Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în dosarul DNA al lui Gabriel Oprea: Ce s-a întâmplat la ÎCCJ

Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriel Oprea DNA

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, ca procesul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu să se reia de la zero, după pensionarea unuia dintre judecătorii din complet - Ana Maria Dascălu.

Ana Maria Dascălu a fost înlocuită cu judecătorul Constantin Epure, iar următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 17 octombrie, scrie agerpres.ro.

Citește și: Paradoxul gigantului RCS&RDS: Din ce în ce mai puternic pe o piață unde devine un jucător tot mai mic!

Pensionarea judecătoarei Ana Maria Dascălu este şi motivul pentru care Instanţa supremă a decis, săptămâna trecută, reluarea de la zero a dosarelor în care sunt judecaţi Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

În schimb, Ana Maria Dascălu a fost prezentă, marţi, la finalizarea proceselor în care sunt judecaţi fostul senator Dan Şova şi fostul deputat Sebastian Ghiţă, cei doi urmând să afle sentinţa pe data de 25 septembrie.

Citește și: Olguța Vasilescu a dat asigurări! Ce pregătesc ALEȘII

În luna mai 2016, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei: Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI; Gabriel-Nicolae Pavel, comisar şef de poliţie, la data faptei şef al Serviciului Juridic din DIPI; Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, şi Marian-Dănuţ Iacob, comisar şef de poliţie, şeful unei structuri administrative la data faptei.

Citește și: Știi ce consumi? A fost identificat un parizer cu până la 12 E-uri, produse doar cu grăsimi saturate și peste 55% din doza zilnică de sare în doar 100g de produs

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae şi Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

"Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative", susţin procurorii.

Citește și: Mai atacă un jurnalist! După ce i-a „turnat” pe Sorina Matei, Tăpălagă și Turturică, fostul ofițer SRI lansează un nou ASALT

DNA precizează că, în perioada 21 august - octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinaţia resurselor materiale alocate instituţiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achiziţionat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosinţa personală şi exclusivă a ministrului de Interne în funcţie Gabriel Oprea.

De asemenea, în perioada 2014 - 2015, acelaşi inculpat, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unei alte sume - de peste 238.000 lei, alocată pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ.

Citește și: HALUCINANT! STATUL ROMÂN scoate CEA MAI COSTISITOARE publicație din lume – cât cheltuie per exemplar

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.