Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția fostului principe Nicolae după retragerea titlurilor regale

La scurt timp după ce Casa Regală a anunţat oficial că îi retrage titlul de "Principe al României" lui Nicoale, dar și calificativul de "Alteță Regală", acesta a făcut o schimbare neaşteptată pe pagina sa de facebook. După ce consilierul Casei Regale a declarat că Nicolae a avut implicări în sportul de performanță, activități private ce nu concordă cu activitatea de moștenitor, nepotul regelui şi-a schimbat fotografia de profil, alegând o imagine în care este îmbrăcat în echipament sportiv, dar un aspect iese în evidenţă: de data aceasta a notat în descrierea fotografiei numele său: Nicholas Michael Medforth-Mills. A se remarca numele de Nicholas, şi nu Nicolae, după cum se observă în captura foto.

Citește și: VIDEO Explicațiile Casei Regale referitoare la retragerea titlului lui Nicolae, fost principe

Pe pagina sa de facebook a fost publicată şi declaraţia integrală a consilierului Ioan Luca Vlad, în care se menţionează posibilul motiv al excluderii lui Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României.

Citește și: Regele Mihai i-a retras lui Nicolae titlul de "Principe" şi calificativul de "Alteţă Regală”

El a postat și următorul text:

”Istoricul Filip-Lucian Iorga:

Sunt undeva, în Transilvania, şi scriu despre Primul Război Mondial. Îi întâlnesc, în memoriile şi jurnalele inedite cu care lucrez, pe Ferdinand Întregitorul şi pe iubita Regină Maria, Mama Răniţilor. Pe la prânz, încep să sune telefoanele: televiziuni, posturi de radio, ziare. Aflu cu surprindere şi cu mâhnire că Majestatea Sa Regele Mihai i-a retras Principelui Nicolae titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală şi l-a eliminat din linia de succesiune la Coroana României. Aşadar, nepotul lui Ferdinand Întregitorul şi-a eliminat nepotul din ordinea de succesiune.

Am scris o carte împreună cu Principele Nicolae, Drumul spre casă (Editura Curtea Veche, 2014), în care nepotul Regelui se prezenta românilor. Am avut şansa să petrec mult timp cu el şi i-am admirat curajul, dragostea de ţară şi dorinţa de a-şi îndeplini dificila misiune de Principe al României. Pentru mine, rămâne un prinţ autentic pe care am avut şansa să-l cunosc. A fost o mare plăcere să lucrez la această carte şi am urmărit cu bucurie interesul, curiozitatea şi deschiderea cu care publicul a primit-o. Nu e deci nefiresc ca presa şi prietenii să vrea să afle mai multe de la mine despre decizia de azi.

Ştiu că mulţi regalişti sunt dezamăgiţi şi că foarte mulţi români sunt surprinşi. Cel mai mare risc în astfel de momente este ca, pe fondul unui comunicat destul de tehnic, al unor explicaţii oficiale evazive şi al sentimentelor contradictorii, să apară o sumedenie de teorii, de presupuneri, de istorii imaginare, să se caute vinovaţi, să se creeze tabere. E bine să ne ferim de astfel de sminteli. Când vine vorba de regalitate, bârfele şi presupunerile nedocumentate nu-şi au rostul.

Ferdinand Întregitorul era german, dar a intrat în Marele Război împotriva Germaniei. Era un Hohenzollern, dar şi-a asumat excluderea din familie pentru a urma voinţa naţiunii sale de a elibera Transilvania. Era catolic, dar şi-a asumat excomunicarea pentru a-şi boteza copiii în ritul ortodox al ţării de adopţie. Mulţi nu l-au înţeles decât foarte târziu şi poate că nici astăzi Ferdinand Întregitorul nu e înţeles pe deplin.

"Nicolae a avut implicări în sportul de performanță, activități private ce nu concordă cu activitatea de moștenitor, nu avea experiență diplomatică, iar aceste provocări erau prea mari și puteau nu meargă atât de bine în viitor. Si de ce să astepți sa fie o problema când poți să o închei de comun acord înainte. Coroana rămâne puternică cu Linia de Succesiune pe care o avem."

****

Citește și: Imagini cu Regele Mihai în reședința din Elveția: Peste o lună face 94 de ani / FOTO

Casa Regală a emis un comunicat: ”Reamintim că în ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" și calificativul de "Alteță Regală". De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României.

Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.”, se arată în comunicat.

content-image

Ulterior fostul principe a revenit cu inca o postare citat, de data aceasta de pe un blog al unui reporter de la TVR care se ocupă de Casa Regala:

"În Aprilie, îmi spunea că este român… și că nu va părăsi România, pe care o iubește. A descoperit-o la pas sau cu bicicleta, uneori chiar culegând gunoaiele pe care le-au lăsat alții prin păduri, când s-a implicat în primul Său proiect de mediu, din România. Și mi-am spus că puțini prinți ar putea face așa ceva. Nu știu să fi încălcat vreodată cuvântul Regelui Mihai. Atât pot să vă spun."

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.