Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război intern pentru șefia USR. Cine și pentru cine îi trage lui Nicușor Dan preșul de sub picioare

Inquam Photos / Octav Ganea
nicusor dan

Mișcarea lui Nicușor Dan de a-și șantaja propriul partid cu un referendum intern ca o condiție pentru revenirea lui în USR s-ar putea întoarce împotriva lui. O serie de USR-iști se încălzesc deja pe margine cu gândul la o candidatură pentru președinția partidului la viitorul Congres din septembrie. Unii își fac deja campanie prin atacuri dure la fondatorul partidului, pregătind terenul pentru o mișcare mai amplă, al cărui beneficiar final ar putea fi fostul premier, Dacian Cioloș.

Până la Congres, USR va trece – o premieră în politca românească – printr-un referendum intern, în care toţi membrii săi vor avea de ales între respingerea modificării Constituţiei așa cum propune Coaliţia pentru Familie, pentru neutralitate pe această temă sau pentru redefinirea noțiunii de familiei în textul fundamental al legii.

Pentru cel care a provocat această situație, numai așa USR poate avea o șansă la păstrarea unității ca partid prin conturarea unei identități politice.

"USR este victima propriului succes, în sensul că toată lumea vrea ca USR-ul să fie partidul pe care şi-l proiectează. Atunci, există în societate o mişcare foarte vocală, care are ca scop apărarea drepturilor minorităţilor. Oamenii ăştia ne-au votat pe noi. Au venit cu presiune. Există presiunea contrară din partea conservatorilor şi din idealism această tensiune nu a fost amânată cum ar fi fost normal (…) USR-ul decide în urma acestui referendum dacă în viitor va fi un partid progresist, va fi un partid conservator, sau va fi un partid în care se vor regăsi şi progresişti şi conservatori. Asta este miza reală a acestui referendum", spune Nicușor Dan.

Dincolo de miza doctrinară se desprinde însă o alta de ordin pragmatic. În funcție de rezultatul referendumului intern din prima jumătate a lunii august, USR va avea o nouă conducere de partid sau Nicușor Dan va obține, în virtutea inerției, încă un mandat de președinte.

Pretendenți la șefia USR sunt destui, chiar dacă până la referendum, nici un membru al acestui partid nu este dispus să-și facă cunoscute în mod public ambițiile.

Potrivit însă unor surse din interiorul acestei formațiuni politice, aripa liberală din partid, cunoscută deja pentru poziționarea ei împotriva demersului celor de la Coaliția pentru Familie, este pregătită să-l împingă în față pe deputatul Cristian Ghinea. De altfel acesta și-a intrat deja în rol ca opozant deschis la mai toate inițiativele lui Nicușor Dan.

“Pronosticul este greu de dat. Dacă era strict despre poziţionarea privind iniţiativa coaliţiei, atunci am convingerea că majoritatea poporului din USR, tolerantă, liberală, europeană, ar fi votat împotrivă. Este însă şi manevra emoţională a fostului preşedinte Nicuşor Dan, care şi-a pus persoana sa în prim-plan, iar susţinătorii săi spun că referendumul este despre întoarcerea sau nu a lui Nicuşor“, spune, la rândul său, Cristian Ghinea.

În opinia acestuia, dincolo de meritele ca fondator ale lui Nicușor Dan, în acest moment deputatul USR este o frână pentru propriul partid.

„Nicuşor Dan a creat un partid şi are merite istorice în România. Doar că nu s-a mai priceput să-l înţeleagă. Nu a înţeles, poate, că natura sa conservatoare nu se pliează pe majoritatea celor pe care i-a atras în acest partid. A fi antisistem înseamnă a fi şi împotriva populismului şi împotriva invaziei spaţiului public de o agendă religioasă şi retrogradă. Nicuşor Dan n-a mai înţeles că majoritatea publicului său merge în această direcţie. Din păcate, el are foarte multe alte calităţi, dar nu flexibilitatea, empatia şi inteligenţa emoţională de a înţelege opiniile altor interlocutori (…) La popularitatea liderului, Nicuşor stagnează undeva la 14%. USR e tot pe acolo. Nicuşor nu mai poate să atragă noi votanţi. Un partid care are un lider cu un nivel scăzut de încredere nu mai poate creşte. La următoarele alegeri ale USR se va ţine cont mai mult de doctrină”’, promite rivalul acestuia.

Potrivit însă surselor citate, în caz de succes al candidaturii sale la viitorul Congres, Ghinea și-ar privi mandatul mai mult ca o etapă necesară pentru atingerea adevăratului obiectiv – unirea tuturor formațiunilor și platformelor cu mesaj anti-sistem. Strategia are la bază două considerente.

„USR nu mai are potențial de creștere, trebuie să-și coaguleze mesajul, iar curentele existente în interior să fuzioneze pentru a susține acest mesaj. În plus, apariția unor noi formațiuni anti-sistem nu va lua doar din electoratul unor partide consumate, precum PNL, PMP, dar și din al nostru”, susțin sursele citate.

Un astfel de nucleu cu un asemenea potențial este Platforma 100, înființată de fostul premier, Dacian Cioloș. O bună parte din usr-iști, printre care și fostul colaborator al premierului, Cristian Ghinea nu au făcut nici un secret în afinitatea lor pentru o fuziune între cele două structuri pentru revitalizarea electoratului anti-sistem.

„Noi şi România 100 avem un destin comun. Va fi tragic pentru România dacă vom avea două partide: USR şi România 100. Misiunea mea ca politician este să le unesc“, a mai susținut recent Ghinea.

Până la materializarea acestor planuri însă, Uniunea Salvaţi România are de trecut, în perioada 7 - 13 august, testul primului referendum intern. De el depinde pe ce mâini va intra acest partid – în continuare pe mâna lui Nicușor Dan sau predat, gata copt, de către aripa liberală, spre gestiune, fostului premier Dacian Cioloș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.