Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RCS&RDS înfrânge Orange și Vodafone

rds

Companiile multinaţionale Orange şi Vodafone au pierdut lupta cu RCS&RDS, societate controlată de orădeanul Zoltan Teszari, în piaţa serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe. O decizie a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) privind dereglementarea pieţei accesului la reţelele fixe de internet a apărut în Monitorul Oficial, după ce a primit avizul Comisiei Europene.

Citește și: 'Eram fugărite ca vitele': Mărturiile zguduitoare ale tinerelor din Germania violate de refugiaţi

Astfel, Orange şi Vodafone nu vor putea avea acces la reţelele fixe ale Telekom şi RCS&RDS pentru a lansa propriile pachete complete de servicii mobil-internet-TV pentru acasă. "ANCOM a adoptat decizia prin care dereglementează piața de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieței cu amănuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe.

Detalii aici: Germania e în ALERTĂ: O mie de refugiați au violat și jefuit femei de Anul Nou într-un mare oraș

Decizia ANCOM vine în urma răspunsului favorabil transmis de Comisia Europeană la sfârșitul anului trecut, prin care aceasta confirmă concluziile analizei ANCOM, care a arătat că piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe din România este una dintre cele mai competitive din Europa, nefiind astfel necesare măsuri de reglementare ex ante la nivelul pieței de gros", se arată într-un comunicat ANCOM. În luna noiembrie 2015, ANCOM a stabilit în cadrul Consiliului Consultativ cu reprezentanţii industriei faptul că piaţa relevantă de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieţei cu amănuntul este concurenţială, astfel că nu mai este necesară intervenţia de reglementare pe această piaţă.

Citește și: Dacian Cioloș a făcut modificări la vârful Ministerului Justiției: Pe cine a adus

În consecinţă, ANCOM a retras obligaţiile impuse anterior Telekom Romania Communications, considerând că societatea nu mai deţine putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces la elemente de infrastructură.

Orice intervenţie de reglementare ex ante la nivelul unei pieţei de gros este necesară şi justificată numai în măsura în care ar avea ca efect beneficii reale pentru utilizatori, transformând piaţa cu amănuntul corespunzătoare într-o piaţă concurenţială în mod durabil. În acest caz, dat fiind faptul că analiza ANCOM a arătat că pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe există o concurenţă puternică bazată pe infrastructuri, care se va menţine în orizontul de timp al analizei, Autoritatea a stabilit că reglementarea ex ante pe piaţa de gros corespunzătoare nu mai este necesară.

Detalii aici: VIDEO Primele imagini cu agresiunile sexuale ale refugiaților în Germania: Situație de netolerat

Anterior acestei decizii, CEO Vodafone România, Ravinder Takkar, a declarat că România are unele dintre cele mai mari viteze pentru serviciile de acces la internet fix din lume, însă este în pericol să îşi rateze ţintele privind gradul de acoperire şi numărul de clienţi pentru aceste servicii dacă ANCOM nu îşi va schima strategia astfel încât să stimuleze competiţia de pe piaţă.

„Dacă România este pe ultimul loc în clasamentele privind accesul la internet fix şi vedem ce fac alte ţări, de ce nu facem nimic diferit?“, s-a întrebat oficialul Vodafone. În sprijinul ideii sale, acesta a prezentat date ale Comisiei Europene conform cărora România are „două mari probleme“ cu netul fix: reţelele acoperă doar 89% dintre gospodării şi doar 54% dintre gospodării au cumpărat acces la aceste servicii. Takkar a spus că pentru rezolvarea acestor probleme ar trebui ca ANCOM să, oblige RCS&RDS, care are o cotă de peste 50% din piaţa de net fix, să-şi deschidă reţeaua către Orange şi Vodafone.

„Dacă va fi deschis accesul la reţelele fixe va fi mai multă competiţie la nivel de infrastructură şi la nivel de retail, ceea ce înseamnă că vor fi mai multe investiţii în industrie, iar consumatorii vor avea acces la oferte extinse de servicii de internet fix la preţuri mai competitive“, a mai spus oficialul Vodafone. Aceste argumente nu i-a convins pe cei de la ANCOM. “Analiza ANCOM a arătat că atât în prezent, cât şi în orizontul de timp al analizei, piaţa serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe se va menţine concurenţială.

Piaţa este dinamică, fluidă şi în creştere continuă, România înregistrând cel mai ridicat grad de concurenţă la nivel de infrastructuri dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, cu un număr de peste 750 furnizori de servicii de acces la internet în bandă largă la puncte fixe în anul 2014, cu peste 60% dintre conexiunile de acces cu viteze de cel puţin 30Mbps şi cu peste 2/3 din populaţie în localităţi acoperite de cel puţin trei reţele apte să ofere acces la internet la puncte fixe”, se arată în comunicatul amintit.

Reprezentanţii ANCOM au respins teza Orange şi Vodafone cum că lipsa de concurenţă generează un grad redus de penetrare al serviciilor de net fix. “În acest context, trebuie subliniat faptul că rata relativ scăzută de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe este cauzată de factori precum gradul redus de penetrare a terminalelor care permit accesul la internet de acasă, gradul redus de alfabetizare digitală, precum şi nivelul scăzut al venitului mediu pe cap de locuitor, în special în mediul rural, şi nu de lipsa de concurenţă.

De asemenea, analiza ANCOM arată că pe piaţă există un grad înalt de inovare şi diferenţiere a produselor aşa cum rezultă din gama largă de produse, vitezele diverse de transmisie şi ofertele variate de preţ. De exemplu, tarifele pentru conexiunile de acces la internet în bandă largă la puncte fixe, în special pentru cele cu viteze de transmisie de cel puţin 30 Mbps, sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană”, au susţinut reprezentanţii ANCOM.

Francezii de la Orange au criticat în termeni duri decizia din noiembrie a ANCOM. “Considerăm ca decizia ANCOM, de a-şi «lua concediu » într-un moment în care piaţa are nevoie mai mult ca oricând de reglementare, este greşită. Ea va avea consecinţe negative asupra utilizatorilor, care astfel nu vor avea posibilitatea să aleaga dintr-un număr suficient de mare de oferte şi să beneficieze de o competiţie reală pe piaţa de internet fix”, susţin cei de la Orange. Aceştia cred că prin respectiva decizie, ANCOM favorizează compania de cablu RCS&RDS şi că împiedică o competiţie reală între toţi jucătorii prin menţinerea barierelor de intrare pe piaţa de internet fix, în beneficiul operatorului dominant pe aceasta piaţă.

Evident, RCS&RDS a salutat măsura luată în noiembrie de ANCOM. “Compania RCS & RDS consideră decizia adoptată astăzi (joi, 12 noiembrie, n.r.) în cadrul Consiliului Consultativ de către ANCOM ca fiind corectă şi justificată, în contextul în care pe piaţa serviciilor de acces la internet fix din România este şi va continua să fie o competiţie puternică datorită infrastructurilor multiple existente, a preţurilor practicate, a numărului şi calităţii tuturor serviciilor furnizate, dar şi a prezenţei unui număr mare de furnizori de servicii de internet fix. Totodată, ne menţinem părerea că piaţa de internet fix a fost şi este o piaţă liberă, deschisă accesului şi investiţiilor oricărui operator, atâta timp cât acesta doreşte să fie un participant activ pe această piaţă”, au declarat reprezentanţii RCS&RDS.

Internetul fix este accesat de pe un computer (desktop sau laptop). În medie, internetul fix din gospodărie este utilizat pe 2,6 dispozitive. RCS&RDS este cel mai frecvent întâlnit furnizor de internet fix în gospodăriile din ţară, cu o cotă de piaţă de 53%, mai mult decat Telekom (26%), UPC (11%) şi toţi ceilalţi furnizori (11%) la un loc, conform unui studiu privind utilizarea serviciilor de internet fix - utilizatori persoane fizice, realizat de către Mercury Research pentru ANCOM. Pachetele de servicii sunt foarte frecvente în cazul gospodăriilor care au internet fix, situaţie posibil explicabilă prin faptul că internetul fix a fost, probabil, serviciul secundar pe lângă televiziune în cazul RCS&RDS şi UPC, respectiv pe lângă telefonie fixa în cazul Telekom.

În 82% din cazuri, serviciul de internet fix din gospodărie face parte dintr-un pachet care include şi alte servicii, scrie cotidianul.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.