Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare majoră de situaţie în Grecia: Decizia luată de Tsipras/ UPDATE

breaking

Situaţia din Grecia se schimbă de la o oră la alta. Ultima decizie a premierului Alexis Tsipras schimbă total datele problemelei. Potrivit jurnaliştilor de la Financial Times, premierul elen a trimis o scrisoare creditorilor, în care afirmă că acceptă condiţiile impuse, cu foarte mici modificări.

Scrisoarea de două pagini, trimisă şefilor Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene, dezvoltă solicitarea surpinzătoare de marţi, de prelungire a programului de susţinere care a expirat şi de acordare a unuia nou, în valoare de 29,1 miliarde de euro. Informaţiile referitoare la scrisoare au dus la creşterea indicelor bursieri. Indicele FTSE 100 al bursei londoneze este în urcare cu 1,07%, informează Mediafax.

UPDATE: Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc de la ora 18.30 (ora României), pentru noi discuţii despre situaţia Greciei.

Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut o ofertă de acord de ultim moment autorităţilor de la Atena, în care premierul elen Alexis Tsipras ar fi trebuit să accepte în scris condiţiile propuse duminică de creditori şi să susţină votul în favoarea programului de reforme la referendumul de pe 5 iulie.

Oferta publicată duminică de creditori include propunerea Greciei ca taxa pe valoare adăugată pentru hoteluri să fie de 13% şi nu de 23% aşa cum solicitau anterior instituţiile europene.

Dacă oferta ar fi acceptată, miniştrii de Finanţe din zona euro ar putea adopta o declaraţie în care să afirme că un angajament din 2012, pentru analizarea extinderii perioadelor de maturitate a împrumuturilor, de reducere a dobânzilor şi de extindere a unui moratoriu referitor la plata dobânzilor pentru împrumuturile acordate de zona euro Greciei să fie implementat în octombrie.

Potrivit Mediafax, oferta este condiţionată de trimiterea la timp de către Tsipras a scrisorii către preşedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, pentru a putea organiza marţi o întâlnire a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.