Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția Parchetului General la dezvăluirile incendiare făcute de Sebastian Ghiță / VIDEO

augustin lazar

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat miercuri că nu dorește să participe la „disputa” din spațiul public dintre Sebastian Ghiță și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, însă a dat asigurări că Ministerul Public monitorizează cu atenție discuțiile și se va proceda în consecință după clarificarea elementelor.

„Nu doresc să particip la această dispută, care se poartă în spațiul public. Doresc să vă spun că Ministerul Public monitorizează cu atenție discuțiile din spațiul public, le analizează pentru a vedea dacă sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracțiuni și apoi vom proceda în consecință după clarificarea acestor elemente. Este vorba despre disputele care au loc în spațiul public și eu nu vreau să intru în polemică cu cei care au dorit să-și exprime anumite puncte de vedere. Ministerul Public este prezent, monitorizează cu atenție tot ce se discută și ce se desfășoară în spațiul public. (...) Aș vrea să mai transmit un mesaj de încredere în profesionalismul și echilibrul magistraților, în general, al procurorilor din Ministerul Public și să vă asigur că ei își vor face datoria. Toate elementele, care sunt prezentate în spațiul public, sunt monitorizate ferm de Ministerul Public și doresc să vă mai spun că persoanele care cred că au probe cu referire la săvârșirea unor infracțiuni, ele nu trebuie să ezite și trebuie să se adreseze organelor de urmărire penală. Până la acest moment, nimeni nu a depus vreun denunț sau vreo plângere în vreun sens sau altul.”, a declarat Augustin Lazăr, la sediul CSM.

Două nume importante au primit AVIZ pozitiv din partea comisiei

Acesta a dat asigurări că în perioada imediat următoare lucrurile se vor clarifica. 

„Pe de altă parte, ne-am aştepta că cei care fac o afirmaţie în spaţiul public să depună o plângere, să depună un denunţ şi să arate care este infracţiunea şi care sunt probele pentru această infracţiune, dar vă pot asigura că în perioada imediat următoare lucrurile se vor clarifica şi vom putea lămuri toate aceste lucruri. Dacă va fi cazul unei anchete nu va fi nicio ezitare să se desfăşoare o anchetă, dacă va fi cazul şi vor fi elementele constitutive”, a mai spus Lazăr.

Fostul deputat Sebastian Ghiță a lansat în spațiul public mai multe acuzații la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Într-o înregistrare, Sebastian Ghiţă susţine că a preluat Realitatea TV de la Sorin Ovidiu Vîntu la sugestia Laurei Codruţa Kovesi, care ar fi dorit ca postul de televiziune să fie la dispoziţia "sistemului", afirmând, totodată, că, tot la cererea şefei DNA, societatea Asesoft, pe care fostul deputat o controla, a plătit, prin intermediul unei alte firme, avionul cu care a fost adus din Indonezia fostul director al FNI, Nicolae Popa.

"Kovesi m-a abordat în clădirea SRI numită K2. Stăteam împreună la masă şi mi-a spus că, ascultându-l de mult timp pe Vîntu, şi-a dat seama că acesta nu mai are finanţare pentru Realitatea TV. Şi mi-a propus practic, mi-a explicat cât de vulnerabil e Vîntu şi că va accepta, într-un fel, să primească finanţare şi să cedeze Realitatea TV. Am acceptat acest lucru, dânsa gândindu-se că va putea să-l doboare, să-l scoată din joc mult mai repede şi gândindu-se, probabil, că Realitatea TV va deveni o televiziune supusă, ce va da ştiri laudative la adresa mai marilor zilei. Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, am semnat acel contract de management cu Vîntu şi am acceptat să finanţez Realitatea TV", afirmă Ghiţă, la începutul înregistrării difuzate de România TV.

El arată, totodată, că a formulat un denunţ împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a acceptat să colaboreze cu anchetatorii tot la cererea Laurei Codruţa Kovesi.

"La ceva timp, au început fricţiunile dintre mine şi Sorin Ovidiu Vîntu, iar Codruţa Kovesi, stând la pândă, a luat în considerare ca un dosar făcut pe baza acestor tensiuni, acestor certuri, să fie făcut de către dânsa. Şi a început să-mi explice cum şi în ce fel pot fi conduse discuţiile cu Vîntu, astfel încât ele să pară şantaj, ameninţare sau să se încadreze la nişte fapte penale. Am ascultat-o pe doamna Kovesi şi pentru că aveam o relaţie de încredere şi de prietenie, şi pentru că domeniul mă atrăgea, şi pentru că la un moment dat punea extrem de multă pasiune în dorinţa dânsei de a-l înfunda pe Vîntu şi nu aş fi vrut să o refuz sau să mă cert cu dânsa. Am să vă arăt probele şi dovezile care îmi susţin afirmaţiile. Doamna Kovesi m-a presat, mi-a sugerat, mi-a explicat cum să vin cu astfel de denunţuri, cu astfel de informaţii, cu astfel de date, pe care dânsa să le interpreteze, dorind să facă un dosar de renume, un dosar mare, care să o împingă spre vârful Ministerului Public, care să îi permită să preia conducerea DNA, care să-i permită să-şi consolideze o carieră în acest domeniu în care lucrează dânsa", a spus Sebastian Ghiţă.

În susţinerea afirmaţiilor sale, fostul deputat a prezentat şi două e-mail-uri, despre care a spus că i-au fost trimise de Laura Codruţa Kovesi.

"Găsiţi aceste serii de bancnote ca fiind trimise de mine pe mail-ul doamnei Kovesi, ca ele să fie probă pentru flagrantul care a fost făcut în acest dosar. Mai găsiţi totodată, într-un alt mail (...), următoarele fraze scrise de doamna Kovesi şi de consiliera dânsei, Dana Titian. 'Ne trebuie ceva convingător, că ameninţarea te-a făcut să cedezi cerinţelor impuse, respectiv pentru a da suma de bani solicitată. Acum vom motiva pe ce avem'. Practic, doamna Kovesi îmi spunea, îmi cerea hârtii, date, documente, denunţuri care să-l acuze pe Vîntu şi care să o ajute pe dânsa în acest dosar. Şi vine şi îmi spune negru pe alb faptul că doreşte mai mult, doreşte un contract din care să se vadă că familia mea e ameninţată sau un supliment de contract la contractul de bază care să justifice, conform legii, de ce eu am făcut acea plângere. Eu ştiu bine cum au stat lucrurile şi ştie şi doamna Kovesi. Ce n-am ştiut, ce n-am crezut este că, ajutând-o, se va schimba atât de tare şi va breveta acest model şi-l va explica şi altor procurori, care, la rândul lor, se vor apuca de măsluit dosare. Nu am crezut atunci decât că e o luptă între stat, cum spunea doamna Kovesi, şi Vîntu, cel care furase sute de mii de oameni la FNI. (...) Totuşi, când te gândeşti că acest modus operandi, acest mod de lucru doamna Kovesi l-a ridicat la rang de exemplu în DNA, te înfricoşezi", a adăugat Ghiţă.

Ghiţă explică şi de ce şeful DNA ''şi-a dorit cu atâta ardoare'' acest dosar.

"Din mai multe motive. Dorea pentru sistem Realitatea TV şi, după ce am ajuns acolo, au început să mă preseze să nu mai apară cineva la ştiri, să apară o ştire sau să apară alta, să dau afară jurnalişti şi să-i aduc pe alţii. Or chestiunile astea nu sunt normale. Şi dându-mi seama că exagerează, am început să îi refuz. Au apărut conflicte între mine şi sistem şi practic am cedat. Au ales pe altcineva, pe Elan Schwartzenberg, şi eu am rămas să construiesc România TV", a mai spus fostul deputat.

De asemenea, el a susţinut că a finanţat indirect aducerea în ţară, în anul 2011, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

"Mai vreţi încă o dovadă a relaţiei cu Laura Codruţa Kovesi? Vreţi să fiţi siguri că eu şi dânsa am fost implicaţi în acest dosar Realitatea Media? La cererea doamnei Kovesi, o firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea domnului Nicolae Popa, fostul director al FNI, din Indonezia, din Jakarta. (...) Realitatea este că o firmă privată, la cererea statului român şi a doamnei Kovesi, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi cel care a furat sute de mii de oameni. Şi aş vrea să o întreb pe doamna Kovesi, ce fel de operaţiune o fi asta? Oare suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa? Sunt doar eu? Am acţionat eu sau o firmă privată în numele statului român? Am trimis noi poliţişti în Indonezia?", a încheiat Sebastian Ghiţă.

Aceasta este a treia înregistrare difuzată de România TV în care Sebastian Ghiţă, despre care nu se ştie unde se află din data de 21 decembrie 2016, aduce acuzaţii DNA şi Laurei Codruţa Kovesi.

ÎCCJ va lua în dezbatere, pe 5 ianuarie, cererea DNA de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.