Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsare o bombă din Guvern: Poliția Militară va avea drepturi asupra populației civile/ Proiect al MApN

Inquam Photos / Octav Ganea
controale politie armata

Ministerul Apărării Naționale promovează un proiect legislativ care va conferi puteri Poliției Militare în timp stării de urgență sau de alertă. Astfel, militarii care vor fi scoși pe străzi în astfel de situații vor putea sancționa cetățenii, lucru pe care în prezent îl pot face doar polițiștii.

Citește și: S-a făcut marea împărțeală a prefecților: lista județelor adjudecate de PNL, USR-PLUS și UDMR

În situaţii de alertă, de urgenţă, de asediu, de mobilizare sau de război, Poliţia Militară va avea jurisdicţie şi asupra populaţiei civile, nu numai asupra militarilor, se arată într-un proiect de lege privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea instituţiei, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), informează Adevarul.

Jurisdicţia Poliţiei Militare se va aplica pe timp de pace sau în situaţie de normalitate numai personalului MApN sau altor persoane aflate pe teritoriul unui obiectiv militar, sau în zone militare restricţionate, la bordul navelor sau aeronavelor aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi dacă vizează protecţia instituţiei militare şi securitatea personalului şi a bunurilor acesteia. În situaţii de alertă, de urgenţă, de asediu, de mobilizare sau de război, însă, jurisdicţia poliţiei militare se poate extinde, în condiţiile legii, şi asupra populaţiei civile, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege privind atribuţiile, orgnizarea şi funcţionarea Poliţiei Militare.

Această modificare legislativă vine după ce MApN a constatat că, în timpul situaţiei de urgenţă declarate din cauza pandemiei cu noul coronavirus, militarii, implicit şi cei din Poliţia Militară, au fost mobilizaţi să intervină în spaţiul public pentru menţinerea ordinii fără a avea, însă, o reglementare în acet sens. „Un aspect care a generat dificultăţi în activitatea Poliţiei Militare pe durata decretării stării de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României este reprezentat de lipsa prevederilor legislative cu privire la atribuţiile instituţiei în astfel de situaţii”, se arată în expunerea de motive a documentului.

Tocmai din acest motiv, pe timpul stării de urgenţă, militarii au fost scoşi pe străzi, dar au intrat în componenţa unor echipaje mixte împreună cu jandarmi sau poliţişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.