Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul plângerilor penale la CNATDCU: Cazul Tobă explodează

Inquam Photos / Octav Ganea
Petre Toba

Marți, 6 decembrie, cu doar două zile înainte de decizia finală în cazul Kovesi, s-a aflat că Parchetul General a dechis un dosar de urmărire penală in rem (asupra faptelor) la CNATDCU, cu privire la retragerea titlului de doctor fostului ministru de Interne Petre Tobă. Scandalul este pe cale să ia amploare, pentru că un vicepreședinte al CNATDCU afirmă că va depune o plângere penală pentru denunț calomnios împotriva lui Tobă. Între timp, la nivelul comisiei de specialitate care s-a ocupat de teza fostului ministru s-au produs unele modificări.

Profesorul Mircea Bob, vicepreședinte CNATDCU și președinte al Comisiei Juridice din cadrul instituției, a declarat pentru stiripesurse.ro că nu a fost informat despre ancheta Parchetului General, iar dacă va fi chemat la audieri va depune și el o plângere penală.

Vezi și: Prințul Charles ridică România în SLĂVI: 'Transilvania deţine cheia SALVĂRII planetei'

Plângerea (lui Tobă - n.r.) este total neîntemeiată. Noi ne-am îndeplinit corect atribuțiile. Președintele CNATDCU, în baza articolului 13, alineatul 1 din regulamentul de organizare și funcționare, a desemnat o comisie de lucru. Deci nu e niciun fel de abuz în serviciu. E o fantezie. Am înțeles că se invocă aceleași argumente care s-au invocat și pentru contestația pe care domnul Tobă a înaintat-o la CNATDCU împotriva deciziei prin care i s-a retras titlul de doctor și care se baza pe ideea că noi, Consiliul General, ne-am depășit atribuțiile în momentul în care s-a numit o comisie de lucru care nu era prevăzută de regulament. Ceea ce nu este adevărat. Dacă vă uitați în Anexa 1 la ordinul ministrului Educației, cel din martie 2016, este în capitolul 3, unde se văd atribuțiile și competențele CNATDCU, mai precis la secțiunea dedicată atribuțiilor președintelui Consiliului General. Acesta poate oricând numi o comisie de lucru formată din membri CNATDCU sau experți externi care să decidă în problema în care e nevoie. Deci e un text cu aplicabilitate generală. Domnul Tobă are dreptate că nu există în lege prevederi despre ce se întâmplă dacă Consiliul General respinge raportul comisiei de specialitate. Dar chiar dacă nu este acolo un text care să spună ce se face mai departe, există acceptul Consiliului General ca președintele CNATDCU să numească orice comisie. S-a votat, toată lumea a votat pentru. Dacă plângerea la asta se referă, cum se referă și contestația, atunci e total neîntemeiată. Eu, personal, dacă voi fi chemat să dau cu subsemnatul pentru așa ceva, voi face o plângere penală pentru denunț calomnios și va suporta consecințele”, a declarat Mircea Bob, pentru stiripesurse.ro.

Teza de doctorat a lui Petre Tobă a fost un caz special. O primă comisie de lucru care a analizat lucrarea a stabilit că nu este vorba despre plagiat. Raportul a fost însă respins de Consiliul General al CNATDCU, care a numit o a doua comisie. Această a doua comisie a dat verdict de plagiat și a recomandat retragerea titlului de doctor. Procedura de numire a celei de-a doua comisii este vizată de plângerea penală a lui Petre Tobă. Ședința de desemnare nu a fost condusă de președintele CNATDCU de la acea dată, Viorel Barbu (care și-a dat demisia a doua zi după depunerea plângerii lui Tobă, din alte motive), ci de vicepreședintele Marius Andruh, cel care ocupă și în prezent funcția de președinte interimar.

Vezi și: SURPRIZA lui Dîncu: 'Nu exclud nici în viitor...'/ Reacţia lui Dragnea

Comisia de specialitate care a avizat ambele rapoarte ale experților este „Comisia de Științe Militare, Informații și Ordine Publică”. Coincidență sau nu, președintele acestei comisii, Ștefan Eugen Prună, profesor la Academia de Poliție, și-a dat demisia din cadrul CNATDCU imediat după plângerea lui Tobă. Contactat de stiripesurse.ro, acesta nu a dorit să vorbească despre cazul Tobă, iar demisia a pus-o pe seama unei anumite înțelegeri cu fostul președinte, Viorel Barbu. La ultima ședință de Consiliu General, s-a pus problema de a integra Comisia de Științe Militare, Informații și Ordine Publică într-o altă comisie, însă deocamdată nu s-a luat o decizie.

Plângerea fostului ministru Tobă vizează şi membrii comisiei de lucru, cei care au decis că în teza de doctorat este vorba de un plagiat "masiv". Din comisie au făcut parte profesorul universitar doctor Adrian Miroiu (SNSPA), Zulean Marian, profesor universitar doctor la Universitatea din Bucureşti şi cercetatorul ştiinţific doctor Şerban Filip Cioculescu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucuresti.

Profesorul Adrian Miroiu a declarat, pentru stiripesurse.ro, că nu a fost chemat la audieri, iar din punctul său de vedere nu există nereguli în procesul care a dus la verdictul de plagiat.

Vezi și: Rareș Bogdan lansează informația care CUTREMURĂ scena politică

Până în momentul de față, nu m-a întrebat nimeni nimic și cred că nici nu are de ce, pentru că este doar in rem. Totuși, am înțeles că o să fie niște audieri, dar pe mine nu m-a contactat nimeni. Raportul pe care l-am făcut noi este public pe site-ul CNATDCU, nu este niciun fel de problemă”, a declarat Miroiu.

Întrebat dacă o asemenea anchetă a procurorilor pune presiune pe cei care vor mai analiza teze de doctorat, profesorul Adrian Miroiu a răspuns: „Nu, de ce? Eu vă spun că nu am niciun fel de problemă. Eu am făcut parte din această comisie și nu știu dacă voi mai face parte din vreo comisie. Nu am avut niciun fel de problemă să fac o analiză obiectivă a problemelor. Dar nu se știe niciodată. Depinde și de persoane. Eu vorbeam acum de mine. La un moment dat, aș spune chiar mai multe despre felul cum se desfășoară activitatea doctorală în unele universități din România și în anumite domenii, cum e cel al științelor militare și al ordinii publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.