Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reținerea serii: Unul dintre milionarii celebri ai României a fost încătușat alături de un lider PSD

catuse, arest

Unul dintre milionarii celebri ai României a fost încătușat! Este vorba despre cunoscutul afacerist Georgică Cornu. El și şi fostul şef al PSD Orşova Constantin Popescu au fost reţinuţi după ce au fost audiaţi, joi, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de zece milioane de euro, şeful DGASPC Mehedinţi, Valentin Popescu, fiind cercetat în libertate.

Citește și: DEMISIE ȘOC în cazul mitei lui Liviu Dragnea

Potrivit unor surse judiciare, în urma audierilor care s-au desfăşurat, joi după-amiază, la sediul Poliţiei Judeţene Mehedinţi, la finalul celor 25 de percheziţii desfăşurate în judeţele Mehedinţi, Timiş, Caraş-Severin şi Arad, au fost reţinute pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, cinci persoane, între care omul de afaceri Georgică Cornu şi fostul preşedinte al PSD Orşova Constantin Popescu, ambii fiind suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Citește și: Sorin Oprescu, suspect de cancer! Procurorii i-au pus microfoane de ascultare în dubă

În urma percheziţiilor, au fost audiate în total 15 persoane, dintre care cinci au fost reţinute, restul fiind cercetate în libertate.

Astfel, printre cei audiaţi în dosar se numără fiul lui Constantin Popescu, Valentin Popescu, care deţine funcţia de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi, acesta urmând să fie cercetat în stare de libertate, aceeaşi măsură fiind luată şi în cazul mamei fostului preşedinte al CJ Mehedinţi Adrian Duicu. Ana Duicu este administrator al unei societăţi comerciale implicată în dosarul în care anchetatorii susţin că s-au emis facturi fictive în valoare de peste 45 de milioane de euro, prejudiciul adus statului fiind de peste zece milioane de euro.

Cei reţinuţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă.

Citește și: DEZVĂLUIRILE Elenei Udrea despre ultima mișcare a DNA: S-au dus pentru relația lui cu mine

Totodată, anchetatorii au pus sechestru asigurător pe mai multe autoturisme de lux ale oamenilor de afaceri implicaţi în dosar, pe sume de bani, atât în numerar, cât şi sub forma unor creanţe, spun sursele judiciare.

Citește și: Sorin Oprescu, suspect de cancer! Procurorii i-au pus microfoane de ascultare în dubă

Un număr de 25 de percheziţii au avut loc, joi dimineaţă, în patru judeţe, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 10 milioane de euro.

Poliţiştii din Mehedinţi, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au făcut percheziţii în judeţele Mehedinţi, Arad, Caraş-Severin şi Timiş, la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane. Astfel, 17 percheziţii s-au desfăşurat în Mehedinţi - în Drobeta Turnu Severin, Orşova şi Strehaia -, două în judeţul Timiş, cinci în Caraş-Severin şi una în Arad.

Citește și: Sorina Matei a pierdut procesul cu Victor Ciutacu și a fost CONDAMNATĂ

"În fapt, în perioada 2008-2014, 32 de persoane, având calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administrator, împuterniciţi) ai 35 de societăţi comerciale, ar fi pus la punct un circuit infracţional evazionist, bazat pe un sistem financiar - bancar fraudulos, în care ar fi fost implicate firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse. Aceştia ar fi înregistrat, în contabilitatea firmelor, mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto etc.) în valoare de peste 45.000.000 de euro, pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 10.000.000 de euro", potrivit unui comunicat al Poliţiei Române.

Citește și: S-a aflat motivul blocării Facebook: Schimbarea revoluționară care are loc

Conform sursei citate, prin efectuarea mai multor operaţiuni/tranzacţii financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de "rularea" acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor implicate, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală.

Citește și: Pe cine ar fi preferat Traian Băsescu șef al PSD: Era o soluţie excepţională

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul a două dosare penale aflate în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Judeţene Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.

Activităţile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Citește și: Reacția lui Dan Voiculescu după ce ANAF a anunțat că vinde sediile Antena 3: De unde vin banii

Surse judiciare spuneau că în acest caz sunt vizaţi şi directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi, Valentin Popescu, dar şi tatăl său, fostul şef al PSD Orşova Constantin Popescu, anchetatorii făcând percheziţii atât la locuinţele celor doi din Orşova şi Drobeta Turnu Severin, cât şi la sediul societăţii Floricola din Orşova.

Constantin Popescu a fost preşedinte al filialei Orşova a PSD din 2011 până în aprilie 2014 şi este cunoscut drept un apropiat al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu, alături de care este trimis în judecată într-un dosar de corupţie, în care ambii au fost arestaţi preventiv în aprilie 2014, ulterior fiind puşi sub control judiciar.

De asemenea, Constantin Popescu a fost trimis în judecată, pentru date de mită, şi în dosarul în care prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Orşova, Carmen Sîrboiu, este acuzat de trafic de influenţă, luare de mită, instigare la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite, tentativă la abuz în serviciu în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul a unor foloase necuvenite.

Constantin Popescu deţine societatea Floricola, care asigură serviciile publice de salubrizare, alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Orşova, prin contract de concesiune încheiat în 2006 pe o perioadă de 25 de ani.

Fiul lui Constantin Popescu, Valentin Popescu, este directorul Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Mehedinţi din anul 2012.

Omul de afaceri Georgică Cornu mai este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de trei milioane de euro, în care a fost reţinut, în 13 mai 2015, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu. În acelaşi dosar, fostul asociat al lui Cornu Lucian Caraiman şi un şofer al grupului de firme Confort sunt cercetaţi sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat de presă transmis la acea vreme de DIICOT, omul de afaceri Georgică Cornu, fostul său asociat în grupul de firme Confort Lucian Caraiman şi un alt reprezentant al societăţilor sunt suspectaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, delapidare în formă continuată şi spălare a banilor.

Anchetatorii mai arătau că omul de afaceri Georgică Cornu ar fi iniţiat grupul infracţional organizat în august 2012, ceilalţi doi suspecţi ocupându-se de scoaterea din patrimoniul SC C&C Confort SRL a unor bunuri libere de sarcini, pentru a împiedica executarea acestora, pentru ca mai apoi acestea să fie trecute sub controlul liderului grupului.

"Începând cu 27 august 2012, suspecţii Georgică Cornu şi Lucian Caraiman, reprezentanţi ai SC C&C MH Confort SRL, prin tranzacţii frauduloase succesive, au scos din patrimoniul societăţii comerciale patru bunuri imobile în valoare de 11.990.031 lei, care, în drept, au ajuns în proprietatea SC Gorno CG SRL, iar ulterior, prin radierea acesteia, bunurile respective au intrat în proprietatea personală a unui membru al grupării. Din cercetările făcute în cauză a rezultat că, în fapt, proprietarul bunurilor a fost Georgică Cornu", arăta sursa citată.

Prejudiciul în acest caz este de 11.990.931,39 lei, reprezentând valoarea bunurilor imobile scoase în mod fraudulos din patrimoniul SC C&C MH Confort SRL, prin fraudarea creditorilor acestei societăţi, inclusiv Ministerul Finanţelor Publice prin ANAF Timiş, preciza DIICOT.

La jumătatea lunii martie, locuinţa lui Georgică Cornu a fost de asemenea percheziţionată, el fiind ulterior reţinut de Parchetul Tribunalului Mehedinţi, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, apoi arestat la domiciliu, măsura fiind înlocuită în final cu controlul judiciar.

Omul de afaceri Georgică Cornu, numit şi "regele asfaltului din Banat", deţine grupul de firme Confort şi are afaceri şi în comerţ. El mai are şi un centru de echitaţie la Herneacova, proprietate care se întinde pe 12.000 de hectare. El a fost preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, scrie mediafax.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.