Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație în privința Acordului de la Paris! Declarație surprinzătoare a Statelor Unite: 'Vrem să fim productivi'

foxnews.com
trump

După mai multe declaraţii contradictorii asupra politicii de mediu a Statelor Unite, secretarul de stat Rex Tillerson a afirmat duminică după-amiază că Washingtonul caută "mijloacele de a acţiona cu partenerii din Acordul la Paris privind clima", transmite AFP.

"Vrem să fim productivi, vrem să fim utili", a dat el asigurări la postul de televiziune CBS.

Aceste declaraţii nu constituie o reală schimbare de politică de la controversata decizie a preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite din pactul istoric asupra schimbărilor climatice, adoptat la sfârşitul lui 2015 la Paris şi semnat de aproape 200 de ţări.

Citește și: Lovitură grea pentru Donald Trump: Congresul SUA, decizie radicală în privința anchetei de la alegeri

Par, totuşi, să reprezinte o relaxare a poziţiei SUA, departe de criticile formulate de Donald Trump care a afirmat că acordul este un pact împotriva suveranităţii americane, favorizând pe nedrept, în opinia sa, ţări ca India şi China, anunță Agerpres.

Atunci când responsabili europeni au sugerat, la sfârşitul săptămânii trecute, că Statele Unite ar fi pregătite să se angajeze din nou în acord, Casa Albă a declarat că poziţia sa rămâne neschimbată şi va evolua numai dacă sunt găsite condiţii mai "favorabile".

Potrivit lui Rex Tillerson, principalul consilier economic al preşedintelui Trump, Gary Cohn, studiază posibilităţile pentru ca Statele Unite să coopereze cu celelalte ţări în această chestiune care, în opinia sa, rămâne "complicată".

Problema a intervenit în contextul în care preşedintele american urmează să se adreseze marţi liderilor lumii de la tribuna Adunării Generala a Naţiunilor Unite, unde schimbările climatice vor fi un subiect major.

Declaraţiile şefului diplomaţiei SUA au fost făcute la scurt timp după uraganele Harvey şi Irma care au devastat mai multe state americane în ultimele săptămâni şi au fost mai violente, potrivit oamenilor de ştiinţă, din cauza încălzirii climei.

Citește și: Proteste ÎNCINSE la Chișinău împotriva președintelui: nu vindeți țara Moscovei

Nimeni din administraţia Trump nu a vorbit despre redeschiderea negocierilor asupra Acordului de la Paris, o idee exclusă de ceilalţi semnatari. Statele Unite ar putea, totuşi, să găsească o modalitate, în cadrul pactului, de a-şi redefini poziţia.

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, H. R. McMaster, a declarat la postul ABC că Donald Trump "a lăsat uşa deschisă pentru a reintegra pactul ulterior, în cazul unui aranjament mai bun pentru Statele Unite".

Procesul de retragere din Acordul de la Paris este de durată. Dacă Donald Trump îşi menţine poziţia, Statele Unite vor ieşi oficial din pact la 4 noiembrie 2020, la o zi după viitoarele alegeri prezidenţiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.