Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul din Siria, bilanţ negru la 4 ani de la debut

siria razboi

Peste 210.000 de morti, jumatate din populatie stramutata si o tara în ruina: declansata în urma cu patru ani, revolta din Siria împotriva regimului lui Bashar al-Assad s-a transformat într-un razboi devastator, noteaza miercuri AFP.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care se sprijina pe o retea larga de activisti si medici din întreaga tara, în perioada martie 2011- februarie 2015 au fost ucise 210.060 de persoane, dintre care 65.146 de civili, inclusiv 10.664 de copii.
Printre combatantii anti-regim ucisi, 38.325 sunt rebeli sirieni si 24.989 sunt jihadisti straini. De partea fortelor pro-regim, ONG-ul a numarat 45.385 de soldati morti, 29.943 de membri ai Fortelor de aparare nationala, 640 de membri ai militiilor siite libaneze Hezbollah si 2.502 de membri ai militiilor siite veniti din alte tari.
Bilantul, subliniaza OSDO, 'este cu siguranta mai mare din cauza numarului mare de persoane disparute a caror soarta ramâne necunoscuta'. Potrivit ONG-ului, 20.000 de persoane aflate în închisorile regimului sunt considerate disparute.
Organizatia mentioneaza de asemenea acte de tortura si executii sumare comise în aceste închisori.
Mii de persoane sunt luate ostatice de catre grupari, în special de gruparea Statul Islamic (SI), care seamana teroare pe teritoriile pe care le controleaza.
Totodata, peste 10 milioane de persoane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele, dintre care patru milioane s-au refugiat în alte tari.
Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), 60% din cei circa 23 de milioane de sirieni sunt afectati de saracie (septembrie 2014).
Conform ultimelor informatii publicate în martie 2015, Turcia adaposteste peste 2 milioane de refugiati sirieni.
Potrivit Înaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), 1,1 milioane de persoane s-au refugiat în Liban, adica un sfert din populatia acestei tari. Aceasta cifra este probabil mai mare deoarece multi sirieni nu sunt înregistrati.
618.000 de sirieni sunt refugiati în Iordania, 225.000 în Irak si 137.000 în Egipt.
Refugiatii se confrunta cu saracia, probleme de sanatate si tensiuni crescânde cu comunitatile locale în care traiesc în locuinte improvizate si în conditii extrem de dificile.
Potrivit UNICEF, între 2,1 si 2,4 milioane de copii nu pot merge la scoala în Siria din cauza insecuritatii din tara.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.