Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul ACL-PSD, faza pe pliante. BEC dă lovitura decisivă

Sute de mii, poate chiar milioane de români au primit, prin Poşta Română, pliante prin care sunt informaţi să Iohannis vrea să taie pensiile, că Traian Băsescu îl susţine pe candidatul ACL şi că doar Victor Ponta protejează pensiile. ACL a reacţionat dur atât la adresa PSD, cât şi la adresa Companiei Naţionale Poşta Română.

ACL a cerut, la fiecare Birou Electoral Judeţean, interzicerea difuzării materialului. Deciziile Birourilor Electorale Judeţene nu au fost unitare. Dacă în unele judeţe BEJ a respins contestaţia ACL (Olt, Călăraşi, Bihor, Bacău, Buzău, Harghita, Sector 5 Bucureşti), în alte judeţe BEJ a dispus încetarea difuzării (Brăila, Arad, Dolj, Sălaj, Mureş). Dacă în primul caz ACL a contestat deciziile la Biroul Electoral Central (BEC), în al doilea caz PSD a fost cel care a depus contestaţiile la BEC. S-a ajuns şi în situaţia în care PSD Arad refuză să recunoască faptul că ar fi autorul pliantelor, însă cere BEC ca materialele să fie difuzate în continuare.

Sâmbătă BEC a tranşat definitiv problema, în favoarea PSD. Astfel, deşi nu există încă decizii în toate judeţele, BEC a desfiinţat interzicerea difuzării pliantului acolo unde s-a instituit o astfel de interdicţie. La fel, acolo unde BEJ a refuzat să interzică difuzarea, BEC a menţinut deciziile judeţene. Mai jos, lista judeţelor în care problema e lămurită, cu menţiunea că BEC va decide, cel mai probabil, la fel şi în celelalte cazuri identice.

ACL Olt a contestat pliantul la BEJ Olt. BEJ a respins contestaţia, pe motiv că materialul distribuit nu i se poate atribui niciunei persoane fizice sau juridice. ACL Olt a contestat decizia BEJ Olt la BEC, însă BEC a respins contestaţia.

ACL Călăraşi a contestat pliantul la BEJ Călăraşi, cerând oprirea difuzării şi obligarea CN Poşta Română la publicarea contractului de difuzare. BEJ a respins contestaţia, pe motiv că cererea depăşeşte limitele competenţei sale, iar ACL nu a făcut dovada că PSD este autorul pliantelor. ACL Călăraşi a contestat decizia BEJ Călăraşi la BEC, însă BEC a respins contestaţia.

ACL Buzău a contestat pliantul la BEJ Buzău, cerând oprirea difuzării. BEJ a respins cererea, pe motiv că pliantul nu aduce atingere demnităţii candidatului Klaus Iohannis, autorii pliantului nu au fost indetificaţi şi textul intră în limitele libertăţii de exprimare. ACL Buzău, a contestat la BEC decizia BEJ Buzău, însă BEC a respins contestaţia.

ACL Bihor a contestat pliantul la BEJ Bihor. BEJ a decis că textul nu aduce atingere demnităţii cadidatului Klaus Iohannis, iar sursa informaţiilor este preciază în curpinsul pliantului. ACL Bihor a contestat decizia la BEC, însă BEC a menţinut decizia BEJ Bihor.

ACL Brăila a contestat pliantul la BEJ Brăila. BEJ a dispus încetarea difuzării materialului, considerând că încalcă normele unei corecte desfăşurări a campaniei electorale. PSD a contestat decizia BEJ Brăila la BEC. BEC a dat dreptate PSD şi a desfiinţat decizia BEJ Brăila, considerând că s-a interpretat greşit legea.

ACL Sector 5 Bucureşti a contestat pliantul la Biroul Electoral al Sectorului 5. Instituţia a respins ca nefondate solicitările de oprire a difuzării, decizie contestată de ACL la BEC. BEC a respins contestaţia ACL şi a menţinut decizia Biroului Electoral al Sectorului 5.

ACL Mureş a contestat pliantul la BEJ Mureş. BEJ a dispus încetarea difuzării materialului, considerând că încalcă normele unei corecte desfăşurări a campaniei electorale. PSD a contestat decizia BEJ Mureş la BEC. BEC a dat dreptate PSD şi a desfiinţat decizia BEJ Mureş, considerând că s-a interpretat greşit legea.

ACL Arad a contestat pliantul la BEJ Arad. BEJ a dispus încetarea difuzării materialului, considerând că încalcă normele unei corecte desfăşurări a campaniei electorale şi continţe informaţii false. PSD a contestat decizia BEJ Arad la BEC, susţinând că nu există dovezi în privinţa persoanei fizice sau juridice căreia să-i poată fi imputat materialul. BEC a dat dreptate PSD şi a desfiinţat decizia BEJ Arad, considerând că s-a interpretat greşit legea.

ACL Bacău a contestat pliantul la BEJ Bacău. BEJ a invocat insusficienta reglementare. Deşi a admis că textul aduce atingere demnităţii cadidatului Klaus Iohannis, nu a putut dispune încetarea difuzării. ACL Bacău a contestat decizia la BEC, însă BEC a menţinut decizia BEJ Bacău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.