comisia Europeana se concentreaza pe inegalitate si investitii. Se constata ca exista o dependenta mare între succesul educatiei si situatia economica a parintilor. Zonele rurale au probleme mai mari ', a aratat Teutsch.

Monitorul educatiei si formarii 2015 abordeaza pe lânga statistici si aspecte legate de recomandari specifice fiecarei tari pentru semestrul european 2015 în domeniul educatiei, puncte forte si provocari.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.